Annonce

Wammen: Næste års finanslov skal bringe Danmark tryggere gennem krisen

Regeringen har sammen med SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet indgået aftale om finanslov for 2021.
Regeringen er, sammen med støttepartierne og Alternativets ene mandat, blevet enige om en aftale om en finanslov for 2021, der skal sætte gang i økonomien under krisen.

Aftalen blev præsenteret søndag aften i Finansministeriet.

"Med den aftale, vi i dag præsenterer, sikrer vi tre ting: Vi skaber større tryghed ved at holde hånden under danske job, vi styrker den grønne omstilling og vi passer på vores velfærd. Det er kort sagt den coronafinanslov, som vi lovede i sommer," udtaler finansminister Nicolai Wammen i en pressemeddelelse.

"Jeg vil gerne takke aftalepartierne for at tage ansvar i en tid, hvor Danmark og verden er udfordret af en global krise. Det er en vigtig aftale, som er med til at bringe Danmark så trygt gennem krisen som muligt,” siger Nicolai Wammen.

Udvidet boligjob-ordning og gavekort til oplevelser

Det er blandt andet blevet aftalt, at boligjob-ordningen bliver udvidet.

Det betyder, at loftet for fradrag for service- og håndværksydelser hæves til 25.000 kroner. I dag er fradraget for håndværksydelser på 12.500 kroner, mens det er 6.200 kroner for serviceydelser.

Der bliver også afsat 750 millioner kroner til at hjælpe oplevelsesøkonomien. Det sker blandt andet ved, at sociale organisationer kan dele gavekort ud til biografer, restauranter og andet.

Der er desuden sat en halv milliard kroner af til nye cykelstier og så er besparelser på DR blevet sløjfet.

Endelig er der også sat penge af til oprensning efter såkaldt generationsforureninger, blandt andet ved Grindstedværket og på Cheminova.

Penge til børn, ældre og uddannelse

Med finanslovsaftalen er der desuden afsat godt 4,5 milliarder kroner til grønne initiativer og cirka fem milliarder kroner til at styrke velfærden for børn, unge og ældre.

Det betyder blandt andet at der afsættes godt 400 millioner kroner til at ansætte 1.000 nye SOSU'er og penge til minimumsnormeringer i daginstitutioner.

Partierne er også blevet enige om at afsætte 220 millioner kroner årligt i perioden 2021-2024 til et løft af taxametertilskuddet på gymnasiale uddannelser. Der afsættes også 80 millioner kroner til et løft af erhvervsuddannelser - dog med undtagelse af SOSU-uddannelserne, som selvstændigt får 80 millioner kroner ekstra.


 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet