Annonce

Hvis erhvervslivet mangler arbejdskraft, hvorfor sætter de så ikke lønnen op?

I en fri og åben økonomi som den danske, kan der i princippet ikke være mangel på arbejdskraft. Blot manglende vilje til at betale prisen. Det skriver Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen, i dagens leder.
Foto: Grafisk afdeling
Niels Jespersen, chefredaktør på Netavisen Pio.
“Virksomhederne skriger på hænder” lyder det med klichefyldt patos fra erhvervslivet og ukritisk videreformidlet af medierne.

Løsningen er massiv import af arbejdskraft, mener Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, der ellers var minister i 00'ernes fremmedskeptiske borgerlige regeringer.

Han laver med få års mellemrum det samme interview i Berlingske, hvor han advarer om de katastrofale konsekvenser, hvis ikke virksomhederne får endnu nemmere adgang til udenlandsk arbejdskraft.

placeholder

Brian Mikkelsen forudså for fem år og flere hundrede tusinde flere lønmodtagere siden samme behov for import af arbejdskraft.

Er import af arbejdskraft løsningen?

Ingen benægter, at globaliseringen har mange positive effekter, herunder muligheden for at arbejde i udlandet, men et land som Danmark har ikke gode erfaringer med massiv arbejdskraftindvandring.

Efterkommere af de tyrkere og pakistanere, der kom hertil for over 50 år siden, er overrepræsenterede i arbejdsløshedsstatistikkerne. Skulle man ikke få dem i job, før man henter nye migranter? 

Det er jo ikke arbejdsgiverne, men kollegaerne, som tager regningen, når der skal fyres

Problemet opstår, når virksomhederne kan parkere deres aflagte udenlandske arbejdere på offentlig forsørgelse.

Selvfølgelig ønsker Dansk Erhverv flere ansøgere til stillingerne. Det er jo ikke arbejdsgiverne, men kollegaerne, som tager regningen, når der skal fyres.

De fattigste skal konkurrere om de dårligst betalte jobs

Og selv hvis erhvervslivet har lært af fortidens fejl, hvilket intet tyder på, så står man stadig i en situation, hvor en masse mennesker fra hele verden skal konkurrere om de dårligst betalte jobs i en by med nogle af verdens højeste boligpriser.

Vi bør være åbne for alle, der har evnerne til at virke på danske overenskomster på samme vilkår som deres danske kollegaer.

Hvorfor investere i at blive mere effektiv, når man bare kan hyre et nyt sæt hænder? 

En vis import af arbejdskraft er nødvendigt for at løse kortsigtede problemer, sikre kulturel udveksling og hente specialister, som det danske arbejdsmarked mangler.

Men langsigtet at bero på massiv import af arbejdskraft er en fejlslagen strategi. Det gør virksomhederne afhængige og hæmmer innovationen.

Hvorfor investere i at blive mere effektiv, når man bare kan hyre et nyt sæt hænder? 

Hvem skal passe migranterne, når de bliver gamle?

Storbritannien har haft massiv indvandring siden 90’erne. Det var en af årsagerne til Brexit og har ikke reddet økonomien.

Den britiske produktivitet og vækst sakker håbløst bagud i forhold til resten af den udviklede verden.

Det er ikke økonomi, men et pyramidespil

Hvad skal der ske med migranterne, når de bliver gamle og plejekrævende? Til den tid vil svaret lyde fra erhvervslivet og deres klakører: flere migranter! 

Det er ikke økonomi, men et pyramidespil.

Skulle det ikke give bedre mening, om Danmark løste behovet for arbejdskraft ved at investere i de nuværende arbejderes produktivitet og gøre det nemmere at få børn? 

Med mindre robotterne tager over, rammer den faldende fertilitet os hårdt i de kommende år.

placeholder

Lønningerne må ligge, der hvor udbuddet matcher efterspørgslen.

Sammenhængskraften rager Brian Mikkelsen en papand

Virksomhederne er sat i verden for at tjene penge, og det er de danske heldigvis dygtige til.

Men det betyder også, at de ikke tager en lang række andre hensyn. Den kulturelle sammenhængskraft og hensynet til danskere, der ikke kan fungere 110 procent, rager dem en papand.

Selvfølgelig er det rarest for virksomhederne at slippe for at ansætte danskere med sprogvanskeligheder. Undlade at tage lærlinge, eller som 22 procent af alle virksomheder gør: frasorterer ansøgere på grund af alder.

I en fri markedsøkonomi kan der i princippet ikke være mangel på ressourcer

Det betyder bare ikke, at vi som samfund skal finde os i den opførsel.

Dansk erhvervsliv har adgang til et af verdens største arbejdsmarkeder gennem EU og nem adgang til specialister uden for.

I en fri markedsøkonomi kan der i princippet ikke være mangel på ressourcer. Blot manglende vilje til at betale prisen.

Når frimarkedsfundamentalister kræver, at staten skal stille et højere udbud af arbejdskraft til rådighed, udstiller de sig som hyklere.

Hvis virksomhederne mangler arbejdskraft, så må de sætte lønningerne op.


Denne leder er også bragt i Copenhagen Post.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Udbuds-/efterspørgselskurverne, som nogle politikere og dele af erhvervslivet ellers har gudedyrket i årevis, skal tydeligvis ikke gælde, når det koster på lønnen for erhvervslivet.

Ja, de er virkelig ikke ret svære at gennemskue.

Selvfølgelig kan man ikke bare sætte lønningerne op, da vi lever i et konkurrence samfund. Samtidigt skal
vi huske på at vi betaler verdens højeste skat, ikke just befordrede for vores konkurrence med udlandet.

Danske fængsler er overfyldte som aldrig før!

Her må der være et kæmpe potentiale!

I stedet for at flytte de indsatte til Afrika som regeringen pønser på, kunne man placere en dansk virksomhed der mangler hænder og innovative sjæle lige ved hoveddøren til et af vore fængsler eller bygge et nyt fængsel udenfor en driftig virksomhed, der i særlig grad mangler arbejdskraft!

At tænke ud af boksen har altid været Brian Mikkelsens stærke side!

Med en fed løn til de indsatte med lovning om fast arbejde i fremtiden, ja, så er dansk kriminalitetshistorie måske gået i en hel ny retning!

Danske fængsler der tømmes hurtigere end nogensinde før!

Lediggang er roden til al ondt!

Ifølge den danske ordbog står der om ordsproget "Lediggang er roden til alt ondt": Når man ikke foretager sig noget nyttigt eller fornuftigt, skaber man let problemer for sig selv eller andre, fx fordi man af kedsomhed fristes til uacceptable handlinger.

Med alle de importerede bander der frister og frister utilpassede danske og udenlandske unge, ja, så er win-win i ovenstående ide, måske mere nærliggende, end en fornyet uhæmmet invitation til nye gæstearbejdere her i 2020erne med alle de afledte problemer, der er studeret og veldokumenteret igennem forskning siden 1970erne!

At samle til huse. At vride så mange kroner som muligt, ud af enhver ansat til ringe løn.Det er hensigten.
Lortejob til lorteløn. Profitudvinding,intet andet.