Annonce

Mogens Jensen trækker sig

"Jeg kan konstatere, at der ikke er den fornødne opbakning til mig blandt Folketingets partier," lyder det fra fødevareministeren
Beslutningen om at aflive samtlige mink i Danmark uden først at sikre, der var et lovgrundlag på plads, koster nu Mogens Jensen (S) posten som fødevareminister.

"Jeg har i dag meddelt statsministeren, at jeg ønsker at udtræde af regeringen," skriver Mogens Jensen på Twitter. "Jeg kan konstatere, at der ikke er den fornødne opbakning til mig blandt Folketingets partier."

placeholder

Tvunget til at trække sig

Beslutningen kommer efter et forløb, hvor Mogens Jensen har været under bred beskydning fra Folketingets partier for at ignorere, hvorvidt der var lovgrundlag på plads til at aflive samtlige mink i Danmark.

Siden det stod klart, at beslutningen om at aflive alle mink i Danmark ikke var lovlig, har ministeren - stærkt presset af Folketingets partier - lovet en redegørelse om forløbet. Planen er, at Fødevareministeriet senere i dag vil offentliggøre to redegørelser om dels forløbet omkring beslutningen om at aflive alle mink i Danmark. Og dels de tiltag der konkret er taget for at standse smittespredningen på minkfarme siden udbruddet i juni måned oversendt til Folketinget.

Mogens Jensen skriver på Facebook, at den første redegørelse afslører, at hans ministerium har begået fejl i forbindelse med, at regeringen meldte beslutningen ud om at aflive alle mink i Danmark.

"Det har jeg tidligere beklaget," skriver Mogens Jensen. "Det beklager jeg igen og tager ansvar for. Særligt beklager jeg det over for de mange minkfarmere, som har stået og står i en meget ulykkelig situation."

Ifølge den nu tidligere fødevareminister bekræfter den anden redegørelse, at de forskellige skridt Fødevareministeriet har taget siden juni i forhold til at bekæmpe coronasmitten på minkfarmene, hver for sig bygger på klare sundheds-og veterinærfaglige anbefalinger.

"Med dette har der kun været et formål: nemlig at standse Covid-19-smitten i og fra mink, fordi den er en trussel mod folkesundheden," skriver Mogens Jensen.

"For at jeg som minister skal kunne varetage mit hverv, er det afgørende, at jeg har den fornødne tillid i Folketinget. Ikke mindst i en situation, hvor mit ministerium står over for den store opgave, det er at sikre en grøn klimaomstilling af dansk landbrug. Da jeg har den klare vurdering, at jeg ikke længere har den tilstrækkelige opbakning blandt et flertal af Folketingets partier, har jeg i dag meddelt Statsministeren at jeg udtræder af regeringen."

placeholder

Støttepartier roser beslutning

"Det er klogt at Mogens Jensen trækker sig," skriver SF's formand, Pia Olsen Dyhr, på Twitter. "Der var ingen andre vej frem. Det har jeg også meddelt statsministeren tidligere idag. Nu skal vi igang med at bygge tilliden op - det er der brug for."

placeholder

Enhedslisten har fortsat tillid til statsminister Mette Frederiksen, understreger partiets gruppeformand, Peder Hvelplund.

Der er ikke noget bevis

 

"Der er ikke noget bevis for, at statsministeren vidste, at der ikke var tilstrækkelig lovhjemmel, da man traf beslutningen," siger Peder Hvelplund efter at folketingsgruppen har diskuteret sagen.

Peder Hvelplund forklarer, at hvis man skal drages til ansvar for sådan en beslutning, så skal man have en "konkret viden" om at der ikke var et lovgrundlag på plads.

Enhedslisten mener ikke, der er behov for kommissionsundersøgelse af forløbet, som sagen ser ud nu. I første omgang kan man nøjes med en advokatundersøgelse.

"Der er nedsat et underudvalg, som skal se på, hvilken undersøgelse der skal gennemføres," siger Peder Hvelplund. "Det arbejde deltager vi i."

De Radikales gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen, vil nu læse redegørelserne, før hun beslutter, hvad der videre skal ske - og herunder hvilken form for undersøgelse, der er brug for.  

"Jeg synes, at det er den rigtige beslutning, Mogens Jensen har truffet," siger Sofie Carsten Nielsen efter et møde i partiets folketingsgruppe.

Skandaleomblæst ministerium

Mogens Jensen har været fødevareminister siden regeringsudnævnelsen i juni måned sidste år. Før det var han partiets kulturordfører og tidligere har han haft posten som handels- og udviklingsminister i Helle Thorning-Schmidt-regeringen.

Statsministeren skal nu finde den 9. fødevareminister på bare 10 år til et politiske område, som de senere år har set en række spektakulære sager om landbrugspakken, de såkaldte kvotekonger og nu altså minksagen.

Sagen om landbrugspakken kostede Eva Kjar Hansen (V) ministerjobbet, mens Esben Lunde Larsen (V) fik frataget fiskeriområdet efter sagen om kvotekongerne. Kun Venstres nuværende formand, Jakob Ellemann-Jensen, er ikke blevet frataget et ministerområdet på grund af en politisk krise de seneste fem år.  

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så fik især Ehedlisten godt hjulpet på vej af Venstre og DF og de Konservative PELSET Fødevareminister Mogens Jensen

Politisk fnidder de fire partier disker op med, det er yderst pinligt i den alvorlige corona krise vi befinder os i. De fire partier lader hånt om folkesundheden!

Mogens Jensen har trukket sig. Han kommer tilbage. Ellemann raser, jamen han har jo ikke taget ansvar som han burde, han burde have lavet den hastelov som lovet søndag. Der var en virkelig stolt advarsel, liv var i fare, og så går der fnidder i det.

stærk advarsel, sku der stå. Jeg synes det er beskæmmende, hvor tydeligt og grådigt de blå higer efter magten, folkesundheden glemmes, og den kæmpe arbejdsbyrde regeringen har leveret i 8 mdr. nu 24/7er glemt. Embedsværket har svigtet ja, men også de har været på overarbejde i døgndrift. vi skal ikke have blå på magten, og vi skal ikke have et valg.Vi har aldrigi min lange levetid oplevet en pandemi i DK, på den måde som nu. Og i stedet for at samarbejde og komme gennem den samlet, så laver man magtkampe. Der er ingen rygende

stærk advarsel ups.

pistol mod statsministeren, vi kan takke hende for meget i denne tid. Klart der er sket fejl, klart man skal følge loven,godt de røde partier trækker vejret og bevarer fatningen.

Det kan godt være at jeg husker forkert, men var det ikke under Lars Løkke,
vi fik lavet denne gruppe, som skulle være til hjælp under en sådan pandemi,
NOST (National operativ Stab) under ledelse af Rigspoliti chefen.
Og nu står Lars Løkke Gud hjælpe mig, og fortæller at der har stået politi
og soldater ude hos minkfarmene og siddet og passet telefon for at ringe rundt
til de, som har fået konstateret smitte i deres besætning.
Ja selvfølgelig, det er meningen med denne enhed, som skal sættes ind.
Det er blevet bebudet af Rigspoliti chefen, at denne enhed vil starte med
at løse den opgave, som de er sat i verden for at løse.
Søren Pape, Jacob Ellemann, Lars Løkke og TV2NEWS har hele dagen fortalt,
det skammelige i, at man bruger politi og militær, det har været meningen
hele tiden, at NOST skal træde til under pandemier og lignende situationer.
Jeg vil anbefale TV2NEWS at google navnet NOST. Så finder de forklaringen her.

Det var den første, men Mogensen, Hækkerup, Kofod, Wammen er de næste, for at slutte af med Mette Frederiksen!
En ting er at de var informeret om at de ville bryde grundloven, de gør det stadigvæk!

Aldrig har Danmark haft så uforsvarlig regeringen!

Ja vi har netop en statsminister som tager sit ansvar over for befolknings sundhed alvorligt.kors i rv.hvis det var fars dreng der havde ansvaret sammen med tulle og ny borgelig,de stod rigtig og vil høste stemmer sammen med minkavlerne i deres tåblige blokade.det bliver spændende at se når de skal have hjælp hvad tulle drengen siger når danske skatteyders penge går til kineserne da det jo er dem der styre de fleste minkfarme.Nej tulledrengen skulle selv trække sig som formand for al den svindel med eu midler fra meld og feld.god vind fremover Mogens du har gjort det godt i en svær pandemi som vi ikke i nyere tid har stået i.så hele regeringen har gjort det godt tænkt på befolkningen før tegnedrengen.

Jens Peder Nielsen, Jeg er lidt i tvivl, mener du at hvis man bryder grundloven,
så har man brudt grundloven, eller mener du, at nå Mette Frederiksen bryder
grundloven, så er det mere uansvarligt end hvis en skatteminister bryder grundloven.
Skatteminister Kristian Jensen brød grundloven den 20 februar 2009.
Justitsministeriet havde advaret Kristian Jensen inden han valgte at bryde loven.
Men han valgte at bryde loven, han undskyldte bagefter med, at der var et flertal
der gerne ville bryde grundloven (V-K-O) og så først en måned senere havde loven
på plads. Dan han af den daværende opposition, blev anbefalet at trække sig,
nægtede han at følge denne anbefaling med begrundelsen,
jeg har statsministerens tillid, er det for dig nok, at en statsminister
accepterer at man bryder grundloven.

URETFÆRDIGT hvad der er overgået Mogens Jensen.
Han og regeringen har handlet som enhver der kan bruge fornuften ville have gjort.. Kan der overhovedet føres
politik i Danmark,når denne politik ikke er direkte TILPASSET " det blå komplot" ?

Med "blå komplot " ved roret ville Danmark og dets befolkning være blevet slemt reduceret. Fyn ville have været en stor "kirkegård/massegrav",for alle de mange CORONADØDE ofre. Akkurat som det man har set fra Italien,og Brasilien. Der ville ikke have eksisteret et begreb som "risikogruppe".Man ville totalt overse,at nogen overhovedet ville kunne DØ af Covid 19.CORONA ville konstant blive udlagt som en "almindelig influenza".

...... og midt i den massive manipulering af folket,ville der fra "blå magt", blive tilføjet igen og igen at "man ikke dør af CORONA,men med CORONA".