Annonce

Radikal socialborgmester skyder forbi skiven med kritik af handicap-besparelser

Det er ikke os politikere, som for sjov skyld har givet os til at spare penge på vores handicappede borgere. Det er Christiansborg, der presser os til det.
Igennem sommeren har lokale og nationale medier skrevet mange historier om besparelserne på socialområdet i København. Kommunens økonomi er nemlig presset, og derfor har vi været nødt til at spare 84 mio. kr. på socialområdet.

Flere gange har Socialborgmester, Mia Nyegaard fra De Radikale, været ude og sige at området har været nedprioriteret i København.  Men hun skyder forbi skiven med sin kritik og glemmer sit eget ansvar.

De Radikale støttede selv nedskæringerne

Det er ikke fordi jeg, som Socialdemokratisk socialordfører, ikke ønsker forbedringer på området. Besparelserne har ramt handicapområdet særligt hårdt. Jeg er selv ledsager for en borger med handicap, og derfor skærer det i mit hjerte, når vi har været nødt til at spare på bl.a. ledsagelse og aktivitetstilbud.

Det skærer i mit hjerte, at vi har været nødt til at spare på ledsagelse og aktivitetstilbud.

Men jeg har også været frustreret over at se den radikale socialborgmester ikke tage ansvar for beslutningerne. For Mia Nyegaard, hendes radikale partifæller og resten af socialudvalget var enige om at vedtage de besparelser, som handicappede borgere, deres pårørende og institutionerne har demonstreret imod henover sommeren.

Dermed har Mia Nyegaard været med til at vedtage de besparelser, som hun nu forsøger at fralægge sig ethvert ansvar for. Mia Nyegaard og de radikale har derudover været med til at vedtage budgetter for København og dermed lagt den økonomisk i hele den periode Frank Jensen har siddet som overborgmester, med undtagen af et år.

Det er utroværdigt over for københavnerne

Ja, sådan er politik også engang imellem. Men det er utroværdigt over for de københavnere, som ikke læser vores mødereferater og derfor tager hendes ord for gode varer.

Besparelserne er ikke Franks Jensens opfindelse 

Men jeg synes også, det er værd at påpege, at Mia Nyegaard rammer forbi skiven, når hun kritiserer os socialdemokratiet for at nedprioritere området. Sagen er nemlig den, at det er serviceloftet og omprioriteringsbidraget, som er hovedårsagen til besparelserne - og det er altså hverken min eller Frank Jensens opfindelse. Begge dele kommer fra politikerne på Christiansborg.

Det er serviceloftet og omprioriteringsbidraget, som er hovedårsagen til besparelserne

Serviceloftet sætter en øvre ramme for, hvor mange af kommunens penge, som vi i København må bruge på vores velfærd. Og omprioriteringsbidraget pålægger os at effektivisere (læs: spare) penge hvert år.

Det er altså ikke os politikere i København, som for sjov skyld har givet os til at spare penge på ledsagelse og aktivitetstilbud til vores handicappede borgere. Det er Christiansborg som med statslig regulering presser os til det.

Vi har brug for et større råderum

Mia Nyegaard anerkender selv at KL og regeringen skal skabe større råderum for velfærd nu hvor de tager hul på forhandlingerne om kommunernes økonomi. Det skriver hun i en kronik til altinget. Men hvorfor så ikke anerkende at det når det er Lorry der spørger? 

Lydhørheden på Christiansborg og i Finansministeriet er større, end den har været i fire år

Vi har nemlig langt om længe fået en ny regering, som vil løfte velfærden. Så lydhørheden på Christiansborg og i Finansministeriet er større, end den har været i fire år. Derfor er det også spild af gode kræfter at pege fingre ad hinanden her i kommunen.

Lad os i stedet stå sammen og holde regeringen op på sit løfte om at forbedre danskernes velfærd!

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Laura Rosenvinge er medlem af Borgerrepræsentationen for Socialdemokratiet. Hun er socialordfører og medlem af Børne- og Ungdomsudvalget


Flere artikler om emnet