Annonce

Finansfolk har bedraget Danmark og Europa for 400 milliarder

Den danske udbytteskandale er kun en mindre brik i et stort europæisk kup, hvor finansfolk har franarret stater milliardbeløb.
Den store udbytteskatteskandale, der har kostet Danmark mindst 12,7 milliarder kroner, er led i et gigantisk timet og tilrettelagt milliardkup mod det meste af Europa. Et kup, som efter alt at dømme stadig er i gang i flere lande.

Formodet bedrageri og spekulation med udbytteskat, der alene i Tyskland, Danmark, Belgien, Frankrig og Italien kan have kostet statskasserne 410 milliarder kroner, er udført af et netværk af internationale finansfolk og involverer en række af verdens allerstørste banker. Det skriver DR og Politiken, der har fået adgang til et omfattende materiale på over 180.000 sider sammen med an række andre europæiske medier.

Værst er det gået ud over Tyskland, som angiveligt er blevet franarret 237 milliarder kroner.

Fik tilbagebetalt skat igen og igen

Bedrageriet er sket gennem en særlig form for aktiehandler, som får det til at se ud som om, at flere personer har krav på at få tilbagebetalt en skat, der kun er indbetalt til skattemyndighederne én gang.

På den måde er statskasserne i de mange lande blevet lænset for store beløb.

”Mange af de her transaktioner involverede situationer, hvor skatten var indkrævet én gang, men hvor den blev krævet tilbage adskillige gange. Stort set alle investeringsbankerne gjorde det,” forklarer en tidligere direktør i JP Morgan i London og nøgleperson i netværket, Aniel Anand, i en afhøring hos tysk politi i 2017.

Bag det hele står et omfattende netværk af aktiehandlere, banker og advokatfirmaer centreret omkring Europas to største finansbyer, London og Frankfurt, men sagen trækker som sagt tråde til de meste af Europa, USA og Australien.

Danske Bank, der ellers ikke plejer at holde sig tilbage, fremgår ikke af papirerne. Det er der heller ikke andre danske banker, der gør.

Jeg er bekendt med sagen, og det er en helt ufattelig griskhed

Harme politikere: Der skal rulle hoveder

Afsløringerne vækker naturligvis opsigt på Christiansborg og i Europa-Parlamentet, hvor politikere fra både højre og venstre står klar med en blanding af forbløffelse og forbavselse.

”Jeg er bekendt med sagen, og det er en helt ufattelig griskhed. Vi vil forfølge de skyldige, til den sidste krone er betalt tilbage,” siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til TV2 og fortsætter:

”Det, at man nu kan afdække, at det faktisk ikke kun er et dansk men et globalt problem, gør jo sådan set bare min harme større.”

Han bakkes op af erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

”Det er fuldstændig vanvittigt, at vi har europæiske banker, der opfatter de europæiske statskasser som et tag-selv-bord,” siger han og tilføjer, at han håber, der ”ruller hoveder”.

Enhedslistens økonomi- og erhvervsordfører, Pelle Dragsted, har indkaldt de to ministre i samråd. Han kræver, at storbankerne drages til ansvar for deres medvirken.

”Der er øjensynligt ingen ende på råddenskaben i den kommercielle del af finanssektoren (...) Sagen viser endnu engang, at der er brug for grundlæggende strukturreformer i finanssektoren. De sidste årtiers eksperiment med at give sektoren lov til at vokse og boltre sig er åbenlyst en katastrofe,” skriver han i en pressemeddelelse.

Skal stå skoleret for parlamentet

 

Erhvervsminister Rasmus Jarlov skyder dog bolden videre til EU-systemet.

Den her sag ryster grundlæggende tilliden til de største banker i verden

Her sidder blandt andet socialdemokraten Jeppe Kofod, der er medlem af Europa-Parlamantet og leder parlamentets skattesnydsudvalg. Han vil have bankerne og advokater bag skattefifleriet indkaldt til offentlig høring i parlamentet:

”Den her sag ryster grundlæggende tilliden til de største banker i verden, og de skal stå skoleret og blive afhørt, så politikere, medier og borgere kan få svar på, hvordan det her har kunnet lade sig gøre i deres bank,” siger han.

Myndighederne allerede i gang

I andre lande er myndighederne dog allerede i gang med at undersøge nogle af bankerne. Det gælder for eksempel i Tyskland, hvor der er påbegyndt undersøgelser af den spanske bank Santander. De begyndte tilbage i juni.

De tyske myndigheder har også kig på blandt andet australske Macquarie Bank og Deutsche Bank, skriver Reuters.

Det er det tyske research-kollektiv Correctiv, der har stået for at koordinere de mange mediers afdækning af sagen.

Det er samlet på hjemmesiden her.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Sådanne svindler skal straffes som landsforæder,terorister
mindst 20 års fængsel
Glem ikke at det er dine og mine skattekroner og vores
velfærd de skider på