Venstre i kovending: Fortryder milliard-besparelser

Ifølge Venstres kulturordfører fortryder Venstre nu store dele af partiets og VLAK-regeringens kulturpolitik
Foto: Folketinget/Steen Brogaard
Medlem af Venstres folketingsgruppe, Jan E. Jørgensen
Venstre fortryder nu store dele af partiets og VLAK-regeringens kulturpolitik.

Venstres kulturordfører, Jan E. Jørgensen, understreger således over for Berlingske, at VLAK-regeringens og Venstres krav om en nedskæring af DR med 20 procent var en fejl.

Det var også en fejl, at VLAK-regeringen - med Venstres tilslutning - lukkede Radio24syv. Og endelig var det en fejl at VLAK-regeringen - med Venstres tilslutning - gennemførte grønthøsterbesparelsen på kulturområdet - i form omprioriteringsbidraget.

Jan E. Jørgensen understreger, at Venstre under VLAK-regeringen lod sig presse til at medvirke i en forkert, kulturpolitisk vej, hvor man i for høj grad har fremstået som en “ødelæggende kraft”, der især var optaget af spare penge ved at “fjerne og skære”.

“Vores kulturpolitik har handlet for meget om det, vi var imod, og for lidt om det, vi er for,” siger Jan E. Jørgensen.

VLAK-regeringen pålagde i marts 2018 - med støtte fra Dansk Folkeparti Danmarks Radio at spare 20 procent over de kommende fem år.

Jan E. Jørgensen betegner i dag nedskæringskravet som “en fejl”, og forløbet betegner han som noget nær en “blodrus”:

20 procent var alt for voldsomt

“20 procent var alt for voldsomt,” konkluderer Jan E. Jørgensen.

DR nåede at gennemføre første del af spareøvelsen, men anden del af nedskæringerne blev aflyst af S-regeringen med støtte fra dens tre støttepartier De Radikale, SF og Enhedslisten.

På spørgsmålet om Jan E. Jørgensen er glad for at anden runde af besparelserne blev annulleret af rød blok, svarer Jan E. Jørgensen: “Ja. Det er jeg sådan set”.

Han understreger, at Venstre har lært af forløbet:

“Det vil man ikke se os gøre igen.” Venstres kulturordfører føjer til, at DR “er meget bedre end sit rygte”.

Lukningen af Radio24syv: “Vildt ærgerligt”

Om lukningen af Radio24syv siger Jan E. Jørgensen, at ønsket om lukning var drevet frem af Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet:

“Men det ender så med, at vi laver en aftale, der lukker det, vi selv havde bygget. Det er vildt ærgerligt.”

Han betegner processen, hvor DF løbende skærper kravene til Radio24syv, blandt andet ved at kræve, at Radio24syv skulle placere sit hovedsæde fjernere og fjernere fra København, som “helt forfejlet”.

Jan E. Jørgensen bliver på den baggrund spurgt om, om Venstre så ikke burde have sat foden ned og forhindret lukningen af Radio24syv:

Omvendt bliver man fanget i et forhandlingsforløb som mindretalsregering

“Generelt skal man selvfølgelig ikke lave et forlig for enhver pris. Omvendt bliver man fanget i et forhandlingsforløb som mindretalsregering, så jeg har ikke lyst til at pege fingre,” lyder Jan E. Jørgensens svar.

Grønthøster-besparelsen på kultur var også en fejl 

Også omprioriteringsbidraget - en årlig besparelse på to procent - under VLAK-regeringen var en fejl. I al fald på kulturområdet:

“I udgangspunktet er der noget sundt i den øvelse. Men det, der blev sparet, blev så brugt til noget andet end kultur,” siger han og tilføjer:

“Jeg tror ikke, du kommer til at se igen, at vi sparer på kultur for at bruge pengene på politi og forsvar.”

Over for Netavisen Pio understreger Jan E. Jørgensen, at han har rygdækning for sine synspunkter i Venstres folketingsgruppe:

Ja, jeg er Venstres kulturordfører

“Ja, jeg er Venstres kulturordfører,” skriver Jan E. Jørgensen således i en sms til Netavisen Pio.

Jan E. Jørgensen er blevet Venstres kulturordfører efter at partiets hidtidige kulturordfører, Britt Bager, smækkede med døren og forlod Venstre - til fordel for en plads i De Konservatives folketingsgruppe, hvor hun nu er sit nye partis forsknings- og uddannelsesordfører.

S-regeringen afskaffede med en finanslovsaftale med sine tre støttepartier i december 2019 omprioriteringsbidraget på både uddannelses- og kulturområdet.

Konservative: Nej tak - S: "Rigtig fint"

Den nye Venstre-kurs på kulturområdet bliver ikke godt modtaget hos De Konservative.

"Vi konservative kan ikke støtte ny kurs fra Venstre om stort DR. Vi står på mål for aftale om at strømline, og vil gerne lade andre medier byde sig til via public service pulje," skriver de konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, på Twitter.

placeholder

 

Socialdemokratiets kulturordførerr, Kasper Sand Kjær, glæder sig derimod over de nye vinde fra Venstre:

Vi skal jo have ryddet op i det makværk, som Venstre-regeringen fik lavet i sidste periode

"Det er rigtig fint, at Venstre er kommet til fornuft i kultur- og mediepolitikken. Det synes jeg tegner godt, særligt nu hvor vi står over for medieforhandlinger, som vi skal have senere på året. Vi skal jo have ryddet op i det makværk, som Venstre-regeringen fik lavet i sidste periode."

Opdateret kl. 14.35 med kommentarer fra Mette Abildgaard og Kasper Sand Kjær

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Mette Abildgaard vil hellere have den ringeste tv Station TV2 og TV2News.

Det er rart at se VLAK indrømme den første af deres fejl. Hvornår mon resten af indrømmelserne kommer?

Venstre logrede underdanigt med halen, mens DF´s "kultur-orakel" Alex Ahrendtsen dikterede, at dansk kultur = Morten Korch. 😄

Annonce