Ny udgave af Mulan rammer tidsånden perfekt

Disneys nye udgave af tegnefilmen Mulan er en moderne, feministisk fortælling, der samtidig er god underholdning.
Foto: Disney
Disneys gamle tegnefilm Mulan er blevet til en rigtig film.
Forleden fik Disneys nye spillefilm ”Mulan” dansk premiere. Som noget nyt har underholdningsgiganten valgt at denne store nye satsning, springer biograferne over og udkommer direkte på streamingtjenesten Disney+.

Jeg tror roligt, at jeg kan tale på vegne af min generation, der voksede op i 90’erne og 00’erne og sige, at Mulan-tegnefilmen og alle de andre Disney-klassikere, har været en hjørnesten i vores opdragelse.

Derfor er det også dejligt, at Disney ikke bare har kopieret fortællingen fra tegnefilmen, der udkom i 1998, en til en, bare med rigtige skuespillere, men i stedet valgt at give historien en ekstra dimension af action og følelser.

placeholder

Selvom man næsten savner Jan Gintbergs fremragende præstation som familiedragen Mushu, så er det faktisk meget rart, at man ikke skal se på forfædrenes ånder og alt det andet overtro fra tegnefilmen.

Det eneste decideret urealistiske i filmen er en fønix, som kun Mulan kan se, en formskiftende heks, og så den her irriterende feature fra kinesisk film med at alle de seje karakterer kan trodse tyngdeloven og løbe op og ned ad vægge, når de slås med hinanden.

Mulan har skabt enorm debat

Der har været meget debat om filmen, også før den blev sendt ud på Disney+.

For det første fordi Yifei Liu, der spiller Mulan, har udtalt sig kritisk om de demokratiske demonstranter i Hong Kong, og udtrykt sin opbakning til politiet.

For det andet fordi karakteren kaptajn Li Shang, helt er skrevet ud af historien på grund af MeToo, da en overordnet ikke længere kan have et forhold til en underordnet soldat. For det tredje, fordi næsten hele produktionsholdet var hvide.

Endelig fordi dele af filmen er optaget i Xinjiang-provinsen i Kina, hvor den diktatoriske kinesiske regering, har interneret tusindvis af muslimer, de såkaldte Uighurere, i forfærdelige KZ-lignende lejre.  

Tættere på originalen end tegnefilmen

Mulan-filmen har mange elementer, der er ens med tegnefilmen, men den har nok mere at gøre med den originale kinesiske folkefortælling om Mulan: Kejserriget er under angreb fra en samling af mongolske stammer, der vil hævne kinesernes erobring af deres land.

Kejseren befaler at hver familie i riget skal stille med en mand til den kejserlige hær, så Mulans gamle og haltende far, der er krigsveteran fra den sidste krig mod mongolerne, må stille sig til rådighed i mangel på sønner i familien.

Det kan Mulan selvfølgelig ikke leve med, for hun har en stærk chi, der giver hende unaturligt gode kampegenskaber, og den mærkværdige evne til at løbe op ad vægge. Så i nattens mulm og mørke, stjæler Mulan sin fars rustning, våben og hest, og melder sig til tjeneste i kejserrigets hær.

Rammer tidsånden godt

Herfra skal jeg ikke spoile resten af historien, hvis der skulle sidde en eller to derude, der aldrig har set eller læst historien om Mulan før. Jeg kan dog afsløre, at Mulan er rimelig “badass”, uanset om hun skal slås med sværd, spyd, eller hvad der nu lige er ved hånden.

Jeg synes, at Disney rammer tidsånden godt, med en stærk kvindelig helt, der kæmper for at få anerkendelse for hendes evner, i en patriarkalsk verden hvor man mener at kvinders formål er at gifte sig og få børn, og hvor det at være god til at slås, diskvalificerer kvinder til at være gode hustruer.

Stærke kvinderoller

Historien får også et nyt twist med heksen Xianniang, spillet af Gong Li, der ligesom Mulan har en meget kraftfuld Chi, der gør at hun kan skifte form til f.eks. en fugleflok, og som giver hende styrken til at kaste en kastestjerne med en kraft, som var hendes arm en trykluftshammer.

Det er sjældent at man i populærkulturen ser en actionfilm, hvor de to stærkeste krigere og karakterer er kvinder, men det fungerer bestemt, og forhåbentlig kan det være med til at inspirere.

Når regnebrættet skal gøres op, så synes jeg at Mulan var ganske god underholdning, og havde mange positive overraskelser, samt langt flere lag end tegnefilmen. I øvrigt er det en befrielse at se en Disney-film der ikke er fyldt med overspillede sange, men undervejs er der flere musikalske referencer i soundtracket til tegnefilmens lydspor.

Mulan. 2020. Instruktør: Niki Caro. Medvirkende: Liu Yifei, Donnie Yen, Tzi Ma, Jason Scott Lee. 115 minutters spilletid. Walt Disney Productions. Kan ses på Disney+.

Morgan Krüger er slagtersvennd og forbundssekretær i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)


placeholder

Annonce