Annonce

Den nypuritanske højslette

Bøsse og babser ud af det offentlige rum. Der skyller i disse år en bølge af nypuritanisme ind over landet.
Når børn bliver forlegne over et par der kysser, råber de ismand. Når voksne mennesker bliver forlegne over en ammende kvinde eller en homoseksuel, der fejrer sin seksualitet, tager de loven i hånden og vrænger på næsen. Det er dagens Danmark. En bølge af nypuritanisme skyller i disse år ind over Danmark.

De seneste dage er der kommet to nye skud på stammen til udviklingen af Danmark som nypuritanismens højslette.

Det første skud på stammen er Ligestillingsnævnet, som har givet grønt lys til, at en cafeejer er i sin gode ret til at afvise kvinder, som vil amme på hans cafe. Nævnet vurderer, at andre menneskers blufærdighed står over for kvinders ret og nødvendighed i at amme sit eget barn.

Det andet skud på stammen er JP Århus´ leder fra i går, som klapper i deres små hænder over, at bybusserne i Aarhus ikke kører med regnbuefarvet flag under den årlige bøsseparade. Lederen omtaler bøssernes markering som ”en ubehagelig omklamring af det flertal, der selvfølgelig respektere enhvers ret til at dyrke og udleve sin seksualitet, men gerne vil have sin egen i fred uden aggressive provokationer.”

Seksualitet er ifølge lederskribenten ikke noget, man skal reklamere med i offentligheden. Straffelovens bestemmelser om blufærdighedskrænkelse bliver brugt som argument for den kropforskrækket leder på JP Aarhus.

Vores samfund er ved at udvikle sig til et bornert samfund, som sætter bånd på det frigjorte menneske.

Den lader vi lige stå. Blufærdighed overfor amning. Blufærdighed overfor mennesker, der glædes over rettet til at vælge en sexpartner af eget køn. Vel at mærke i Danmark i 2013. Hvor vi bryster os af at være frisindets arnested. Og selv samme land, hvor firmaer helt lovligt kan reklamere med bare bryster på siden af en bybus, der kører hele byen tynd ved højlys dag.

De to eksempler viser, at vores samfund er ved at udvikle sig til et bornert samfund, som sætter bånd på det frigjorte menneske. Udviklingen er bekymrende. For den sætter grundlæggende spørgsmål ved de rettigheder og værdier, som vi i Danmark har tilkæmpet os de sidste mange årtier. Rettigheder som har givet alle ret til selv at bestemme over egen krop. Værdier som frisind, tolerance og frigjorthed.

Nu er på tide at vi gør op med de mennesker, som får Cafe Latte galt i halsen over en kvinde, der næsten ubemærket lægger sit barn til sit bryst. Mennesker, som sætter bånd på det frigjorte moderne menneske. En opfordring til de forsmåede mennesker, må være at gøre som børnene; Grine forlegent og råbe ismand.

Det er langt mindre skadeligt for vores samfund og de værdier, som Danmark er gjort af, end at tage en gammeldags lov om blufærdighedskrænkelse i hånden.
Mathilde Illum Aastrøm (f. 1982) er uddannet cand.scient.adm. og til dagligt chefkonsulent i Københavns Kommune. Kandidat til Borgerrepræsentationen for Socialdemokraterne.


Flere artikler om emnet