Annonce

Er demokratiske virksomheder løsningen på det hele?

Forfatter argumenterer godt og indigneret for fordelene ved demokratisk ejede virksomheder. Til tider fremstår han dog som en mand med en sag.
Der er ikke grænser for fordelene ved en større udbredelse af demokratisk styrede virksomheder gennem medarbejderejerskab. Det er i hvert fald omdrejningspunktet for Andreas Pinstrup Jørgensen i bogen ”Medejer”.

Hvis flere virksomheder overgår til medarbejderejerskab, vil Danmark ikke alene opleve en stigning i væksten og være bedre rustede til fremtidige kriser. Vi vil også få mere lighed, demokrati og sågar leve længere!

Pinstrup Jørgensen, der er dirktør for tænketanken Demokratisk Erhverv, argumenterer på fuld kraft og med flere litteraturhenvisninger, personlige erfaringer og virksomhedsfortællinger end nærværende anmelder kan holde styr på eller overhovedet huske.

Alarmklokkerne hyler

Det fungerer overbevisende, men lader også alarmklokkerne hyle med mistanken om, at der er tale om en mand der har set lyset og nu kan helbrede om ikke verden, så i hvert fald Danmark for de største økonomiske udfordringer på både makro- og mikroniveau i både nutid og fremtid.

I det hele taget er det en mand med en mission som har væbnet sig med en enorm belæsthed, passion og argumentatorisk ammunition for at overbevise læseren om, at der er noget at hente ved medarbejderejerskab.

En bog til hvem?

Det er imponerende, men som læser sidder man tilbage med et spørgsmål hele vejen igennem bogen lige indtil sidste kapitel: Hvem er det egentligt Pinstrup Jørgensen prøver at overbevise? Er det en ny bog til underviserne på CBS? Til politikerne? Til erhvervslederne?

Årsagen til, at spørgsmålet om modtageren er interessant er, at man kan få indskydelsen, at der bag alle de gode argumenter om, at demokratisk styrede virksomheder udkonkurrerer alle andre og forøger vores livslængde er, at der ligger en ideologisk politisk mission bag.

En sådan bagtanke ville være nem at fjerne for Pinstrup Jørgensen, hvis han havde proklameret sit mål tydeligere og tidligere.

I stedet er bogens opbygning baseret på samme skabelon som pyramidespillerens salgstricks, når han uhæmmet bombardere dig med salgstaler for at overbevise dig om, at du bliver millionær ved at købe Aloe Vera-produkter og sælge dem videre.

Jeg vil dog ikke skyde forfatteren noget forklædt ideologisk motiv i skoene, for de praktiske forslag og henstillinger vi får i sidste kapitel om hvordan vi faktisk kan gøre det nemmere for flere virksomheder at blive drevet mere demokratiske til gavn for både nationaløkonomien, de enkelte virksomheder og medarbejderne, er både kloge, interessante og anvendelige.

Proppet med personlige erfaringer 

På trods af, at bogen ikke er særlig pædagogisk i form af tydelige konceptualiseringer, men derimod er proppet med personlige erfaringer og forskningsresultater, så er der mange interessante analyser at hente.

Tag f.eks. denne her skarpe pointe: Kampen mellem USA og Sovjetunionen gjorde faktisk USA bedre, fordi USA i kampens hede måtte bevise, at Sovjetunionen ikke havde ret i sine anklager om USA's og kapitalismens forfærdeligheder og manglende demokrati.

USA måtte med andre ord gøre alt for at være overlegen i både økonomisk og demokratisk henseende, for at Sovjetunionen ikke kunne få ret. Efter murens fald behøvede USA ikke længere at oppe sig, for sejren talte sit tydelige sprog om USA's overlegenhed.

Med andre ord: Udfordringen af demokratiet bærer kimen til udviklingen af demokratiet i sig.

Denne analyse anvendes flot til at understrege, at vi lever med en hegemonisk fortælling om overlegenheden ved den klassiske virksomhedsform med en lille ejerkreds og en stor andel lønmodtagere.

Og netop på grund af denne stærke fortælling går vi glip af væsentlige refleksioner og erfaringer som eksistensen af andre virksomhedsformer, navnlig de medarbejderejede virksomheder, kunne bringe i spil for os.

Her bliver vi nødt til at erkende, at vi måske har lukket os inde i en osteklokke af overbevisninger om, at der kun kan eksistere få typer af virksomhedsformer.

 

Andreas Pinstrup Jørgensen. ‘Medejer. Kunsten at overhale konkurrenter gennem demokratisk ejerskab’. Gyldendal, 196 sider, 299 kroner. Bogen er udkommet.

Rasmus Ulstrup Larsen er Cand.merc. (filosofi) og politisk konsulent i Nye Borgerlige.


Flere artikler om emnet