Annonce

Mogens Jensen fastholder: "Jeg kendte ikke til, at der ikke var lovhjemmel"

Mogens Jensen fik først besked om den manglende hjemmel "i weekenden"
Fødevareminister Mogens Jensen fastholder under et samråd i Folketingets fødevareudvalg onsdag eftermiddag, at han ikke kendte til den manglende lovhjemmel til aflivning af samtlige danske mink.

"Jeg kendte ikke til, at der ikke var lovhjemmel. Hverken da vi traf beslutningen i regeringen eller på det efterfølgende pressemøde."

Flere gange under samrådet bliver Mogens Jensen spurgt, hvornår han fik besked om den manglende lovhjemmel:

"Jeg får det at vide i weekenden," lyder svaret igen og igen fra Mogens Jensen. Han føjer til, at det nøjagtige tidspunkt kommer til at fremgå af den redegørelse, som han og Fødevareministeriet fremlægger for Folketinget næste uge.

Flere politikere fra den blå opposition har hæftet sig ved, at Mogens Jensen allerede søndag erkendte, at han var klar over, at der ikke var lovhjemmel til en landsdækkende nedslagtning af mink. Der henvises til, at Mogens Jensen i en skriftlig meddelse til flere medie udtalte:

"Regeringen har besluttet, at det hastede, situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud."

"Beklager meget"

Under samrådet forklarer Mogens Jensen udtalelsen med, at han jo netop i løbet af weekenden var blevet orienteret om, at der manglede lovgivning:

Formuleringen søndag aften skal ses i lyset af, at jeg i mellemtiden var blevet orienteret om, at der ikke var lovhjemmel

"Formuleringen søndag aften skal ses i lyset af, at jeg i mellemtiden var blevet orienteret om, at der ikke var lovhjemmel."

Mogens Jensen slutter samrådet med endnu engang at "beklage meget":

"Og så er det klart, at der i en efterfølgende proces, så skal der være orden i billetterne. Og ja, så har der også været fejl i mit ministeriums håndtering af det her på nogle områder. Og det tager jeg ansvaret for. Jeg beklager det meget. Ikke mindst over for de minkavlere, som knokler derude for at løfte den her opgave på folkesundhedens vegne."

Engell: Ministeren sendte kuglerne videre til styrelsen

De Radikales Kristian Hegaard siger efter samrådet, at man fortsat ser med stor alvor på sagen, men at samrådet "hverken gav fra eller til".

Enhedslistens Mai Villadsen: "Denne her sag er ikke slut endnu. Enhedslisten vil afvente redegørelsen fra fødevareministeren onsdag i næste uge. Og vi vil stille spørgsmål på samrådet i næste uge."

Engell mener, at mere og mere tyder på, at noget er gået helt galt i kommunikationen mellem Fødevareministeriet og Fødevarestyrelsen

Politisk kommentar Hans Engell vurderer på TV2, at Mogens Jensen under samrådet "sendte alle kuglerne" videre til Fødevarestyrelsen. Engell mener, at mere og mere tyder på, at noget er gået helt galt i kommunikationen mellem Fødevareministeriet og Fødevarestyrelsen.

Hans Engell henviser her blandt andet til, at Mogens Jensen under samrådet understreger, at dét brev, der sendes ud til minkavlerne - om at nu skal alle mink i Danmark aflives - udsendes på Fødevarestyrelsens eget intiativ:

"Så vidt jeg er informeret, så går Fødevarestyrelsen selv i gang på baggrund af det pressemøde, der holdes, og den melding, der kommer fra regeringen."

Uvildig undersøgelse

Udvalget for Forretningsordenen besluttede onsdag formiddag, at der skal foretages en uvildig undersøgelse af forløbet omkring minkaflivningerne.

Et underudvalg skal komme med forslag til hvilken form den uvilige undersøgelse skal have.

I forvejen er det besluttet, at en uvildig ekspertgruppe skal undersøge forløbet omkring Danmarks nedlukning i marts. Formanden for ekspertgruppen er forvaltningsekspert, professor emeritus ved Aarhus Universitet, Jørgen Grønnegaard Christensen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Denne sag er ødelæggende for dansk politik. Her drejer sagen sig om hvem der gjorde hvad og ikke så meget hvorfor. Der er ikke ret meget om selve sagen, hvor vigtigheden er de danske borgers helbred.
Sagen rejser et generelt problem i politik, hvor man går efter en minister i stedet for at have en politik, hvor man vil gøre noget for samfundet. Det viser at politikere ikke er værdige til at stå for en holdning og kæmpe for den.

Helt enig - og TAK til Mogens Jensen, fordi han turde forebygge at corona breder sig.
Og vi har ikke hørt noget om hvorledes pelsdyrbranchen har forebygget corona-smitten f.eks. med afstand mellem farme eller opdeling internt eller? For de må da ikke gøre naboer og lokalsamfund syge af corona

Jeg synes pelsdyrbranchen har et ansvar, som de ikke lader til at ville løfte.

Der er vist ikke så meget tvivl om at Mogens og Mette har brudt loven!

Farvel og tak for denne gang, Mette Fup!

Ingen af Folketingets partier har på noget tidspunkt tænkt på den lovhjemmel, alle har troet det var i orden. Hvorfor har embedsmænd ikke grebet ind. Hvorfor siger venstre ja til at bakke op, vender 180 gr.
Og spiller forarget, de anede det jo en heller. De vil de Mette Frederiksen hoved på et fad, håber på valg, og sikke et gedemarked det så ville blive med den samling i blå stue.

Lad os nu få ryddet op i den møgbunke af utilregnlige og utroværdige ministre med deres slingrekurs, lad os få lidt orden på samfundet og få livet tilbage uden mundbind og andre urimelige restriktioner!! Deres ulovligheder bør straffes hårdt.

Mogens og Mette må gå!
Hvis statsministeren vil have bare en lille smule troværdighed tilbage, bør hun straks træde tilbage!

Mette Frederiksen har budt grundloven, historiens værste statsminister!

Landet sumper i "BLÅ SYRE". "Ulve i fåreklæder" begiver sig rundt overalt. "Forrædere og farisærer",parat til at dolke enhver i ryggen. Partifarver grumses hurtigt til. En stor farveladeleg helt uden renhed. Der er intet at tro på.Der er intet håb. Kun en tiltagende undergravning af tryghed og tillid. Der er kun plads til eliten. Alle andre skal end ikke forsøge sig med at "stikke hovedet for højt op". Eller tænke på der måske er mere tilbage i grødfadet.

Måske er alle der konkret burde stå sammen i sandhedens navn reelt set tåber.

Hvad er der galt med mundbind ???? SELVFØLGELIG SKAL LANDETS BORGERE DA BRUGE VÆRNEMIDLER. Og hvis de ikke vil bruge mundbind kan de jo bare gå med VISIR. Det burde være STRAFBART at gå rundt og smitte andre.