Annonce

Nye Borgerlige-spids anholdt og ti i Danske Bank-toppen sigtet af politiet

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Valgkampen er i fuld gang. Og der er i den grad gang i den yderst til højre i dansk politik. Men dansk erhvervsliv kan skam også være med.

Velkommen til dagens Aktuelt på valgkampens første hele dag.

 

Nye Borgerlige-spidskandidat anholdt og sigtet af politiet

Spidskandidat for Nye Borgerlige i København, Jeppe Juhl, er onsdag morgen blevet anholdt af Københavns Politi.

”Jeg kan bekræfte, at jeg i morges klokken 07.15 blev anholdt, indbragt til afhøring på Station Bellahøj og sigtet,” siger Jeppe Juhl til Berlingske.

Juhl oplyser, at han er sigtet efter straffelovens 264d for, som ansvarlig for netmediet Newspeek, at have delt den blodige drabsvideo fra Marokko, der viser halsoverskæringen af en dansk og en norsk kvinde i december.

Jeppe Juhl nægter sig skyldig:

”Jeg har ikke været ansvarlig for Newspeek i to år. Og jeg har aldrig set den video og kunne aldrig nogensinde drømme om at dele den. Der skal åbenbart slås ned på islam-kritikere inden valget,” siger Jeppe Juhl.

Også Steen Raaschou, der er redaktør af højre-netmediet Snaphanen, er onsdag blevet sigtet for at have delt drabsvideoen i december.

Københavns Politi oplyser, at det - i en koordineret aktion med Midt- og Vestsjællands Politi - onsdag har anholdt i alt tre personer og politiet ”opfordrer på det kraftigste til ikke at dele videoer som denne. Det er strafbart og kan have store konsekvenser for ofre og efterladte.”

Medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti, Marie Krarup, skriver på Facebook, om det virkelig kan passe, ”at politiet skal bruge ressourcer på sådan noget på den måde? Og hvordan skal man kunne tale om islamiske ritualmord, hvis vi ikke må vide, at de bliver begået.”

placeholder

Læs mere her.

 

Stram Kurs mister kandidat efter blot et døgn

Kim Holmgaard Madsen, Esbjerg, der tirsdag blev opstillet som folketingskandidat for Stram Kurs i Sydjyllands Storkreds, har onsdag formiddag meldt sig ud af partiet. Han mener, at det, han så fra Rasmus Paludan i tirsdagens partilederdebatter på DR1 og TV2, var useriøst.

”Jeg sad ligesom så mange andre danskere tirsdag og så partilederrunden. Jeg må bare sige, at jeg havde forventet, at det blev mere seriøst, når valget gik i gang. Det synes jeg også, at jeg havde hørt, at det skulle til at blive,” siger Kim Holmgaard Madsen til Ritzau.

Rasmus Paludan bekræfter overfor TV SYD, at Kim Holmgaard Madsen har meldt sig ud:

”Jeg er da irriteret over at have opstillet en kandidat i 16 timer, som så hopper fra. Men egentlig er jeg slet ikke ærgerlig over det. For det viser jo bare, at han er helt ubrugelig,” siger Rasmus Paludan til TV SYD.

Kim Holmgaard har tidligere siddet i byrådet i Esbjerg for Dansk Folkeparti og Liberalt Folkeparti, som han stiftede sammen med sin far Freddie H. Madsen.

Læs mere her.

 

Omstridt intelligens-forsker kandidat for Stram Kurs

Den omstridte 82-årige intelligensforsker Helmuth Nyborg, der blandt andet har forsøgt at påvise, at indvandring fra ikke-vestlige lande vil få den gennemsnitlige IQ til at falde i Danmark, stiller op til Folketinget for Stram Kurs.

Det oplyser partiet på sin Facebook-side.

Helmuth Nyborg har i mange år været ansat ved Aarhus Universitet, men stoppede karrieren som professor for 11 år siden.

placeholder

 

 

Bagmandspolitiet sigter ti tidligere Danske Bank-chefer

Bagmandspolitiet har sat ind over for en bred kreds af tidligere chefer i Danske Bank. Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og international Kriminalitet (SØIK) har således foretaget ransagninger hjemme hos ti tidligere ledende medarbejdere i Danmarks største bank, herunder den tidligere topchef Thomas Borgen.

Alle ti er ifølge Berlingskes oplysninger også blevet sigtet i forbindelse med Bagmandspolitiets efterforskning af den omfattende skandale.

Sigtelserne om overtrædelse af hvidvask-lovgivningen har forbindelse til forløbet tilbage fra 2013-2015, hvor mistænkelige pengestrømme for hundredvis af milliarder flød gennem Danske Banks estiske filial. Der er nedlagt navneforbud i sagen, som for nuværende altså efterforskningsmæssigt fokuserer på ti personer, der alle i stærkt varierende grad havde ledende stillinger i banken i denne periode og var involveret i den fodslæbende nedlukning af de problematiske kunder i Estland.

Læs mere her.

 

Nordeas risikochef forlader banken

Mens Nordea i Danmark efterforskes for, om den har gjort nok for at stoppe hvidvask, har risikochef, Julie Galbo, valgt at forlade banken ved udgangen af maj.

Det oplyser banken i en meddelelse til fondsbørsen.

I meddelelsen udtaler Julie Galbo:

”Jeg føler, at Nordea – og jeg personligt – har opnået meget, og det er nu tid til forandring og nye muligheder.”

Galbo har som risikochef været i spidsen for den del af banken, der skulle sørge for, at den overholdt lovgivningen, blandt andet i forhold til hvidvask.

Banken har som andre nordiske banker været involveret i sager, hvor der er rejst mistanke om, at der er foregået hvidvask gennem banken.

Ved regnskabet for første kvartal i år har Nordea valgt at lægge 709 millioner kroner til side til bøder i den forbindelse.

Læs mere her.

 

Snyd på kæmpe Facebook-byggeri: Skat går ind i sagen

Facebooks stormombruste byggeri på Fyn bliver nu gransket af de lokale skattemyndigheder, der mistænker et dansk indregistreret byggefirma for skattesvindel i millionklassen.

Skat går ind i sagen, efter at den lokale 3F-afdeling har afdækket, hvordan firmaet Tag og Facade DK har underbetalt mere end 100 bygningsarbejdere og kørt løn for millioner uden om det danske skattevæsen.

Christian Foli, der er faglig sekretær i 3F Bygningsarbejderne Fyn, bekræfter, at fagforeningen er blevet kontaktet af det lokale skattecenter:

”Skat har udbedt sig oplysninger på baggrund af den faglige sag, vi har kørt mod Tag og Facade DK,” siger han til Fagbladet 3F.

Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), har i Fagbladet 3F tidligere opfordret skattemyndighederne til at se på sagen.

Tag og Facade DK indgik i februar et forlig med 3F Bygningsarbejderne Fyn og indrømmede at have snydt deres udenlandske bygningsarbejdere for 6,8 millioner kroner i løn.

De beløb er nu indbetalt, fortæller faglig sekretær Christian Foli.

Men da sagen blev oprullet, viste det sig, at Tag og Facade DK, der er ejet gennem et selskab i England, har benyttet sig af en sindrig model for at slippe billigere i lønudgifter.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet