3F-lokalformænd raser: Folketinget bør trykke på pauseknap i OK20

Forligsmand “spiller hasard” med sikkerheden ved at genoptage OK-forhandlinger midt i corona-krise. Folketinget bør gribe ind. Det mener tre 3F-lokalformænd
“Forligsmanden spiller hasard med befolkningens sikkerhed & sundhed – tilsyneladende med FH’s opbakning!”

Sådan lyder overskriften i en pressemeddelelse, som tre lokalformænd i 3F udsendte torsdag aften.
placeholder


De raser over, at forligsmand Jan Reckendorff - efter at have rådført sig med Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) - har besluttet at genoptage OK20-forhandlingerne torsdag aften.

Vi så helst, at man satte det hele i stå nu og så startede op, når der er ro på igen om 1-2 måneder

Det sker under et døgn efter, at forligsmanden ellers havde afbrudt forhandlingerne i Forligsen pga. af regeringens tiltag mod coronavirus.


Folketinget bør trykke på pauseknap

De tre lokalformænd vil have Folketinget til at trykke på pauseknappen: 

“Vi så helst, at man satte det hele i stå nu og så startede op, når der er ro på igen om 1-2 måneder,” siger Thorkil Jansen, der er formand i 3F Aarhus Transport, Logistik og Byg, til Netavisen Pio.

Sammen Ole Christensen, formand 3F Randers, og John Ekebjerg Jakobsen, formand 3F København, står han bag pressemeddelsen.

Beskæftigelsesordfører i SF, Karsten Hønge, er dog ikke indstillet på at gribe ind og bremse forhandlingerne: 

"Det overlader jeg trygt til parterne. Det mener jeg ikke, at Folketinget skal blande sig i," siger han til Netavisen Pio.

Netavisen Pio har forsøgt at få reaktioner fra  beskæftigelsesordfører fra Enhedlisten og Socialdemokratiet. De pågældende er ikke vendt tilbage inden for artiklens deadline.
 

Forligsmand: Stor betydning for arbejdsmarkedet 

Ifølge forligsmanden er det hensynet til forhandlingernes store betydning for arbejdsmarkedet, som har været udslagsgivende for, at forhandlingerne nu er genoptaget:

“Forligsinstitutionen har modtaget mange forlig, og jeg finder det derfor hensigtsmæssigt at fortsætte forhandlingerne om fornyelse af de overenskomster, hvor der endnu ikke er opnået forlig. Jeg har i den forbindelse bl.a. lagt vægt på den store betydning, overenskomstforhandlingerne har for arbejdsmarkedets parter,” siger Jan Reckendorff i en pressemeddelelse.  

I pressemeddelelsen opfordrer han desuden de parter, som endnu ikke har indgået forlig, til at “fremskynde forhandlingerne” med henblik på en afklaring. Det drejer sig blandt andet om højspændte forhandlinger på byggeområdet.

Vi synes, det er fuldstændig vanvittigt at risikere at fremprovokere det

Risiko for storkonflikt midt i corona-krise

Men det er fuldstændig vanvittigt, at forligsmanden sætter gang i en proces, som kan resultere i en storkonflikt midt i corona-udbruddet, mener Thorkil Jansen.

“Ved at genstarte forhandlinger får man en reel risiko for, at det ender i en storkonflikt, som kan bryde ud, mens virussen er på sit højeste og alt er lagt øde. Vi synes, det er fuldstændig vanvittigt at risikere at fremprovokere det,” siger han.

Så vi kan ikke tage vores krav af bordet, eller fjerne vores stærkeste våben

Selvom Thorkil Jansen anerkender, at en storkonflikt midt i corona-krisen vil skabe et “helt uoverskueligt kaos”, så holder han fast i, at medlemmernes krav står ved magt, og at konflikt på trods af corona stadig et muligt våben.

“Overenskomsten kommer til at gælde de næste tre år. Så vi kan ikke tage vores krav af bordet, eller fjerne vores stærkeste våben, som er konflikt-våbnet. Selvom det helst ikke er der, vi skal ende,” siger Thorkil Jansen.  

 

Ret til at diskutere forliget

Hvis Folketinget ikke vil trykke på den store OK-pauseknap, så bør man alternativt som minimum udskyde medlemmernes urafstemning om overenskomsterne, lyder Thorkil Jansens opfordring.

Det kræver, at vi har mulighed for at mødes med folk, kalde folk sammen, kalde vores tillidsmænd sammen

“Vi skal have mulighed for at få medlemsdemokratiet til at fungere. Vores medlemmer sætter sig ikke ned og læser 32 protokollater i kancellisprog. Vores medlemmer skal have lov at diskutere forliget,” siger Thorkil Jansen og fortsætter:

“Det kræver, at vi har mulighed for at mødes med folk, kalde folk sammen, kalde vores tillidsmænd sammen. Ligesom tillidsmændene skal have mulighed for samle folk sammen ude på arbejdspladserne, så man kan diskutere, hvad man mener er op og ned i forliget.”

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Pssst Thomas - kryb tilbage i dit sorte hul.
Vi gider ikke høre på dig!

Undtagelsesvis synes jeg Karsten Hønge siger noget fornuftigt. De 3 fagforeningsformænd synes ikke rigtig, at have nogen argumentation for deres ønske.

Annonce