Annonce

Pak kufferten: Nu kan du igen komme ud og rejse

“Nu er det slut med det helt røde verdenskort," lyder det fra udenrigsministeren, efter at en ny politisk aftale resulterer i en lempelse af rejserestriktionerne.
Nu kan rejselystne danskere godt begynde at pakke kufferterne.

Fra den 21. april begynder rejserestriktionerne på grund af coronakrisen således at blive lempet i fire faser frem mod forventeligt den 26. juni.

“Nu er det slut med det helt røde verdenskort," siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S), efter at et bredt flertal i Folketinget er blevet enig om lempe restriktionerne. Kun Nye Borgelige står uden for aftalen.

Danmark står et godt sted

"De ugentlige rejsevejledninger fra Udenrigsministeriet vender tilbage. Det er et vigtigt skridt mod gradvist og sikkert at kunne åbne for ferie- og fornøjelsesrejser igen. Samtidig er det afgørende, at vi går forsigtigt og fornuftigt frem. Danmark står et godt sted. Vi må ikke risikere et tilbageslag nu.

"Derfor må vi tage højde for, at smitten stiger flere steder i Europa og risikoen for nye mutationer. Endelig gør vi det også lettere for dansk erhvervsliv at foretage nødvendige rejser ud i verden til gavn for dansk eksport.”

placeholder

V ville gå længere

Ifølge planen skal det blive lettere at rejse til udlandet, uden at man behøver at gå i isolation, når man vender hjem.

Det sker blandt andet ved, at det såkaldte incidenstal for at åbne og lukke visse lande og regioner bliver hævet markant. Således bliver det altså muligt at tage til flere lande og regioner uden senere at skulle gå i isolation.

Samtidig bliver der mere lempelige regler for eksempelvis erhvervsrejser og for dem, der rejser til en ødegård i Norden.

Flere markante aftryk i aftalen

"Venstre har flere markante aftryk i aftalen," skriver partiets udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, på Twitter.

"Vi ville åbne mere, men er glade for at have nået en bred aftale der sikrer turismen og rejsebranchen køreplan indtil EUs coronapas træder i kraft. Vi vil evaluerer løbende om vi kan åbne mere."

placeholder

EL beklager

Til gengæld havde Enhedslisten gerne set, at man opretholdt det såkaldte forsigtighedsprincip, så der mindst skal gå 14 dage fra den ene lempelse til den næste. I stedet indkaldes partier senest en uge før hver ny fase iværksættes. Forud herfor laves en sundhedsmæssig vurdering.

Ved vurderingen vil der blandt andet blive set på, om den faktiske udvikling i smitte i Danmark og ude i verden samt andre centrale forudsætninger, har ændret sig i forhold til det forudsatte, herunder vaccinationsplan og befolkningsadfærd.

”Enhedslisten hilser velkommen, at der nu ligger en plan for en åbning af rejsemulighederne til og fra Danmark," siger partiets udenrigsordfører, Søren Søndergaard.

Hvor der er behov for det modsatte

"Det er umiddelbart til glæde for mange, for eksempel højskoleelver, efterskoleelever, udvekslingsstuderende, sommerhusejere og kærester til udenlandsdanskere. Og flere vil komme til. Til gengæld beklager vi, at der med aftalen slækkes på det forsigtighedsprincip, at der mindst skal gå 14 dage fra den ene lempelse til den næste. Det kan i værste fald føre til, at vi åbner mere op i en smittesituation, hvor der er behov for det modsatte. I Enhedslisten håber vi virkelig, at den situation ikke kommer til at opstå.”

Den første fase (fra den 21. april).

  • Udenrigsministeriet går tilbage til regelmæssigt at differentiere risikovurderingen for lande i EU. Lande bliver delt op i farver alt efter risikovurderingen. ”Grøn” betyder, at man frit kan rejse til et land, ”gul” betyder, at man skal være særlig opmærksom, ”orange” betyder, at ikke-nødvendige rejser frarådes, mens ”rød” betyder, at alle rejser frarådes.
  • Der etableres et nyt risikoniveau for lande, hvor der er særlig risiko for nye varianter af coronavirus.
  • Kravet om test og isolation ved indrejse gælder stadig, når man kommer hjem fra rejse. Man er dog undtaget for isolation, hvis man kommer hjem fra et ”gult” land.
  • Danskere kan rejse til ødegårde, som de ejer i Norden.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet