Annonce

Nye tal: Manglen på arbejdskraft i Danmark er afblæst

Danmark ligger helt i bunden, som nummer 20 ud af 26 europæiske lande, når det kommer til virksomhedernes mangel på arbejdskraft.
Manglen på arbejdskraft er faldet i alle brancher det seneste år. Og de danske virksomheder oplever generelt at skulle kigge kortere efter at finde en ansøgere til en ledig stilling.

Det viser en ny analyse fra fagforbundet 3F, som baserer sig på tal fra EU-Kommissionen. Det skriver Børsen.

Tallene bekræfter, at hele diskussion om mangel på arbejdskraft har været “ude af proportioner”

I EU-undersøgelsen har man spurgt ind til, om virksomhederne i de enkelte lande oplever, at mangel på arbejdskraft begrænser deres omsætning og produktion. På et enkelt år er andelen af virksomheder i Danmark, der svarer ja til det spørgsmål, faldet fra 17,8 til 15,3 procent.

Tallene bekræfter, at hele diskussion om manglen på arbejdskraft har været “ude af proportioner”, mener cheføkonom i 3F, Frederik Imer Pedersen.

"Manglen på arbejdskraft har aldrig blæst derudad, men for et år siden var kurven opadgående. Nu er den udvikling så vendt til nedadgående," siger han til Børsen.
 

Kun kriseramt Sydeuropa har lavere mangel 

Mens debatten om manglen på arbejdskraft har fyldt meget i avisspalterne og i valgkampen, så viser 3F’s analyse, at Danmark scorer en bundplacering på listen over EU-lande, hvor virksomhederne råber højest efter flere hoveder og hænder.

Fire af dem er sydeuropæiske lande, der har været ramt af økonomisk krise

Kun seks europæiske lande oplever en mindre mangel på arbejdskraft. Fire af dem er sydeuropæiske lande, der har været ramt af økonomisk krise: Spanien, Italien, Portugal og Grækenland.

På baggrund af den placering, konkluderer 3F’s cheføkonom, at de lande, som vi normalt sammenligner os med, har større problemer med mangel på arbejdskraft.

Danmark ligger i bunden af ranglisten over EU-lande, hvor virksomhederne oplever mangel på arbejdskraft

Kilde: 3F’s analyse af 3. kvartal 2019 på baggrund af tal fra Eurostat og EU-kommissionen.

 

Arbejdsgiverforening: En fejltolkning af tallene

Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) anerkender man, at manglen på arbejdskraft er faldet. Men arbejdskraftmanglen er stadig det største problem for dansk økonomi nu og i fremtiden, mener cheføkonom i DA, Anders Borup Christensen.

"Og den vurdering rokker den her undersøgelse ikke ved," siger han og kaldet det samtidig “en fejlfortolkning af tallene”, hvis man tror, at problemet er løst.

Vi har set et stadigt mere presset arbejdsmarked med færre ledige ressourcer uden for

Ifølge professor ved Roskilde Universitet Bent Greve er det svært entydigt at svare på, om der er mangel på arbejdskraft eller ej. Men han fremhæver det lave antal ledige i Danmark, sammenlignet med andre lande: 

"Vi har set et stadigt mere presset arbejdsmarked med færre ledige ressourcer uden for," siger han til Børsen.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet