Annonce

Nick Hækkerup: Utøjlet globalisering er socialdemokratisk svigt

De europæiske socialdemokratier har været for dårlige til at få globaliseringen til at virke til den brede befolknings bedste, siger Nick Hækkerup. Skandinavien er et sjældent lyspunkt.
I en kronik i Politiken i weekenden gik Socialdemokratiets næstformand Nick Hækkerup til bekendelse: De europæiske socialdemokratier har været alt for dårlige til at fordele globaliseringens gevinster.

Selvom globaliseringen har gjort verden rigere, er der nu opstået en situation, hvor store dele af den brede arbejder- og middelklasse ikke føler, at de er blevet rigere på globaliseringen. Og hvor de samme mennesker ikke forventer, at deres børn går en lysere tilværelse i møde, lyder det fra Nick Hækkerup.

”Det er ikke globaliseringen i sig selv, der er problemet. Globaliseringen har faktisk ført en stor global velstandsstigning med sig. Velstand, som især er kommet to grupper til gode: dels mange millioner mennesker i de nye vækstlande, dels de i forvejen velstillede i vores del af verden.

Samtidig er der store grupper, der ikke har fået del i velstandsstigningen. Det er fraværet af politisk indgriben, der er problemet. Der er ikke blevet grebet ind over for den skæve fordeling af goderne og den deraf følgende stigende ulighed, som har slået igennem i social status og livsmuligheder”, skriver Nick Hækkerup i sin opsummering af, hvad der er centrum-venstres undladelsessynd de seneste år.

Globaliserings-svigtet
Dén erkendelse – at globaliseringen er god, men at alle ikke har fået noget ud af den – har de europæiske socialdemokratier været for sene til at indse, mener Nick Hækkerup.

”Vi på centrum-venstre-fløjen af det politiske spektrum i Europa har ikke været gode nok til at høre og mærke den bekymring, som den utøjlede globalisering gav rigtig mange mennesker. Navnlig en række af de mennesker, som vi ellers skulle være de første til at være der for: arbejderne, der så deres job forsvinde, middelklassen, der så deres og børnenes muligheder blive mindre, de svageste, som så hullerne i sikkerhedsnettet blive større.”

Ifølge den socialdemokratiske næstformand er det socialdemokratiernes manglende forståelse af globaliseringens skyggesider, der har givet grobund til tidens populistiske tendenser. Og det er forståelsen for nederlagene globaliseringens slipstrøm, der skal genrejse de europæiske socialdemokratier.

Hvis de forskellige versioner af et socialdemokrati, der findes i Europa, skal genrejses, kræver det overbevisende svar på, hvordan globaliseringen håndteres, hvordan der skabes tryghed, sikkerhed og fred”, skriver Nick Hækkerup.

Lyspunkt mod nord
Der er dog enkelte lyspunkter i denne perlerække af udslukte socialdemokratier, hvis man spørger Nick Hækkerup. Og det er netop i det socialdemokratiske hjerteland her i det høje nord. Når socialdemokratierne har overlevet tidens tand i Skandinavien skyldes det ifølge Nick Hækkerup, at man her har sørget for, at globaliseringen er kommet flere til gavn.

”Når de nordiske socialdemokratier står så (relativt) stærkt, er det, fordi vi har sikret, at globaliseringen går hånd i hånd med national regulering, som sikrer, at alle klasser i samfundet får del i gevinsterne ved netop globaliseringen”, skriver Nick Hækkerup og nævner et progressivt skattesystem og fri og lige adgang til uddannelse livet igennem som nøgleværktøjer.

Ifølge Nick Hækkerup er det afgørende for Socialdemokratiets succes, at man tøjler globaliseringen, så den virker til et fælles bedste. Det betyder, at socialdemokrater skal turde kritisere EU eller menneskerettighedsdomstolen, selvom socialdemokrater går ind for både EU og menneskerettigheder.

Hvis ikke globaliseringen tøjles, vil den nemlig kun virke til fordel for de få – og højrepopulisternes fremmarch vil fortsætte, mener Nick Hækkerup. Det socialdemokratiske svar ”vil sikre, at globalisering kommer alle til gode, men er også vejen uden om den nationalistiske populisme”, slutter Nick Hækkerup.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet