Annonce

Murermester på kraftig retræte: Takker nej til ledige murersvende

Dagbladet Børsen giver indtryk af, at murermester Jesper Sørensen, Horsens Murerservice, står og mangler ti murersvende – men det er ikke tilfældet
Arbejdsgiverne kræver et nationalt kompromis, der skal gøre det lettere for danske virksomheder at rekruttere udenlandsk arbejdskraft.

”Manglen på kvalificeret arbejdskraft er – uden undtagelse – den største udfordring, vi har,” vurderer direktør i Dansk Erhverv, tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen, over for Berlingske i forbindelse med en konference på Christiansborg fredag om emnet.

Dagbladet Børsen varmede onsdag op til konferencen med en artikel, hvor avisen talte med flere arbejdsgivere, der angiveligt akut står og mangler arbejdskraft.

Blandt andet murermester Jesper Sørensen, Horsens Murerservice. Af Børsen-artiklen fik man det indtryk, at Jesper Sørensen akut stod og manglede ti murersvende. Men det er slet ikke tilfældet, forklarer Jesper Sørensen nu til Netavisen Pio.

”Jeg understregede over for Børsen, at jeg sagtens kunne ansætte ti mand yderligere, hvis jeg ville, men at jeg hellere vil holde mit firma på nuværende niveau med omkring ti murersvende,” siger Jesper Sørensen.
Har lige ansat en ny murersvend

Han oplyser yderligere, at Horsens Murerservice sidste uge ansatte en ny murersvend, at han aktuelt har haft kontakt med murernes fagforening i Horsens, og at de kunne tilbyde ham to murersvende. Desuden tilbød Murersvendenes Brancheklub i København – der hører under forbundet 3F – forleden Jesper Sørensen ti murersvende.

”Ja, vi tilbød ham ti murersvende, men det var han ikke interesseret i,” siger næstformanden for brancheklubben, Carsten B. Hansen, til Netavisen Pio.

Ja, vi tilbød ham ti murersvende, men det var han ikke interesseret i

Jesper Sørensen bekræfter:

”Jo, de tilbød mig ti ledige murersvende fra København. Men hvis de er ledige, så er de næppe kvalificerede murersvende. Det er jo heller ikke realistisk med ti svende fra København.”

Hvorfor ikke det?

”Hvis du ellers kender noget til murerfaget, så vil du vide, at det ikke er realistisk. Og hvad tror du lige, de vil have for at flytte til Østjylland? Men altså, jeg siger jo også bare, at jeg sagtens kunne beskæftige ti murersvende mere, hvis jeg ville. Men det vil jeg ikke. Jeg vil hellere holde firmaet på nuværende niveau.”
Ikke lige Børsens vinkel

Det kunne du have fortalt Børsen?

”Det gjorde jeg også, men det var vist ikke lige deres vinkel. De vinklede jo på manglen på arbejdskraft, og så fik Børsen måske ikke lige understreget tydeligt nok, at jeg ikke har aktuelle planer om at ansætte ti yderligere murersvende. Men altså hvis jeg ville, så kunne jeg sagtens skaffe ordrer, så jeg kunne ansætte ti svende mere.”

Hvorfor ringede Børsen overhovedet til dig – af alle murermestre i hele Danmark?

”Måske fordi jeg har nævnt noget om mangel på arbejdskraft i Horsens Folkeblad for to-tre år siden. Jeg blev selv noget forbavset over, at Børsen lige ringede til mig.”

Jeg blev selv noget forbavset over, at Børsen lige ringede til mig

Børsen-artiklen blev onsdag citeret af Ritzau – og blandt andet Berlingske Business viderebragte Ritzau-versionen af Børsen-artiklen.
Børsen ændrer nu artikel

Forelagt Jesper Sørensens udtalelser til Netavisen Pio har Børsens nyhedsdirektør Nikolaj Sommer sendt denne reaktion til redaktionen pr. mail:

"Historien ser ud som den gør i vores avis, fordi vinklen handler om effekten af mangel på arbejdskraft.

Jesper Sørensen fortæller til os, at manglen på arbejdskraft betyder, at der er opstået en situation, hvor det er svært at tiltrække, men også fastholde helt nye medarbejdere. Hvis han skulle tage ekstra opgaver ind ville det medføre risiko for, at han ikke ville kunne levere ordentligt på dem (Se hans første citat i artiklen). Det er således denne risiko – udløst af manglen på arbejdskraft - der gør at Jesper Sørensen bliver nødt til at sige nej til ordrer flere gange om ugen. Manglen på arbejdskraft har således en mærkbar effekt, men det er selvfølgelig klart, at hvis han valgte at se stort på risikoen for ikke at kunne levere, så kunne han som sådan godt vælge at udvide med nye ansatte og tage nye ordrer ind.

(Ovenstående er ikke et citater fra Jesper Sørensen, men min sammenskrivning af hans pointer)

Grundlæggende er det således effekten af den voksende mangel på arbejdskraft, som vi har valgt at fokusere på i artiklen og derfor er citater udvalgt, som de er.

Vi har imidlertid ingen interesse i, at der i forbindelse med historien eksisterer uklarheder eller potentielle misforståelser. Derfor vil vi lave en tilføjelse til artiklen på vores hjemmeside, der uddyber ovennævnte pointe."

Artiklen opdateret kl. 23.25 med kommentar fra Børsens nyhedsdirektør Nikolaj Sommer.

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet