Annonce

'Der var ingen valgvind i 2005'

Erfaringerne fra tidligere valg viser, at prognoserne for kommunal- og regionalvalg rammer ved siden af.
Det var vindstille i 2005. I hvert fald i forhold til de landspolitiske vindes effekt på kommunalvalget.

Som jeg beskrev i mit sidste indlæg, er der en del common sense-årsager til, at man skal passe på med de tidligere forudsigelser om kommunalvalget i 2013. Men der er også empiriske begrundelser for, hvorfor man skal undlade at bruge valgvinden til prognoser.

Dette fremgår blandt andet af Søren Risbjerg Thomsens analyse, der kan læses i artiklen Impact of National Politics on Local Elections in Scandinavia. Det er en fin analyse, der på baggrund af meningsmålinger og valgresultater fra de nordiske lande ved alle kommunalvalg fra 1970 til 1997 finder en klar sammenhæng mellem nationale og lokale valgresultater. Der er en tendens til, at bevægelser på landsplan i meningsmålingerne i snit korrelerer med valgresultater ved kommunal- og amtsrådsvalg med halv kraft. Den tydelige tendens er vist på diagrammet herunder, der er kopieret fra Søren Risbjerg Thomsens artikel.

Jeg har gentaget Søren Risbjerg Thomsens analyse for kommunalvalgene i 2001, 2005 og 2009. Dog i en lidt sparet udgave. Hvor Risbjerg har lavet snit af alle meningsmålinger omkring kommunalvalget, har jeg blot taget udgangspunkt i Gallups politiske indeks måneden inden kommunalvalget. Den eneste undtagelse er valget i 2001, hvor valgresultatet ved folketingsvalget selvsagt er den bedste indikator for den landspolitiske tendens.

Umiddelbart fortsætter tendensen. De landspolitiske tendenser slår gennemsnitligt igennem ved kommunalvalget med halv kraft. Dermed bekræftes teorien om valgvinden generelt set.

Stiller man skarpt på enkeltvalg, tegner der sig imidlertid et andet billede. Ved 2005-valget var der således ingen valgvind overhovedet. Faktisk forklarer de landspolitiske tendenser kun 0,03 procent af partiernes frem og tilbagegang.

Søren Risbjerg Thomsen forsøgte i 2005 – akkurat som i marts i år – at forudsige valgresultatet ved kommunalvalget ved brug af valgvinden som tommelfingerregel. Efter valget måtte han dog erkende at have ramt forkert. Det kom der den selvransagende artikel S trodsede landspolitisk valgvind ud af. I artiklen konkluder Thomsen: ”Dette resultat tyder på, at de lokale socialdemokrater vurderes mere positivt end partiets landspolitikere".

Hvorfor Søren Risbjerg Thomsen mener, at de lokale socialdemokrater ikke længere vurderes mere positivt end landspolitikerne, ved jeg ikke. Men jeg kigger nærmere på valgvindens styrke for Socialdemokraterne i mit næste indlæg.

 

Hvem er vælgerne, og hvad vil de? Daniel Witt Jason kommenterer i denne klumme på artikler og begivenheder, der omhandler meningsmålinger, vælgeranalyse og valgkampsteknik.


Flere artikler om emnet