Annonce

Islamforskere: Danske myndigheder er “dybt involveret” i Sharia-skilsmisser

Deres forskning afdækker, at Familieretshuset i årevis har henvist muslimske kvinder til de uofficielle islamiske skilsmisseråd
Foto: Colourbox
Niqab-klædt kvinde
I syv år har islamforskerne Jesper Petersen og Niels Valdemar Vinding fra Det Teologiske Fakultet på København Universitet udført feltarbejde for at dokumentere, hvordan det foregår, når kvinder ønsker at komme ud af islamiske ægteskaber - og kræver skilsmisse.

De islamiske ægteskaber er ikke-officielle - og altså set med danske myndigheders øje ikke-eksisterende. Men for de involverede muslimske kvinder er de islamiske ægteskaber ofte en brutal realitet, som de føler sig tvunget til at forholde sig til.

Jesper Petersen angiver over for Politiken, at han og kollegaen har undersøgt omkring 1.000 islamiske skilsmisser.

Muslimske kvinder mødes med hårde krav

Jesper Petersen og hans kollega har ganske unikt fået tilladelse til at følge, hvordan de omstridte skilsmisseråd arbejder i moskeer og lejligheder.

De har fået adgang til arkiver med skilsmissekontrakter, og her med egne øjne set, hvilke vilkår, som indgår, når en muslimsk mand går med til at ophæve et islamisk ægteskab.

Vilkårene kan være ganske barske: Typisk skal en kvinde betale en eller anden pris for at blive islamisk skilt. Jesper Petersen nævner beløb fra 30.- 50.000 kroner op til sekscifrede beløb og afståelse af ejendom. I værste fald må hun afstå forældremyndigheden over et eller flere børn.

De islamiske, uofficielle skilsmisseråd består typisk af en gruppe imamer og andre muslimske lærde.

Jesper Petersen siger, han kan dokumentere, at danske myndigheder i dag er “dybt involveret” i islamiske skilsmisser.

“Det er efterhånden blevet normaliseret”

Han oplyser, at Familieretshuset, der træffer afgørelser i familiesager, i årevis har henvist kvinder til de islamiske skilsmisseråd.

Jesper Petersen forklarer, at det sker, fordi socialarbejdere ikke aner, hvad de ellers skal gøre, når de står over for en desperat, voldsramt kvinde:

Mange vælger, at de ikke vil svigte et andet menneske i nød

“Så medarbejderen i Familieretshuset, der oplever, at en kvinde på randen af et sammenbrud kommer ind og siger: ‘Du bliver nødt til at tale med min mand om islamisk skilsmisse, jeg vil gerne betale brudegaven tilbage’ – hvad skal den medarbejder sige? Du kan afvise kvinden og sige: Det taler vi ikke om her. Eller du kan handle uautoriseret. Mange vælger, at de ikke vil svigte et andet menneske i nød. Og det er efterhånden blevet normaliseret,” siger Jesper Petersen til Politiken.

Læs Familieretshusets reaktion her: "Minister: Nultolerance over for religiøse mørkemænd"

Forskere: Sådan kommer vi Sharia-retspraksisser til livs 

De to forskere fremlægger fredag 14 anbefalinger over for regeringen til, hvordan det officielle Danmark kan gøre op med den uofficielle, parallelle Sharia-retspraksis.

Her er anbefalingerne:

  1. Forbyd religiøst polygami.
  2. Forbyd fastholdelse i religiøse ægteskaber både i teori og i praksis.
  3. Forbyd religiøse tvangsægteskaber både i teori og i praksis.
  4. Konsekvensret fejlantagelser i trossamfundsloven om den religiøse autoritets medvirken ved indgåelse af islamiske ægteskabskontrakter.
  5. Undersøg muligheden for at forbyde indgåelse af religiøst ægteskab uden forudgående eller samtidig indgåelse af civilt gyldigt ægteskab.
  6. Undersøg muligheden for, at familieretshuset sammen med den civile skilsmisse kan nedlægge påbud om, at et religiøst ægteskab opløses af parterne med rekurs til domstolene.
  7.  Udskift begreberne ”negativ social kontrol” og ”psykisk vold” med begrebet ”tvingende kontrol” i straffelovens §243.
  8. Styrk fagligt forankrede tilgange til tvingende kontrol.
  9. Indfør religiøs vold og kontrol som den ottende voldsform i socialfaglig praksis.
  10. Inkluder tvingende kontrol, post-separationsvold og helbred i kommunale handleplaner.
  11. Løs fagfolkenes og myndighedernes dilemma gennem positiv politik.
  12. Adressér systematisk blindhed i centraladministrationen.
  13. Formuler en eksplicit virkningsteori for alle nye integrationspolitiske initiativer.
  14. Lav strategiske investeringer i praksisorienteret forskning.

Kilde: TV 2 og lektorerne Jesper Petersen og Niels Valdemar Vinding, Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Og det kan kun gå for langsomt!

"Typisk skal en kvinde betale en eller anden pris for at blive islamisk skilt. Jesper Petersen nævner beløb fra 30.- 40.000 kroner op til sekscifrede beløb og afståelse af ejendom"

hvor skal den stakkels kvinde dog få de penge fra? Hvis hun hat et arbejde forestiller jeg mig, at hun skal aflevere pengene til manden.
Det er mere end absurd
.

Det burde kunne straffes som afpresning.

Man skulle jo tro, det var løgn, og det burde det ærligt talt også være.