Annonce

Ønsket om billig arbejdskraft skinner tydeligt igennem

Regeringen vil sænke beløbsgrænsen for at tiltrække højtuddannede udlændinge. Men jeg kender altså ingen ingeniører, der arbejder til 27.500 om måneden.
Det er rart, at hverken Socialdemokratiet, SF eller Dansk Folkeparti vil være med til at sænke beløbsgrænsen for, hvad udlændinge skal tjene for at måtte arbejde i Danmark.

Som Mattias Tesfaye udtalte til TV2: ”Folk, som bygger vores huse, arbejder i industrien og kører busser i Danmark skal laves af folk, der bor her i Danmark. Det skal vi ikke have hjælp til fra Asien. Det kan vi godt selv klare.” 

En ingeniør til 27.500 om måneden?

Da regeringen den 3. oktober 2018 fremlagde deres forslag til at gøre det lettere og mindre bureaukratisk at hente arbejdskraft uden for EU, var et af hovedpunkterne, at beløbsgrænsen skulle sænkes fra 418.000 kroner til 330.000 kroner i årsløn.

Et af argumenterne for at sænke beløbsgrænsen er, at virksomhederne ikke kan tiltrække højt specialiserede udenlandske medarbejdere til en årsløn på 418.000. Derfor vil regeringen sænke beløbsgrænsen til 330.000 kroner.

Hvor mange ingeniører arbejder til 27.500 om måneden? Jeg kender i hvert fald ikke mange

Den nuværende beløbsgrænse betyder, at udenlandske medarbejdere skal have mindst 418.000 kroner i årsløn. Det svarer til 34.833 kroner om måneden inklusiv pension. Hvis beløbsgrænsen er 330.000 kroner i årsløn, svarer det til 27.500 om måneden inklusiv pension. Ifølge regeringen er det især højtuddannede, de vil tiltrække. Og hvor mange ingeniører arbejder til 27.500 om måneden? Jeg kender i hvert fald ikke mange.

85 procent af alle faglærte ligger over beløbsgrænsen

På pressemødet om udspillet udtaler Inger Støjberg blandt andet, ”at sænke beløbsgrænsen fra 418.000 kroner til 330.000 kroner vil ikke skabe et dansk løntrykkeri”.

En lavere beløbsgrænse helt klart vil medføre social dumpning

Jeg mener, at en lavere beløbsgrænse helt klart vil medføre social dumpning, og det er ikke acceptabelt. Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd tjener mere end 85 procent af de faglærte mere end den nye beløbsgrænse. Alene argumentet, at hvis vi tilbyder lavere løn, så får vi nemmere arbejdskraft udenfor EU, er helt væk i min verden.

Lad os nu satse på opkvalificeringen

Et andet centralt punkt, som regeringen vil lave om på, er den såkaldte positivliste. Positivlisten er en liste af stillingsbetegnelser, som kræver en uddannelse og til tider en dansk autorisation. Regeringen vil udvide positivlisten, så den også omfatter faglært arbejde som for eksempel elektrikere og smede.

Jeg mener til gengæld, det er godt, at regeringen toner rent flag i sagen om udenlandsk arbejdskraft

Dette mener jeg heller ikke er vejen frem for det danske arbejdsmarked. Det er meget bedre at komme i gang med opkvalificering og uddannelse af ledige i stedet for.

Jeg mener til gengæld, det er godt, at regeringen toner rent flag i sagen om udenlandsk arbejdskraft. For det skinner tydeligt igennem, at regeringen ønsker billigere arbejdskraft, som ikke er til gavn for den danske arbejder.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Rasmus Rasmussen er smed og byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Esbjerg.


Flere artikler om emnet