Annonce

Kommunalvalg handler om de nære forhold

Kommunalvalg handler om, hvem der skal håndtere den borgernære velfærd – ikke om forholdene på Christiansborg.
’Valgvinden’ må komme fra syd. Den er i hvert fald årsag til de store mængder af varm luft, som omgiver det forestående kommunalvalg og som kommer fra de såkaldte prognoser fra Søren Risbjerg Thomsen i Altinget, Roger Buch i Ugebrevet A4 og Berlingske Research. Valgvinden bedyrer, at et partis landspolitiske tendens i meningsmålingerne vil slå igennem med halv kraft ved et kommunalvalg. De tre analyser har alle brugt valgvinden som tommelfingerregel, hvilket jeg har argumenteret imod i mine sidste tre indlæg:
1) For det første er, at det er alt for tidligt at lave prognoser om kommunalvalget.
2) For det andet, at der ikke er valgvind ved alle valg. I hvert fald var valgvinden fraværende ved kommunalvalget i 2005 – og det kan den også være i 2013.
3) For det tredje er valgvinden et rigtigt dårligt redskab til at lave prognoser for Socialdemokraterne, da den næsten ligeså ofte er negativ som positiv.
Risbjergs oprindelige analyse af valgvinden er faktisk rigtigt god. Jeg anerkender fuldt ud valgvindens forklarende styrke bagudrettet, men advarer mod, at man på baggrund af den, konkluderer frem i tiden. Men det er netop det, som de tre prognoser gør, ved at bruge valgvinden som tommelfingerregel for prognoserne for kommunalvalget 2013.

Selvfølgelig kan landspolitiske forhold påvirke et kommunalvalg. Havde regeringen eksempelvis taget debatten om en betalingsring lige inden et kommunalvalg, havde det sikkert fyldt meget for vælgerne i hovedstadsområdet – uanset om vælgerne så var positivt eller negativt indstillede over for forslaget.

Det er dog min fornemmelse, at vælgerne sagtens kan adskille de to valgsituationer. Tag blot 2001-valget i som eksempel. Her skulle vælgerne både stemme til Folketinget, amtsråd og kommunalbestyrelser på én gang, hvilket normalt styrker valgvinden ifølge Søren Risbjerg Thomsen. I Herlev gik Socialdemokraterne tilbage med 4,5 procentpoint ved folketingsvalget, men de gik frem med 3,3 procentpoint ved amtsrådsvalget og frem med hele 12,9 procentpoint ved kommunalvalget!

Det afgørende for de socialdemokratiske borgmestre bliver, hvordan borgerne i deres kommune vurderer, at det går i kommunen. Når alt kommer til alt, så handler kommunalvalget om, hvem der skal håndtere den borgernære velfærd. Og det ved vælgerne godt.

 

Hvem er vælgerne, og hvad vil de? Daniel Witt Jason kommenterer i denne klumme på artikler og begivenheder, der omhandler meningsmålinger, vælgeranalyse og valgkampsteknik.


Flere artikler om emnet