Annonce

Forsvarsministeret var orienteret om den reelle deadline for våbenindkøb

"En i forvejen alvorlig sag er blevet endnu mere alvorlig i dag," understreger Socialdemokratiets forsvarsordfører på vej ind til hastemøde - Ellemann hjemsender sin departementschef
Foto: Venstre
Jakob Ellemann-Jensen (V), forsvarsminister, vicestatsminister
Artikel opdateret kl. 16.30

Forsvarsministeriet blev skriftligt orienteret om, at den korrekte deadline for tilbud om nye artillerisystemer fra den israelske våbenfabrik, Elbit, reelt var fem måneder senere, end forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) oplyste til Folketinget.

Det fremgår af et dokument i sagen, som Forsvarsministeriet offentliggjorde tirsdag.

Det skriver netmediet Altinget.

Netavisen Pio offentliggør nedenstående dokumentet, som bekræfter Altingets fremstilling.

Oplysningen betyder, at embedsfolkene i Forsvarsministeriet hele tiden har vidst, at den reelle deadline for tilbuddet var i juni og ikke i slutningen af januar.

På et pressemøde tirsdag - og der forinden på et møde med Folketingets forsvarsordførere - lod forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen ellers forstå, at den forkerte dato var oplyst af Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI). Og altså at fejlen ikke kunne tilskrives hverken ministeriet eller ministeren.

Men i et hidtil klassificeret notat fra 13. januar skriver Forsvarskommandoen direkte til Forsvarsministeriet, at ”vedståelsesfristen for tilbuddet er juni 2023”.

En i forvejen alvorlig sag er blevet endnu mere alvorlig i dag

Den nye oplysning om, at fejlen nu rykker langt tættere på personen Ellemann-Jensen er tilsyneladende baggrunden for, at forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen fredag formiddag hasteindkaldte forsvarsordførerne til et nyt møde om våbenindkøbet af israelskproduceret artillerisystem.

"En i forvejen alvorlig sag er blevet endnu mere alvorlig i dag," siger Socialdemokratiets forsvarsordfører, Simon Kollerup, på vej ind til hastemødet, ifølge DR Nyheder.

Hjemsender sin departementschef

På et pressemøde fredag eftermiddag oplyser forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen, at han som konsekvens af de nye oplysninger nu hjemsender sin departementschef, Morten Bæk.

"Med andre ord indeholdt redegørelsen om forkerte oplysninger forkerte oplysninger, og det er voldsomt beklageligt," siger Jakob Ellemann-Jensen på pressemødet og føjer til:

Jeg har meddelt Morten Bæk, at jeg ikke længere har tillid til ham som departementschef

"Jeg har meddelt Morten Bæk, at jeg ikke længere har tillid til ham som departementschef."

Her er dokumentet som fælder departementschefen: "Helt særligt og enestående tilbud"

Netavisen Pio kan nu fremlægge dokumentet, der betyder, at Forsvarsministeriet 13. januar fik besked fra Forsvarskommandoen om at deadline for at give besked til israelske Elbit om Danmark ville købe artillerisystemet eller ej var juni - og ikke sidst i. januar som oplyst over for Folketinget.

Der er tale om bilag 15 til en redegørelse fra Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, som kan ses på side 96.

I bilaget anfører Forsvarskommandoen 13. januar 2023 over for Forsvarsministeriet:

"Det er unikt, at der kan leveres systemer med så kort leveringstid for så kampafgørende materiel i et marked, der aktuelt er præget af stadig længere leveringstider. Det vurderes også at være tale om et helt særligt og enestående tilbud fra producenten, som dog kræver en snarlig beslutning og indgåelse af kontrakt, da vedståelsesfristen for tilbuddet er juni 2023."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ellemann viser handlekraft og fyrer konsekvent departementschefen i Forsvarsministeret. Ingen Frederiksen slinger her. Samtidig freder han sig selv som formand for Venstre, Forsvarsminister og Vice Statsminister.

Jooohh. Det ansvarlige, det anstændige, det ordentlige ved vi, hvor vi har.

Nu venter vi så bare på såvel akvokat undersøgelse og en Kanon-Kommission - Tænker Ellemann styrer "elegant" uden om ved at fremlægge sådan en omgang vil koste skatteyderne 100 millioner eller mere i advokat salær og kommissions honorar. Og at det var mere end nok at Frederiksen skyd så mange penge af til nytteløse undersøgelser af Mink sagen. Samt at pengene er langt bedre brugt som top skattelettelser.

Jeg er ikke så skarp, så fortæl mig lige, om du er sarkastisk eller hvad?

Det bliver "eller hvad?" Cresten Sloth. Vi er nød til at følge den nye linje i dansk politik konsekvent, som blev indført under corona krisen.

Der er noget helt gal med de øverste ledelseslag i forsvaret - Hvor gentagne skandaler og beskyldninger om nepotisme har mere været reglen end undtagelsen -

Men hov ! Var det ikke det som Trine Bramsen satte sig i spidsen for at gøre op med og som endte med at hun fik store dele af det danske forsvar på nakken også politiske modstandere ville have hende afskediget - fordi de mente at hun var uegnet til posten -

Der skal nok mere end at afskedige departementschefen til - hvis der skal ryddes op i den ormegård -

For mig står det klart, at Trine Bramsen er den eneste forsvarsminister de sidste - skal vi sige - 20 år, der har haft bukserne på, og derfor skulle væk.
Men hvorfor havde Mette ikke “nosser” nok til at forhindre det?

Tiden er inde til FET undersøger Hr. Ellemanns mobiltelefon for SMS sletninger. Før det er for sent.

Rasmus Hansen -
Jeg kan godt forstå dit ønske - Ikke mindst set i lyset af det hysteri fra den daværende opposition -over det manglende indblik i den SMS korrespondance som omfattede Mette Frederiksen og hendes departementchef om at håndtere minkproduktionen -et erhverv der med SSI udsagn havde et smitte potentiale der kunne udvikle sig i en negativ retning under den igangværende pandemi -

Men men men , det er efter min mening et skråplan at bevæge sig ud på - lige som kravet om diverse undersøgelser -og krav om folkeafstemninger etc etc fremsættes hvergang der opstår en politisk uenighed - Med disse krav skabes der en mistænkelig gørelse af det politiske arbejde til skade for det parlamentariske demokrati -

Departementschef Morten Bæk fra Forsvarsministeriet er hjemsendt men IKKE afskediget (endnu).
En afskedigelse ligger lige for - Morten Bæk bør være fortid i staten.

Og hvorfor går der så lang tid før det åbenbares at Morten Bæk ikke magtede sin opgave?

Mettes regering slår rekorden i advokatbrug og nedsættelse af kommissioner, og skattekronerne ryger.

Mette Frederiksen ønsker ministre der kan træffe politiske beslutninger ind i ministerierne!

Det har hun fået!

Jacob Ellemann er det perfekte match!

Mette Frederiksen har fået det som hun ønskede!

Hun kendte Jacob Ellemann alt for godt!

Fik hvad hun gik efter!

En minksag til 30 milliarder er intet imod våbenindkøb i 100 milliarder klassen de næste mange år!

Den politiske balance på Christiansborg imellem røde og blå er gået i perfekt ligevægt og Moderaterne gnider hænder helt til næste valg!