Annonce

Minister vil undersøge om udlejningsregler er blevet for skrappe

Almene boliger skal være tilgængelige for borgere med lave indkomster, understreger boligminister Kaare Dybvad (S)
Kommuner og boligforeninger har flere steder i landet lavet skrappe krav til boligansøgere i boligområder, der er i risiko for at blive ghetto eller hård ghetto.

Et af stederne er i Odense. Her kunne DR Nyheder i sidste uge fortælle om et par i job, som var blevet afvist til to boliger i to ghettoområder.

Når boligforeningerne skruer op for adgangskravene til beboerne, er det for at undgå, at området ender som hårdt ghettoområde. Hvis et område ender på den hårde ghettoliste skal boligforeningen nemlig lave en plan for, hvordan området kan tages af ghetto-listen igen. En af de nødvendige redskaber kan være nedrivning af boliger.

Men det er helt galt, at danskere med fast job og ren straffeattest afvises til en bolig i de boligområder, der enten er på eller risikerer at havne på ghettolisten, mener Venstres boligordfører, Heidi Bank:

Intentionen er ikke at holde folk med en mindre lønindtægt ude af de her områder

”Intentionen er ikke at holde folk med en mindre lønindtægt ude af de her områder. Man skal også kunne få en almen bolig, selv om man har en lavere indkomst,” siger hun til DR Nyheder.

Heidi Bank understreger, at det vigtige for Venstre er om folk er i job – ikke hvilken indkomst de har.

Måske yderligere tilpasning af regler

På baggrund af kritikken understreger boligminister Kaare Dybvad (S), at almene boliger skal være tilgængelige for borgere med lave indkomster. Han vil derfor have undersøgt brugen af udlejnings-redskaberne nærmere:

"Der er boligområder i Danmark, hvor der bor mange socialt og økonomisk udsatte mennesker, hvilket giver dårligere livschancer for den enkelte og øger risikoen for udvikling af parallelsamfund. Her kan udlejningsredskaberne være meget brugbare for at skabe blandede boligområder, ligesom det skal være sådan, at de almene boliger er tilgængelige for målgruppen med lave indkomster. Derfor vil jeg iværksætte en undersøgelse af brugen af udlejningsreglerne,” siger boligminister Kaare Dybvad til Netavisen Pio.

Undersøgelsen skal klarlægge hvilke konsekvenser udlejningsreglerne har for muligheden for at få en almen bolig, og om reglerne anvendes i for stort omfang:

Hvis det er tilfældet, må vi se på, om reglerne kan målrettes endnu mere

 ”Hvis det er tilfældet, må vi se på, om reglerne kan målrettes endnu mere," understreger Kaare Dybvad.

DF bekymret

Hos Dansk Folkeparti ser boligordfører Mette Hjermind Dencker en risiko ved eventuelt at lempe på reglerne:

”Vi er nødt til at måle på nogle parametre, og der er indkomst et af dem,” siger hun til DR Nyheder.

Ghetto-pakken blev til på initiativ af VLAK-regeringen. Med støtte fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det kan nemt ændres . I København er indtægtgrundlaget gennemsnittet af indtægterne i regionen, altså med Gentofte og Hellerup. Lav det om så beregningen bliver mere realistisk

Ja, almene boliger skal reelt være for alle, mangfoldighed er et nøgleord. Og på samme måde skal midtbyer/indre byer være tilgængelige for alle, som i alle, unge, enlige, par, seniorkollektiver etc. Byg blandede bykvarterer alle steder, også på guldkysterne. Husk at gøre plads til offentlige kontorer og liberale erhverv. Levende bykvarterer.

At bo til leje er blevet en dyr affære. Boligudlejerne/Udbyderne betaler så godt som intet vedrørende vedligeholdelse af boligerne. Når en lejet bolig fraflyttes står den fraflyttede ofte tilbage som "SORTEPER",med en stor regning til
istandsættelse af den fraflyttede lejlighed. Udlejeren "finder altid noget" at hænge fraflytteren op op.Så de bare må betale. Og når en lejer ønsker at leje en bolig, kommer vedkommende lejer til SELV at betale for e.v.t andet køkken.Selvom det køkken der forefindes er ved at falde fra hinanden. Indskuddet kan sagtens være mellem 12 til 30 tusind for at flytte ind i en dårlig vedligeholdt bolig. På tide der bliver lavet nye regler til gavn for LEJERE i almen nyttigt boligbyggeri. Som det er nu er de forskellige regler MEST til gavn for udlejeren.Samfundet er i gang med at sende endnu flere mennesker på GADEN som hjemløse. Idet samfundets fattigste efterhånden ikke er "velkomne" nogen steder.Eller har råd til at bo under fast tag. De kan leve deres liv hvor de vil. Og hvor de nu end må finde et sted med lidt læ/ly. En kælder,en trappe,et udhus. Eller bag en plastpose under nogle buske.
Der er mange i landet der har det for godt.De er ligeglade med de mange der ikke har det. Politikere inklusive.

Annonce