Overenskomst for byggeriet på plads

Der er nu aftalt nye overenskomster for 60.000 bygningsarbejdere.
Der er natten til tirsdag indgået et forlig om nye overenskomster for landets bygningsarbejdere.

Det skriver Fagbladet 3F.

3F Byggegruppen og Dansk Byggeri, der repræsenterer henholdsvis lønmodtagere og arbejdsgivere i byggebranchen, har netop lavet en aftale om nye treårige overenskomster.

”Vi gik til forhandlingerne med et samlet krav om at hæve lønnen i bunden af vores overenskomster for at gøre noget ved de udfordringer, vi oplever i byggeriet med social dumping. Men vi står i en fuldstændig ekstraordinær situation, hvor verden er vendt på hovedet. Det ansvarlige og rigtige er derfor at lande så god en aftale, som omstændighederne tillader, og det har vi gjort,” siger formand for 3F Byggegruppen Claus von Elling til Fagbladet 3F.

Aftalen mellem 3F Byggegruppen og Dansk Byggeri gælder for de kommende tre år og omfatter næsten 60.000 bygningsarbejdere blandt andre jord- og betonarbejdere, murere, murerarbejdsmænd, struktører, maskinførere, asfaltarbejdere, tagdækkere, stenhuggere, stukkatørere, brolæggere, stilladsarbejdere, industrilakerere, snedkere, tømrere, gulvlæggere, glarmestre, tagdækkere og tækkemænd.

Pæne lønstigninger og mere pension

De nye overenskomster betyder blandt andet at lønnen med 7,5 kroner i timen over tre år.

På prislisterne for akkordarbejde hæves satsen med 2,1 procent årligt, det vil sige 6,3 procent over tre år.

Lærlingene får nu pension, fra de fylder 18 år, og de får også en ny særlig opsparing, hvor de hvert år får indbetalt en procent af lønnen, det vil sige tre procent over de næste tre år.

Der er også flere penge til SH-kontoen, der fungerer som en opsparing for den enkelte medarbejder. Den stiger med en procent årligt, så den om tre år er oppe på 12,9 procent.

Kun få overenskomster mangler

Et stort flertal af 3F’s Byggegruppens forhandlingsudvalg bakker op om det forlig, der nu er indgået.

Dermed er der faldet overenskomster på plads for stort set hele det private arbejdsmarked og det er nu op til forligsmanden at forhandle en mæglingsskitse på plads for dem der mangler.

Dem der mangler, er blandt andet Dansk Jernbaneforbund og Dansk Industri, Malerforbundet og Danske Malermestre samt enkelte andre faggrupper.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce