Annonce

Spaniere, italienere og portugisere strømmer til det danske arbejdsmarked

”Ærligt talt synes jeg, at arbejdsgiverne skulle koncentrere sig lidt mere om den europæiske arbejdskraft og begynde at slå deres ledige stillinger op i EU,” siger 3F-forbundssekretær.
Foto: Colourbox
Spaniere, italienere og portugisere strømmer i stigende grad til det danske arbejdsmarked.

Antallet af sydeuropæere på det danske jobmarked er således steget med 18.000 personer gennem de sidste 12 år.

I juni var der 9.365 fuldtidsbeskæftigede italienere i Danmark

I juni var der 9.365 fuldtidsbeskæftigede italienere i Danmark. Mod kun 2.093 i juni 2011.

I juni var der 5.847 fuldtidsbeskæftigede spaniere i Danmark. Mod kun 1.186 i 2011. Og i juni var der 4.064 portugisere i Danmark - mod kun 522 for 12 år siden.

Samlet set er antallet af sydeuropæere på det danske arbejdsmarked mere end femdoblet i løbet af de seneste 12 år.

Det viser tal fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) glæder sig over tilstrømningen af arbejdskraft fra Sydeuropa: 

Vi hører igen og igen historier om, at mangel på arbejdskraft ikke kan løses med arbejdskraft fra Europa

“Vi hører igen og igen historier om, at mangel på arbejdskraft ikke kan løses med arbejdskraft fra Europa. Der må vi bare sige, at på den korte bane er vi lykkedes med at få flere sydeuropæere hertil,” siger hun tilBørsen.

Halsboe-Jørgensen understreger på baggrund af tallene, at der er brug for en øget rekrutteringsindsats i Sydeuropa.

Den tidligere S-regering havde fremskredne planer om at åbne jobformidlingskontorer i Sydeuropa. Nu understreger Halsboe-Jørgensen, at den konkrete form “kan se ud på forskellige måder”, men også at SVM-regeringen vil se på spørgsmålet i efteråret.

3F: Arbejdsgivere har fokuseret ensidigt på arbejdskraft fra tredjelande

Forbundssekretær hos 3F, Søren Heisel, har i årevis talt for, at arbejdsgiverne burde interessere sig langt mere for at få arbejdsløse sydeuropæere til Danmark - i stedet for ensidigt at fokusere på import af lønmodtagere fra tredjelande som Indien, Pakistan, Thailand, Kina og Malaysia.

“Vi har længe vidst, at mange sydeuropæere gerne vil til Danmark for at arbejde på ordnede løn- og arbejdsvilkår. Desværre har arbejdsgiverne ofte vendt det blinde øje til for i stedet at fokusere på nemmere adgang til udenlandsk arbejdskraft fra tredjeverdenslande,” siger Søren Heisel til Fagbladet 3F.

Heisel undrer sig over, at danske arbejdsgivere er blandt dem, der slår færrest stillinger op på den europæiske jobdatabase, EURES:

“Ærligt talt synes jeg, at arbejdsgiverne skulle koncentrere sig lidt mere om den europæiske arbejdskraft og begynde at slå deres ledige stillinger op i EU.”

Det er i øvrigt stadig polakkerne, der topper listen over udenlandsk arbejdskraft i Danmark. I juni var der således flere end 38.000 polakker på det danske arbejdsmarked.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er klart der er brug for udenlandsk arbejdskraft ,det offentlige lægger jo beslag på al den
danske arbejdskraft, siden Corona stoppede er der ansat 40 000 i det offentlige. Det er jo derfor vi
har de skyhøje skatter, det offentlige er umætteligt.

Og hvad kunne det ikke blive til, hvis arbejdsgiverne rent faktisk prøvede at slå disse stillinger op i EU i stedet for bare at få deres venner i regeringen til at indføre nem adgang for billig arbejdskraft fra lande, hvor man ikke gør så meget i rettigheder?

På Berlingske stødte jeg på en overskrift om at en topchef ville hente 50000 arbejdstagere her til landet -
På grund af “betalingsmur” kunne jeg ikke læse artiklen i sin helhed - Men jeg kunne dog se at den såkaldte topchef er Brian Arthur Mikkelsen direktør i Dansk erhverv - og at planen går ud på at hente de nye arbejdstagere ind fra lande i Afrika og Asien -
Ikke uventet kunne jeg også læse mig frem til at Moderaterne er ovenud begejstret for forslaget - overrasket ? Næh egentlig ikke - forslaget er “ påfaldende “ lig det som Løkke har turneret rundt med i de sidste par uger -

Som et ovenstående indlæg fra Thor også peger på - så må første prioritet for regeringen være at man prøver at rekruttere fra vores europæiske nabolande- før man afsøger andre muligheder -

Her må Socialdemokratiet sætte foden ned overfor Løkke og hans vidtløftige luftkasteller - i øvrigt mener jeg at det er på tide at han får en påmindelse om at der er andre politiske hensyn at tage - end dem som der gror i Løkkes og Moderaternes egen have -
For at bruge hans egne ord -Det handler ikke om nogen - men mere om noget “ altså blandt andet at tage hensyn til de andre regeringspartnere -