Annonce

Mette Frederiksen varsler opgør: Folkeskolen er blevet for boglig

Erhvervsuddannelserne skal være førstevalget for mange flere unge, lød det fra statsministeren i nytårstale.
Foto: Statsministeriet
Statsminister Mette Frederiksen (S) holder nytårstale, januar 2023.
Statsminister Mette Frederiksen (S) satte med sin nytårstale fokus på erhvervsuddannelserne.

Det var den første nytårstale efter at Mette Frederiksen i midten af december kunne stille sig i spidsen for en bred regering sammen med Venstre og Moderaterne.

En regering, som har det som sit erklærede formål, at lave en række reformer, der skal fremtidssikre det danske velfærdssamfund.

Brug for dygtige faglærte

At få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse fremfor gymnasiet, er en af den nye regerings store signaturprojekter.

Der bliver nemlig behov for mange flere faglærte, hvis den grønne omstilling skal kunne gennemføres i praksis.

Og blandt andet derfor, så skal erhvervsuddannelserne styrkes med flere penge, som skal gøre undervisningsmiljøet mere tidssvarende og gøre det mere attraktivt for de unge at vælge den vej.

Erhvervsuddannelserne skal være førstevalget for mange flere, lyder statsministerens ambition.

"Vi har brug for dygtige faglærte."

Vanen tro, så bliver statsministerens nytårstale holdt i overordnede temaer og lister en række udfordringer op, men er til gengæld ikke så konkret på præcis hvordan man skal løse dem.

Og som mange, som har fulgt debatten vil vide, så kæmper erhvervsskolerne med en række fordomme og lav prestige. Det nogle har kaldt uddannelsessnobberi.

Mette Frederiksen bruger ikke selv det udtryk, men som hun istedet siger:

"Det er, som om vi har glemt værdien af godt håndværk".

For lange timer og for tykke bøger

Men for statsministeren handler det ikke kun om at styrke erhvervsuddannelserne, men også om at styrke de praktiske fag i folkeskolen.

"For nogle børn – måske især nogle drenge – bliver skolen et nederlag. Timerne i klasseværelset er lange. Bøgerne tykke. Og det er svært at sidde stille," siger hun og stiller spørgsmålstegn ved, om vi har indrettet folkeskolen på den rigtige måde.

"En elev er skrap til ord og tal. En anden er dygtig med sine hænder. Bygge. Forme. Være kreativ. Det første er ikke finere end det andet. Det er heller ikke vigtigere for samfundet."

"Alligevel har vi politisk skabt en folkeskole, der lægger stor vægt på det boglige," siger hun.

Som noget nyt, for at få flere til at tage en erhvervsuddannelse, så vil regeringen genindføre mesterlære.

"En faglært uddannelse uden en masse bøger, men til gengæld sidemandsoplæring. Mindre teori. Mere praksis. Det vil vi gerne give de unge meget bedre mulighed for," siger hun.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tilbage til det gamle igen. Indtil for 50 år siden var folkeskolen for alle op til 7. klasse. Herefter blev den delt op i en realskole for de velstående, som skulle videre til gymnasiet og universitetet. Resten blev sendt ud at tjene. For de velstående skal samfundet bygge på frihed og valgmulighed. For resten er det bare praktisk arbejde uden indflydelse fra vugge til grav med det Nye Socialdemokratiet.

Man delte simpelt hen børnene op efter forældrenes indtægt og formue?? Du godeste!!
Nøj, hvor er det tarveligt! Var det virkelig lovligt den gang? Og hvorfor er det ikke kommet frem før? Hvorfor skal jeg høre det fra Rasmus på internettet? Og hvor er pressen i denne sag?

Thjaaa Thor. Hvem ka, Rasmus ka ;-)

Fordi det er forkert.
Jeg startede i Realklasse i 1967 - og det var ikke med rige forældre.

Naaaaarj, du antyder da vel ikke, at Rasmus kunne finde på at bringe forkerte oplysninger ;-)

Den dag politikernes egne børn tager erhvervsuddannelser, vil et skifte ske. Befolkningen hører ikke på, hvad politikerne siger - de ser på, hvad de gør.

Ja, Vi borgere ser gerne Mette Frederiksens børn går med på den her nye bølge og at uddanne sig til håndværkere, som er nedslidt som 60 årig, men tvinges til at arbejde videre. Orker de ikke springer Mor da til med et særdeles godt netværk og kan skaffe dem det vellønnede drømmejob i flyverskjul bag DJØF hævesænkebordet med pensionsgaranti.

Håndværkere kan så blive dem, som ikke kan finde ud af andet. Som den afgående formand for Liberal Alliance, Anders sagde det: Hvis man ikke kan /tjene lette penge i læssevis) ja, så må man jo (kravle i reoler hos nemlig.com)

Nu er jeg ganske vist gået ud af skolen for længe siden, men med forbehold for det vil jeg alligevel sige, at det ikke kun bør være et spørgsmål om det boglige mod det praktiske, man kunne nok også skelne mere mellem på den ene side det, som har helt konkrete rigtige og forkerte svar, og så på den anden side det, man kan kalde "snakkefag", hvor det er subjektive vurderinger, der tæller. Så gør gerne skolen både mere praktisk og mere konkret og samtidig mindre "luftig".

Noget godt er sket. Lula er indsat som præsident i Brasilien og Bolsonaro har pakket kufferten og brugte hele indsætningsdagen på at flyve til USA for at...

Tillykke Lula, tillykke Brasilien. Medmenneskeligheden findes forsat i Verden.

En anden ting er så, hvorfor skalpolitikerne blande sig? Hvis arbejdsgiverne til byde ordentlige løn- og ansættelsesforhold så de kan komkurere med DJØF hævesænkebordsarbejde med en fed arbejdsmarkedspension, så kommer de unge. For hvem gider lige arbejde for en dålig løn, dårlige pensionsforhold, tidlignedslidning uden et sikkerhedsnet som Nye Socialdemokratiet har vist vejen til. Hvem vil bytte med cafelatte på kontoret, 50.000 kr. i løn for at køre skrivebord, en super pensionsordning, status, med et job som jord og beton medarbejder hos Nette til en overlevelsesløn, som forsætter efter pensionsalderen.

For mig og mine børn er valget mere end let. Hævesænkebord. Absolut ingen tvivl om det.