Venstre i kovending: Fortryder milliard-besparelser

Ifølge Venstres kulturordfører fortryder Venstre nu store dele af partiets og VLAK-regeringens kulturpolitik
Venstre fortryder nu store dele af partiets og VLAK-regeringens kulturpolitik.

Venstres kulturordfører, Jan E. Jørgensen, understreger således over for Berlingske, at VLAK-regeringens og Venstres krav om en nedskæring af DR med 20 procent var en fejl.

Det var også en fejl, at VLAK-regeringen - med Venstres tilslutning - lukkede Radio24syv. Og endelig var det en fejl at VLAK-regeringen - med Venstres tilslutning - gennemførte grønthøsterbesparelsen på kulturområdet - i form omprioriteringsbidraget.

Jan E. Jørgensen understreger, at Venstre under VLAK-regeringen lod sig presse til at medvirke i en forkert, kulturpolitisk vej, hvor man i for høj grad har fremstået som en “ødelæggende kraft”, der især var optaget af spare penge ved at “fjerne og skære”.

“Vores kulturpolitik har handlet for meget om det, vi var imod, og for lidt om det, vi er for,” siger Jan E. Jørgensen.

VLAK-regeringen pålagde i marts 2018 - med støtte fra Dansk Folkeparti Danmarks Radio at spare 20 procent over de kommende fem år.

Jan E. Jørgensen betegner i dag nedskæringskravet som “en fejl”, og forløbet betegner han som noget nær en “blodrus”:

20 procent var alt for voldsomt

“20 procent var alt for voldsomt,” konkluderer Jan E. Jørgensen.

DR nåede at gennemføre første del af spareøvelsen, men anden del af nedskæringerne blev aflyst af S-regeringen med støtte fra dens tre støttepartier De Radikale, SF og Enhedslisten.

På spørgsmålet om Jan E. Jørgensen er glad for at anden runde af besparelserne blev annulleret af rød blok, svarer Jan E. Jørgensen: “Ja. Det er jeg sådan set”.

Jan E.: Jeg har rygdækning i Venstre

Over for Netavisen Pio understreger Jan E. Jørgensen, at han har rygdækning for sine synspunkter i Venstres folketingsgruppe:

Ja, jeg er Venstres kulturordfører

“Ja, jeg er Venstres kulturordfører,” skriver Jan E. Jørgensen således i en sms til Netavisen Pio.

Jan E. Jørgensen er blevet Venstres kulturordfører efter at partiets hidtidige kulturordfører, Britt Bager, smækkede med døren og forlod Venstre - til fordel for en plads i De Konservatives folketingsgruppe, hvor hun nu er sit nye partis forsknings- og uddannelsesordfører.

S-regeringen afskaffede med en finanslovsaftale med sine tre støttepartier i december 2019 omprioriteringsbidraget på både uddannelses- og kulturområdet.

Konservative: Nej tak - S: "Rigtig fint"

Den nye Venstre-kurs på kulturområdet bliver ikke godt modtaget hos De Konservative.

"Vi konservative kan ikke støtte ny kurs fra Venstre om stort DR. Vi står på mål for aftale om at strømline, og vil gerne lade andre medier byde sig til via public service pulje," skriver de konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, på Twitter.

placeholder

 

Socialdemokratiets kulturordførerr, Kasper Sand Kjær, glæder sig derimod over de nye vinde fra Venstre:

Vi skal jo have ryddet op i det makværk, som Venstre-regeringen fik lavet i sidste periode

"Det er rigtig fint, at Venstre er kommet til fornuft i kultur- og mediepolitikken. Det synes jeg tegner godt, særligt nu hvor vi står over for medieforhandlinger, som vi skal have senere på året. Vi skal jo have ryddet op i det makværk, som Venstre-regeringen fik lavet i sidste periode."

Opdateret kl. 14.35 med kommentarer fra Mette Abildgaard og Kasper Sand Kjær

Opdateret 07.01.2022 som led i undersøgelse af citat-praksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mette Abildgaard vil hellere have den ringeste tv Station TV2 og TV2News.

Det er rart at se VLAK indrømme den første af deres fejl. Hvornår mon resten af indrømmelserne kommer?

Venstre logrede underdanigt med halen, mens DF´s "kultur-orakel" Alex Ahrendtsen dikterede, at dansk kultur = Morten Korch. 😄

Annonce