Musikerne i DR-showet P3 Guld underbetalt

Dansk Musiker Forbund kritiserer DR for ikke at sørge for at produktionsselskaber overholder tarifferne
Foto: DR
Rapperen Tessa - en af de optrædende ved P3 Guld-showet i Aalborg
I sidste weekend afholdt DR prisuddelingsshowet, P3 Guld, ved et tv-show i Musikkens Hus i Aalborg. Prisuddelingen blev sendt lørdag aften på DR 1.

Men selv om det hele så stort og flot ud, blev de medvirkende, alle de, der skulle hyldes, spist af med en betaling på 15.000 kroner.

Et beløb, der ligger langt under den aftale om minimumstariffer

Et beløb, der ligger langt under den aftale om minimumstariffer, som DR har indgået med Dansk Musiker Forbund, skriver dagbladet Politiken.

Af samme grund bliver DR nu kritiseret af et af de medvirkende musikselskaber og af Dansk Musiker Forbund.

Stort underskud

Honoraret på 15.000 kroner dækker de tre dage artisterne arbejdede med forberedelserne i Aalborg, men også dække omkostninger til deres show. Herunder løn til dansere og lydteknikere, udgifter til røgmaskiner og andre rekvisitter samt effekter på scenen.

De 15.000 kroner skal også dække transport og udgifter til overnatning for de medvirkende artister samt deres dansere, lydteknikere og folk fra deres musikselskaber.

“Mit bud er, at alle, der optrådte til P3 Guld lørdag, kom ud med et underskud på mellem 20.000 og 100.000 kroner,” siger direktør Jakob Sørensen fra musikselskabet The Bank til Politiken. The Bank repræsenterer bandet Joyce, der var nomineret til prisen som årets ’P3 Talent’ og optrådte ved showet.

Han fortæller, at alle deltagerne var tvunget til at tage til Aalborg, og det blev krævet, at man skulle være der i tre dage.

Derfor var der heftige overnatningsomkostninger forbundet med det

“Derfor var der heftige overnatningsomkostninger forbundet med det. Vi var otte mennesker afsted. Bandet, en lydmand, management og pladeselskabet,” oplyser Jakob Sørensen, der har over 20 års erfaring i branchen og har arbejdet med navne som Nik & Jay og Nephew. Han deltog i P3 Guld med Joyce.

DR: Overenskomsten gælder ikke

DR har hyret produktionsselskabet Monday til at lave P3 Guld, men selskabet vil ikke udtale sig om sagen. Monday henviser i stedet til DR.

Hos DR mener Anders Thomsen, redaktør i Kultur, Fakta og Dokumentar, at 15.000 kroner er en “fair” betaling for at optræde til P3 Guld.

Til kritikken af, at de ikke lever op til aftale med Dansk Musiker Forbund, siger han:

Showet bliver produceret af en ekstern producent og derfor gælder overenskomsten ikke

“Showet bliver produceret af en ekstern producent og derfor gælder overenskomsten ikke. Vi har som sagt vurderet, at de 15.000 kroner er en fair pris i dette tilfælde. Den gælder i øvrigt også, hvis der kun er én i bandet. Men jeg vil da bestemt ikke udelukke, at vi skal kigge nærmere på dette næste gang,” siger Anders Thomsen til Politiken.   

Dansk Musik Forbund: Under tariffen

Også Dansk Musiker Forbund kritiserer DR for den lave betaling, der ligger langt under den tarif, der er aftalt mellem forbundet og DR.

Ifølge aftalen skal et band med fem medlemmer som minimum have 17.700 kroner for at optræde mellem 0 og 5 minutter på tv

Ifølge aftalen skal et band med fem medlemmer som minimum have 17.700 kroner for at optræde mellem 0 og 5 minutter på tv.

Betalingen dækker opstillingsprøve, selve udsendelsen samt 5 arbejdstimer. Alt arbejde derover skal som udgangspunkt honoreres med 500 kroner per påbegyndt time for hver enkelt medvirkende. Men når der er tale om engagementer over flere dage, som det var tilfældet med P3 Guld, der varede tre dage, bliver der ifølge forbundet ofte givet en rabat.

Desuden skal DR betale for hotel og kost, hvis det er nødvendigt med overnatninger, oplyser Dansk Musiker Forbund.

“Jeg er ærgerlig over at erfare, at DR i deres entrepriseproduktioner tilsyneladende ikke sørger for, at lønninger med mere til de optrædende musikere sker i henhold til Dansk Musiker Forbunds tarifplan eller den overenskomst, der ville have været gældende, dersom DR selv havde produceret P3 Guld,” skriver formand for Dansk Musiker Forbund, Anders Laursen, i en mail til Politiken.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce