Annonce

Sort tale om penge-finte

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er ude i retoriske kneb for at undgå at svare på, hvorfor Moderaterne som eneste parti hemmeligholder, hvem der gav partiet større donor-bidrag op til valgkampen i 2022
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Lars Løkke Rasmussen (M), udenrigsminister
Partistifter, formand for Moderaterne, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, kastede sig i weekenden, ud i retoriske kneb for at undgå at svare direkte på, hvorfor Moderaterne som eneste parti har valgt at hemmeligholde, hvem der støttede partiet med større valgkampbidrag op til valget i 2022.

Som alle andre partier, så efterlever vi landets love og regler

“Som alle andre partier, så efterlever vi landets love og regler. Hvis nogen synes, at loven skulle være anderledes, så skulle de have lavet loven anderledes,” lød udenoms-svaret fra Lars Løkke, da medierne under partiets årsmøde spurgte til begrundelsen for hemmelighedskræmmeriet.

Løkke-finten

Som omtalt i Netavisen Pio fredag vil Moderaterne ikke offentliggøre sit regnskab for 2022. Det betyder, at det aldrig kommer frem, hvem der støttede partiet op til valget 1. november 2022 med store donationer på over 22.200 kroner.

Alle partier skal indsende sit årsregnskab til Indenrigsministeriet. I årsregnskabet skal partierne anføre, hvilke personer, virksomheder, organisationer eller indsamlingsklubber, der har støttet dem med et beløb over en vis grænse. Beløbsgrænsen var i 2022 fastsat til 22.200 kroner. Indsender et parti ikke årsregnskabet, mister partiet retten til offentlig partistøtte.

Men Moderaterne og Danmarksdemokraterne opstillede for første gang til et folketingsvalg i 2022. Og pligten til at offentliggøre partiregnskabet for nye partier træder først i kraft året efter et valg.

Derfor kan både Moderaterne og Danmarksdemokraterne fuldt lovligt undlade at offentliggøre deres 2022-regnskab.

Danmarksdemokraterne har dog valgt at offentliggøre sit 2022-regnskab frivilligt. Derfor står Moderaterne tilbage som eneste parti, der hemmeligholder, hvem der op til valget gav partiet bidrag på over 22.200 kroner.

“Under al kritik”

Moderaternes enegang får foreløbigt fire partier - Danmarksdemokraterne, Enhedslisten, De Radikale og Dansk Folkeparti - til at kræve, at partistøttereglerne skal ændres, sådan at Moderaternes tys tys-finte lukkes fremadrettet.

Enhedslistens politiske leder, Pelle Dragsted, er forarget over Lars Løkkes hemmelighedskræmmeri:

Det er simpelthen under al kritik, at Moderaterne vil bruge et hul i loven

"Det er simpelthen under al kritik, at Moderaterne vil bruge et hul i loven til at holde hemmeligt for befolkningen hvem der finansierede deres milliondyre valgkamp. Det er helt afgørende at vælgerne har indblik i de politiske pengestrømme, så de kan vurdere om særinteresser præger politikken. Læg nu jeres donorer åbent frem, Moderaterne,"skriver Dragsted således på det sociale medie X.

Lars Løkke Rasmussen lovede i weekenden, at Moderaterne vil offentliggøre sit 2023-regnskab og kommende årsregnskaber. Årsregnskaber, som påkalder sig mindre interesse, fordi der ikke er tale om valgår.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det viser bare at det "den anløbne person" Lars Løkke Rasmussen foretager sig, udelukkende noget der er til gavn for han selv og hans familie. Hvordan andre har det, rager ham en "papand".

LLR er en yderst anløben person...
og han er "god" til at snakke sort...