Annonce

Fængselsbetjente skal ikke leve med vold og trusler

Den stigende vold mod de ansatte i landets fængsler kræver politisk handling. Det er nødvendigt at sikre ordentlig bemanding, så der også er tid og fagligt overskud til dialogen mellem den indsatte og personalet.
I 2016 var der en markant stigning i antallet af overfald og trusler mod ansatte i fængslerne. De fleste husker fængselsbetjenten i Nyborg, der på vej hjem fra arbejde blev skudt i benet. Eller historien om en familiefar, der blev overfaldet foran sine børns institution.

Også inde i selve fængslerne er volden og truslerne mod de ansatte steget mærkbart. Alene de første otte måneder af 2016 var der 373 episoder med vold og trusler mod fængselsbetjente. Det er en stigning på 36 procent fra samme periode året før.

Alene de første otte måneder af 2016 var der 373 episoder med vold og trusler mod fængselsbetjente

Og for tredje år i træk stiger sygefraværet blandt opsynspersonalet i fængslerne. I de første otte måneder af 2016 lå sygefraværet på 23 dage i gennemsnit per medarbejder. Det er mere end dobbelt så højt som hos statens øvrige medarbejdere.

Flere hårdkogte kriminelle i fængslerne
Tallene taler deres tydelige sprog. Vi skal passe bedre på vores ansatte i landets fængsler. Da Socialdemokratiet havde regeringsmagten besluttede vi, at flere skal kunne afsone i fodlænke. Fordi det beviseligt fører til mindre kriminalitet efterfølgende, når man som førstegangskriminel ikke har været i fængsel. Det har sammen med den faldende kriminalitet betydet, at 400 fængselspladser er blevet lukket de seneste to år.

Men samtidig er de kriminelle, der sidder inde i fængslerne, blevet en sammensætning af mere hårdkogte kriminelle. En tendens som den verserende rocker- og bandekonflikter forstærker. Derfor er de ressourcer og kompetencer, der før kunne holde ro i fængslerne, ikke længere tilstrækkelige.

Dialogen mellem den indsatte og personalet er helt afgørende

Den erkendelse kræver politisk handling. Og hårdere straffe er ikke nok og heller ikke det bedste svar. Det er ganske enkelt nødvendigt at sikre ordentlig bemanding i fængslerne, så der både er nok personale til at bevogte de indsatte og sikre, at de overholder reglerne i fængslerne. Men så der også er tid og fagligt overskud til relationsarbejdet.

Netop dialogen mellem den indsatte og personalet er helt afgørende for, at den kriminelle ikke bliver genganger i fængslerne. Og afgørende for, at ro og orden opretholdes.

Tid til politisk handling
I fredagens Information kunne man læse, hvordan en tidligere fængselsbetjent beskylder fængselsbetjente for at medvirke til forråelse i fængslerne. Jeg syntes det er en hård beskyldning at rette mod fængselsansatte i almindelighed. Jeg har selv flere gange været i praktik i landets fængsler og kan ikke genkende billedet.

Antallet af disciplinærsager er begrænset. Og man skal huske på, at en del af de indsatte næppe opfører sig som velopdragende konfirmander. I stedet for at kritisere betjentene, bør konflikterne netop understrege behovet for såvel uddannelse og overskud til realationsarbejdet i fængslerne.

Når en faggruppe er så hårdt presset. Når vold og trusler bliver en del af dagligdagen. Når sygefraværet eksploderer. Så er det en politisk opgave at handle. Jeg håber, at den nye justitsminister når til samme konklusion.

 
Trine Bramsen er folketingsmedlem for Socialdemokraterne og retsordfører.
‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Folketingsmedlem, gruppenæstformand og ligestillingsordfører for Socialdemokratiet. 


Flere artikler om emnet