Annonce

Presset havvindmølle-gigant: Vi har givet valgkamp-bidrag til en række folketingskandidater

Donationerne fra Copenhagen Infrastructure Partners var oprindeligt - i fuld overensstemmelse med reglerne - fuldstændig mørklagt. Lars Løkke Rasmussen afviser mistanke
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Lars Løkke Rasmussen (M), udenrigsminister
Havvindmølle-giganten, investeringsfonden Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) oplyser over for Netavisen Pio, at man op til valget 1. november sidste år gav valgkamp-bidrag til en række folketingskandidater.

Copenhagen Infrastructure Partners mistænkes af en samlet opposition for at have fået særbehandling af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og SVM-regeringen i forbindelse med blandt andet havvindmølleprojektet Vikinge Banke.

Mistanken bygger på afsløringer, som mediet Zetland under overskriften “Løkke gav kunstigt åndedræt til dødsdømt vindmølleprojekt” offentliggjorde torsdag.

Som følge af afsløringerne er Lars Løkke Rasmussen af den samlede opposition indkaldt til samråd om sagen.

Når det er Lars Løkke Rasmussen, der skal i krydsforhør, skyldes det ikke mindst, at han er formand for SVM-regeringens havvindmølleudvalg. Et udvalg, som offentligheden ikke hidtil rigtig har hørt noget om.

CIP letter lidt på låget

Donationerne fra Copenhagen Infrastructure Partners til folketingskandidaterne var oprindeligt - i fuld overensstemmelse med reglerne - fuldstændig mørklagt.

Ingen af donationerne fremgår således af partiernes indberetninger til de fem regioner. Det viser Netavisen Pios gennemgang af indberetningerne.

Men nu - formentlig fordi virksomheden er kommet under et voldsomt pres - oplyser Copenhagen Infrastructure Partners pludselig, at man har givet valgkamp-bidrag til et antal folketingsmedlemmer fra i alt seks partier:

støttet en række kandidater

“På linje med en række andre virksomheder har Copenhagen Infrastructure Partners inden for alle gældende regler og rammer støttet en række kandidater fra i alt seks partier på tværs af det politiske spektrum med 21.500 kroner hver frem mod Folketingsvalget i 2022,” skriver CIP’s pressechef, Oliver Routhe Skov, i et mail-svar til Netavisen Pio og fortsætter:

“Derudover kan vi naturligvis meget klart afvise, at der er nogen som helst økonomiske relationer mellem CIP og folkevalgte politikere. Partierne, der har modtaget støtte, har til fælles, at de bidrager til at fremme den grønne omstilling i Danmark, Europa og globalt.”

Donation lige under lov-grænsen

Valgkamp-bidraget på præcis 21.500 kroner fra CIP til det ukendte antal folketingskandidater er værd at lægge mærke til.

Loven om partistøtte siger nemlig, at det alene er valgkamp-bidrag på over 22.200 kroner (2022-grænsen, red.), som skal offentliggøres. Et beløb på 21.500 kroner skal altså lige præcis ikke oplyses af partierne i deres regionale indberetninger - og er heller ikke blevet det.

CIP afviser at svare

CIP afviser at svare på, hvor mange folketingskandidater man har givet valgkamp-bidrag på de nævnte 21.500 kroner til.

CIP afviser også at svare på, om CIP valgte at give folketingskandidaterne netop 21.500 kroner, fordi  CIP oprindeligt ønskede at mørklægge sine valgkamps-bidrag til udvalgte folketingskandidater.

CIP ønsker heller ikke at svare på, om virksomheden ud over donationerne til et ukendt antal folketingsmedlemmer også har givet valgkamp-bidrag til partierne centralt. Og i bekræftende fald størrelsen på sådanne centrale valgkamp-bidrag.

Lars Løkke afviser mistanke

Mediet Zetland skrev torsdag, at flere embedsmænd, som ønsker at være anonyme, opfatter Lars Løkke Rasmussens store engagement i sagen som et direkte forsøg på at sikre CIP en fordel.

Løkke medgiver over for Zetland, at han er gået imod embedsværkets anbefalinger, men siger, at det udelukkende har handlet om hensynet til den grønne omstilling:

Jeg er fucking ligeglad

“Jeg er fucking ligeglad med, om det er CIP eller Ørsted eller en tredje part. Det handler om at få noget op at stå. Og bevare noget dansk kompetence.”

Mette Frederiksen: Helt naturligt med Lars Løkke

Statsminister Mette Frederiksen (S) måtte ved 01-tiden i nat, da Folketingets åbningsdebat var ved at nå sin afslutning, svare på en række spørgsmål fra flere partiledere om Lars Løkke Rasmussens rolle i sagen om Copenhagen Infrastructure Partners og havvindmølleparken Vikinge Banke.

Formanden for Danmarksdemokraterne, Inger Støjberg, undrede sig over, hvorfor det lige af alle SVM-regeringens ministre netop er udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, der har sat sig i spidsen for at få rejst nogle havvindmøller ud for Ringkøbing Fjord.

“Hvorfor er det mærkeligt, at hr. Lars Løkke Rasmussen engagerer sig i at få sat flere vindmøller op i Danmark? Det ville da være mere mærkeligt, tangerende det bizarre, hvis hr. Lars Løkke Rasmussen ikke var optaget deraf,” lød svaret fra statsminister Mette Frederiksen, der fortsatte:

“Så personligt er jeg meget, meget glad for, at vi har en udenrigsminister, som engagerer sig i spørgsmålet. Og jeg synes, det ville være meget forkert, hvis han ikke var optaget af det.”

Formanden for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, ville gerne vide, hvem den ansvarlige ressortminister er i sagen:

“Regeringen har en eneste interesse, og det er at vi får etableret så meget grøn energi som overhovedet muligt,” svarede Mette Frederiksen og føjede til:

“Det er klimaministeren, der er ansvarlig for en del af den vedvarende energi. Når vi så taler Åben Dør, så er der også et EU-spor, fordi vi er inde i de egentlige konkurrenceregler i forhold til EU.”

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, ville gerne vide, om havvind fremadrettet hører under Udenrigsministeriet:

“Det gælder i denne regering, som i andre regeringer, at man stiller spørgsmål til den ressortminister, der har ansvaret,” svarede statsministeren.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der er ingen tvivl i mit sind om, at pengene er givet godt ud og omsat til underbukser af den allerbedste kvalitet.

https://www.information.dk/indland/2019/08/loekkes-dumme-sager

"... Det drejer sig blandt andet om ni jakkesæt, 28 skjorter, ni par bukser, 21 slips, 17 par strømper og otte bokserershorts".

mere her
https://www.information.dk/debat/leder/2014/05/underbukserne

og utroligt nok - uanset hvor dyrt tøj man iklæder LRR så ligner han altid en sæk kartofler
.

Ha ha .... god værkstedshumor.

For hver dag bliver jeg mere og mere stolt over at leve i et land, hvor korruption ikke forekommer, og at vore politikkere ikke kan købes. Og slet ikke vores udenrigsminister.
Gad vide om der er noget jeg ikke forstår ????

hans - jeg deler din stolthed

Helt enig. Hvor bør vi dog være stolte. Tænk, at hvis det skulle ske, at en dum dommer i en byret skulle finde på at dømme en DFer for at fuppe penge ud af EU´s kasse for at bruge dem i sit parti, ja så finder man da bare en anden dommer som frikender ham. Så flot og retfærdigt. Og når en La-formand bliver snuppet i at fuppe sig til nogle håndører fra Folketingets kasse til påstået dobbelt husførelse, så må staklen da bare betale lidt af det huggede beløb tilbage. Skulle man straffe hensigten til at berige sig gennem simpelt fup? Nej føj da!

Hans, du må da snart lære det. Der forekommer ikke korruption i DK selvom jeg sporer en lille tvivl og at du presser dig selv til din stolthed. Det, der forekommer, hedder sympati og forståelsesgaver.

Otto, jeg vidste der var noget jeg ikke forstod.

Arbejdstidsreglerne gælder ikke for politikere og slet ikke for statsministeren - I går d 5 oktober var der traditionen tro åbningsdebat i folketinget med start kl 09.00 og sluttede først et par timer efter midnat -
Man kan spørge sig selv om - hvad nytte og hvad bidrager egentlig disse debatter med i det politiske arbejde - Den aktuelle debat havde en varighed på 17 timer ?

I dag d 6 oktober er statsministeren så rejst til EU møde for regeringslederne - Mødet bliver afholdt i Spanien / Granada - varighed ukendt, men med 27 deltager lande kan man godt forvente at det trækker ud -
Og kan der opnåes enighed om fortsat økonomisk støtte til Ukraine - hvor både Ungarn og især Kosovo med en ny regering hænger noget i bremsen når det gælder en fælles EU prioritet ?

Der skal et godt helbred både fysisk og psykisk til - For at kunne stå til disse krævende arbejdsforhold - og så samtidig fremstå overskudsagtig og imødekommende overfor pressen når den kræver sit , vel vidende at hvert ord og udsagn bliver vendt og drejet -oftets i en negativ retning-

Ups - Slovakiet ikke Kosovo der hænger i bremsen sammen med Ungarn -

Ingen tvivl om at det kræver et godt helbred, men når det er sagt, så er det jo et kendt fænomen
at mange møder er typisk for virksomheder der ikke kører for godt.

Det er helt naturligt i et demokrati, at man kan købe sig til indflydelser. Det sker alle vegne i de "moderne" demokratier.

Folket behøver jo ikke vide alt. Bare de arbejder.