Annonce

Mangel på faglærte kureres ikke med hovsaløsninger

Havde regeringen og arbejdsgiverne et oprigtigt ønske om, at fremtidssikre arbejdsmarkedet, så ville de ikke satse på hovsaløsningerne.
Dansk industri råber vagt i gevær. Manglen på kvalificeret faglært arbejdskraft presser sig på. Utallige virksomheder leder utrætteligt efter kvalificeret arbejdskraft men ingen er at finde, lyder det fra Dansk Industri.

Problembet er ikke nyt. Tværtimod. Der har været råbt højt om udfordringerne med mangel på faglært arbejdskraft i årevis ligesom tusindvis af ufaglærte står uden job og, har fremtidsforskerne ret, vil dette tal stige markant.

Ro på!

Men ro på!

Svaret ligger ligefor; Importer billig arbejdskraft fra lande som Kina, Indien og Mexico, i hobetal, lyder løsningsforslaget fra regeringen og Dansk Industri.

Men det tiltag løser jo ikke problemet.

Lærepladser og efteruddannelse

Hvis vi skal sikre et stabilt arbejdsmarked, hvor den arbejdskraft virksomhederne har efterlyser, er til rådighed, må vi stoppe med de nemme hovsa løsninger. Der er to initiativer, der ligger ligefor:

1) Mange tusind unge mangler lige nu en læreplads. Med sidste trepartsaftale blev det indført ”bødesystem”, der skulle sikre, at de virksomheder, der ikke tager et rimeligt antal elever eller lærlinge straffes med en ”bøde”. Langtidseffekten af dette tiltag kendes endnu ikke, men en opstramning af dette tiltag vil unægtelig skabe flere lærepladser.'

 Mange tusind unge mangler lige nu en læreplads

2) Mange ufaglærte, særligt de mange der er i job, har brug for støtte og et venligt skub, hen imod ’skolebænken’. Motivation og frivillighed gør det desværre ikke alene. Der er et enormt behov for, at mange flere ufaglærte tager skridtet fra ’ufaglært til faglært’. Skal dette lykkedes, skal virksomhederne i meget højere grad end i dag, involvere tillidsrepræsentanterne i planlægningen af systematisk efteruddannelse og sammen skabe ramme for, at alle ansatte i virksomhederne efteruddannes.

Skal vi sikre, at virksomhederne kan få den arbejdskraft der efterspørges, kræver det at de mange tusinder uddannes til fremtidens arbejdspladser.

Regeringen og arbejdsgivernes ønske om import af billig arbejdskraft handler reelt ikke om manglen på faglærte. Dets eneste formål er, at trykke lønnen og fastholde arbejdspresset, særligt iblandt de ufaglærte lavlønsgrupperne. Et pres, der vil skubbe flere ud over kanten, ud i arbejdsløshed og dermed kun forværre problemet.

Dansk industris jubel vidner om, at virksomheder ønsker at slippe, for at tage et medansvar

Dansk industris jubel over regeringens forslag vidner om, at virksomheder endnu en gang ønsker at slippe, for at tage et medansvar. At fortsætte som i dag, hvor tusindvis mangler en læreplads og andre tusinder af ufaglærte står uden job, fordi de mangler de efterspurgte kvalifikationer, er ikke en farbar vej.

Vink med en vogstang

At Socialdemokratiet Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF har ydet stærk modstand mod regeringens forslag til et "styrket rekruttering af udenlandsk arbejdskraft" er kun godt. Det særdeles velkomment at forslaget fra Inger Støjberg og Troels Lund Poulsen i dag er faldet med et brag!

Det særdeles velkomment at forslaget fra Støjberg og Poulsen i dag er faldet med et brag!

Den manglende opbakning til DI og Regeringens ambitioner, understreger kun at flere lærepladser og mere efteruddannelse er den rigtige vej frem.

Havde regeringen og arbejdsgiverne et oprigtigt ønske om, at fremtidssikre arbejdsmarkedet, findes der ingen hovsaløsninger, som regeringens forslag et godt eksempel på. Det kræver fælles handling og løsninger. De to tiltag alene løser ikke problemet, men det er skridt på vejen.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Flere artikler om emnet