Annonce

Tømrermester føler sig misforstået og hængt ud efter sag om sexchikane

Jesper Vith Nielsen og hans familie har modtaget både trusler og tilsvininger efter sag om 17-årig kvindelig lærling, som blev udsat for chikane af mandlige svende
Foto: Colourbox
Tømrermester Jesper Vith Nielsen fra Holstebro fik en tur igennem mediemaskinen efter en sag i Tvistighedsnævnet, som afgør sager mellem elev og praktikvirksomhed, hvor han blev dømt til at betale en godtgørelse til en 17-årig kvindelig lærling, som havde oplevet krænkelser og sexchikane fra mandlige svende.

Men han føler sig uretfærdigt behandlet.

Det siger han i et interview med Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Her fortæller Jesper Vith Nielsen og hans hustru om, hvordan de har modtaget grove beskeder med tilsvininger og trusler, og at familiens postkasse er blevet sprængt i luften i kølvandet på sagen.

Udover sagen i sig selv og godtgørelsen på i alt 65.000 kroner vakte sagen også opmærksomhed af en anden grund, nemlig da Jesper Vith Nielsen efterfølgende udtalte til Fagbladet 3F:

“Jeg tror bare ikke, at hun som person har været gearet eller mentalt klar til at gå på en byggeplads,” og tilføjede, at han ikke ville have piger som lærlinge fremover.

Det, jeg har sagt og mener, er, at det kan blive svært med kvinder i faget, hvis det, man godt må sige til en mand ude på byggepladsen, ikke må siges til kvinder

Den 17-årige lærling oplevede blandt andet, at mandlige svende gik bag hende og lavede bollebevægelser, og at der stort set dagligt var kommentarer som “sut min pik” og “du skal bolles bagfra”.

Men den vestjyske tømrermester føler sig misforstået, fortæller han til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

”Det, jeg har sagt og mener, er, at det kan blive svært med kvinder i faget, hvis det, man godt må sige til en mand ude på byggepladsen, ikke må siges til kvinder.”

Sagen blev desuden bemærket på Christiansborg, hvor blandt andre Solbjørg Jakobsen, beskæftigelsesordfører for Liberal Alliance, ikke lagde fingre i mellem:

“Føj! En tidligere lærling har netop fået rettens ord for, at hun var udsat for chikane på hendes tidligere arbejdsplads,” skrev Solbjørg Jakobsen på X.

Forældre vil ikke råde deres datter til erhvervsuddannelse

I forvejen er erhvervsuddannelserne ikke ligefrem overrendt af kvinder.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening søgte 11,5 procent af pigerne ind på en erhvervsuddannelse efter folkeskolen i 2022, mens det gjaldt for 28 procent af drengene.

I en netop offentliggjort analyse fra Tænketanken DEA svarede 18 procent af de adspurgte forældre, at de i høj grad ville anbefale en erhvervsuddannelse til deres døtre.

Tallet ligger på 30 procent, når det handler om deres sønner.

”Der står nogle forældre, som vejleder deres børn ud fra den virkelighed, de ser, når de går på arbejde, som jo er relativt ubalanceret,” siger Anne Fløe, fagchef i DEA til DR.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

En del af problemet her er selvfølgelig, at når de, som slet ikke er medievante (selv ikke på lægmandsniveau), af den ene eller anden grund kommer i mediemøllen, ender det ofte med at gå helt galt for dem. Også langt mere end det havde behøvet.

Det er da en besynderlig arbejdsplads den tømrermester har.
Går svendene rundt og laver bollebevægelser på hinanden, og opfordrer hinanden til at sutte pik ?
De må jo være homo hele bundtet.
Måske den kære mester skulle stramme lidt op på arbejdskulturen, men svendene laver måske andet end tømrer-arbejde når de er ude hos kunderne ?

Her er jo tale om en arbejdsgiver, som igen og igen gør opmærksom på, at hans ledelsesstil sikrer et chikaneFYLDT miljø - både for piger og drenge, formentlig. Men det er jo ikke sikkert, at de mandlige ansatte på samme måde har følt sig fysisk truede. Det er grimt at læse om, at han selv og hans familie er udsatte for chikane, og det hører ingen steder hjemme. Men det er også en vild kontrast, at han samtidigt forsvarer, at det er en branche, hvor alle medarbejdere på forvente og må kunne tåle seksuel chikane, og ellers må de holde sig væk - samtidigt med, at han selv er presset over, hvordan folk - på afstand - chikanerer ham. Han ser åbenbart slet ikke ironien i situationen. Måtte denne virksomhed have 0 kunder fremover, og må de ansatte komme videre til virksomheder, der har reel ledelse og en anstændig virksomhedskultur, så de alle kan lære lidt - og alternativt blive fyret får uacceptabel opførsel. Og måtte brådne kar i branchen tage et langt blik i spejlet, lige som så mange andre brancher har gjort de sidste mange år. Har manden her ikke børn eller en kone, der kan forklare ham, hvor langt ude hans tankesæt er?

"... det, man godt må sige til en mand ude på byggepladsen, ikke må siges til kvinder"
taler de da slet ikke om andet end xxx

hvad ville Jesper Vith Nielsen synes om, at mænd gik bag hans kone og lavede bollebevægelser når hun handlede ind? og sagde til hende “sut min pik” og “du skal bolles bagfra”
.

Jesper Vith Nielsen er vant til at sætte dagsorden for, hvad der er op og ned i sit eget lille firma miljø og har slet ikke fulgt med i, at verden udenfor har forandret sig.

Enhver der bestiller dette firmas ydelser burde kigge sig selv i spejlet og spørge om man vil støtte en sådan mand.

Annonce