Annonce

Venstre helgarderer kritik af Israel-tur: Både for lidt og for meget

Nærmest resultatløs tur til Israel er på kant med grundloven, mener V-ordfører.
Det er oppositionens opgave at kritisere regeringen, og det må man konstatere at den gør, efter at statsminister Mette Frederiksen (S), sammen med den østrigske kansler, Sebastian Kurz, torsdag besøgte Israels premierminister Benjamin Netanyahu i Tel-Aviv.

Besøget bragte både kun små resultater, og så var det på kant med grundlovens regler om at rådføre sig med Folketinget, inden man indgår beslutninger af større rækkevidde, lyder kritikken fra Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

"Er en R/D (forsknings- og udvikling, red,) fond virkelig det eneste resultat, som skulle retfærdiggøre, at forhandlingerne om genåbningen i Danmark bliver udsat med flere dage, og at besøget selvfølgelig bliver en del af Netanyahu's valgkamp....virker mystisk!" skriver han i et tweet.

placeholder

Vil have en forklaring

I et Facebook-opslag kritiserer han statsministeren for ikke at have rådført sig med Det Udenrigspolitiske Nævn inden hun tog afsted til Israel.

"Derfor har Venstre sammen med Enhedslisten og Rad.V stillet spørgsmål om, hvorfor man ikke har rådført sig med Udenrigspolitisk Nævn inden man har indgået denne her aftale. For mig at se er der ingen tvivl om at det her er en meget alvorlig sag, og derfor vil vi naturligvis have en forklaring," skriver han på Facebook og fortsætter:

"Regeringen indgår og annoncerer et stort samarbejde med andre lande, uden at rådføre sig med det Udenrigspolitiske Nævn, sådan som Grundloven siger man skal."

For mig at se er der ingen tvivl om at det her er en meget alvorlig sag

I den paragraf som Venstre-ordføreren henviser til, § 19, stk. 3, står der følgende:

"Folketinget vælger af sin midte et udenrigspolitisk nævn, med hvilket regeringen rådfører sig forud for enhver beslutning af større udenrigspolitisk rækkevidde."

Radikal ville gerne være orienteret

Venstre-ordføreren bakkes op af De Radikales Martin Lidegaard, der er formand for Udenrigspolitisk Nævn.

"Jeg (er) da også ked af, at statsministeren ikke som minimum har orienteret os (Udenrigspolitisk Nævn, red.) og diskuteret det her med os, inden hun traf sit valg,” siger han til Ekstra Bladet.

Der ligger et stærkt europapolitisk signal i det.

"Jeg håber, at det vil hun gøre fremover. Også fordi der ligger et stærkt europapolitisk signal i det. Hvilket man også kan se rundt omkring i Europa."

Martin Lidegaard mener dog ikke at grundloven er brudt.

“Det er bare sund fornuft”

Regeringen afviser, at der er tale om en større udenrigspolitisk rækkevidde.

"Danmarks udenrigspolitik ændres ikke af, at vi samarbejder med andre frontløber-lande," skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i et tweet.

"Samarbejde om øget produktionskapacitet er ikke stor udenrigspolitisk beslutning. Det er bare sund fornuft!"

placeholder

Til Ekstra Bladet oplyser han at Udenrigspolitisk Nævn i øvrigt blev orienteret om rejsen onsdag, altså inden statsministeren tog til Israel, og han oplyser videre, at han vil drøfte corona og vacciner med nævnet i næste uge.


 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg syntes venstres udenrigsordfører skal måske tænke på sin egen løgn til Dubai med sin kæreste.han sagde det var et møde som havde begrundelse i udenrigspolitik,der var ikke andre i gruppen som havde hørt om mødet.Det var jo desværre løgn fra at til z,han skulle bare på ferie med sin unge kærste men venstre er jo nortorisk løgner.Håber du har haft en indbringende tur til Israel,man har jo hørt før udenrigsmøde bliver lækket selvom det er ulovligt,bare tænk på den tidliger minister for forsvaret han kunne ikke holde sin kæft.godt gået Mette.

Helt enig - det er sund fornuft at statsministeren benytter sig af de muligheder der er for at skaffe vacciner til danskerne. Tænker også at det giver EU’formanden stof til eftertanke - evt et skub bagi...

Typisk for de borgerlige politikere - moral er godt dobbelt moral, er dobbelt så godt.

Der er intet at komme efter vedrørende den tur. Juraen er i orden, MF er jo ikke dum, alt sådan noget er da tjekket på forhånd. Og den med, at det sætter åbningen i langdrag og diverse forhandlinger, stop nu, der regnes på livet sløs, det tager tid, så d. 13.3 ved vi mere og 15.3 er deadline for kommende tid. Herudover undre det mig jo, at det er ok at handle med Kina og modtage Pandaer osv. Men besøge Israel så er helvede løs. Og Østrig, tager halvdelen af danskerne ikke på skiferie der hver vinter, det var dem der havde covid-19 med hjem og de ældre på bustur om sommeren. Turen var samarbejde om viden og teknologi. Intet er underskrevet, og mon ikke folketinget generelt får en information i næste uge.

Om juraen er i orden får vi jo nok afklaret, det var den ikke i forbindelse med "minkskandalen" som nu kommer til at koste de Danske skatteydere ca. kr. 19 milliarder fordi lovgrundlaget for aflivning af alle raske mink ikke var i orden.
Problemet er ikke at Mette Frederiksen rejser til Israel, men at hun mødes med Netanyahu, som er anklaget for korruption og samtidig bruger besøget i sin valgkamp. Han var/er også en stor FAN af Donald Trump og det burde jo få advarselslamperne til at blinke for en socialdemokrat. Desuden fremstiller Israel ikke vaccine mod covid 19, de har verdens største kopiproduktion af medicin efter aftale med andre landes medicinproducenter som har forsket og udviklet de pågældende vacciner. Israel har ingen kendt forskning eller fabrikation af vaccine mod covid 19.
Så hvis det var for at skaffe vaccine havde det været bedre for Danmark at hun havde besøgt de lande som forsker og producere vaccine mod covid 19, bl. a. USA, Tyskland og England.

Nu er Michael Aastrup Jensen jo ikke den skarpeste kniv i skuffen.
Ud over Dubai 'affæren', så udmærkede han sig som borgmester i Randers ved at ville ekspropriere landbrugsjord til golfbaner. Af hensyn til almenvellet???
Har han virkelig fået skærpet intelligensen under påvirkning af LLR.