S: Børn på Sjælsmark der mistrives bør i sidste ende tvangsfjernes

Kommunen har ansvaret for at tjekke, om børn på Sjælsmark mistrives. Om nødvendigt må børnene tvangsfjernes, mener Socialdemokratiets Mattias Tesfaye.
Børn, der mistrives på Udrejsecenter Sjælsmark kan i yderste konsekvens tvangsfjernes fra deres forældre. Det siger Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, der opfordrer Hørsholm Kommune til at gribe ind, hvis nogle børn har det for dårligt. Det skriver Altinget.dk.

”Så må kommunen komme på tilsynsbesøg, undersøge det nærmere og gribe ind i familien. I sidste ende kan det jo ende med tvangsfjernelse, men det vil være i de meget, meget få tilfælde. Det kan også være aflastning eller tilsynsbesøg,” siger Mattias Tesfaye til mediet og understreger at børn på Sjælsmark er underlagt samme sociallovgivning som alle andre børn.

Det betyder ifølge ordføreren, at der skal føres tilsyn, også uanmeldt, der skal underrettes, og man skal bruge de forskellige socialpolitiske værktøjer, der er.

Socialdemokratiet vil ifølge Tesfaye også undersøge, om kommunen bliver kompenseret for de mange sager om mistrivsel på Sjælsmark.

”Jeg er klar over, at der er en enkelt kommune, som får nogle ekstra opgaver, fordi der ligger et udrejsecenter der, og så må vi jo se på, om der kan være noget økonomi i det,” siger han.

Borgmester: Det gør vi allerede

Hørsholms borgmester, Morten Slotved (K), har gennem længere tid opfordret regeringen til at lukke Udrejsecenter Sjælsmark, ikke mindst med henvisning til børnenes situation.

Han har kun hovedrysten tilovers for Mattias Tesfayes udtalelser.

”Mattias Tesfayes opfordring er pinlig. Hvis han havde sat sig ind i tingene, ville han vide, at vi gør nøjagtigt, som han siger. I 2018 havde vi 51 sager om børnemistrivsel på Sjælsmark. Det svarer til over 40 procent af de underretninger om børn, som kommunen fik. Og jeg kan garantere, at vi behandler Sjælsmark-børnene med præcis samme respekt som resten af kommunens børn,” siger Morten Slotved til Altinget.

Borgmesteren kan ikke fortælle, om kommunen har tvangsfjernet børn som følge af forholdene på Sjælsmark. Men han oplyser, at der i flere af de 51 sager er truffet afgørelse om ”aflastning eller andre tiltag”.

Morten Slotved opfordrer Socialdemokratiet til at gribe fat om problemets rod i stedet for at lade ansvaret for børnenes trivsel være afhængig af tilsynet i Hørsholm.

Kommunen skal ikke sidde tilbage med Sorteper

Mattias Tesfaye understreger overfor Netavisen Pio, at han ikke kritiserer Hørsholm Kommune, men at det handler om at sikre kommunen de nødvendige ressourcer til opgaven med børnene.

”Jeg synes netop, at kommunen gør deres arbejde, når de sikrer sig, at der føres tilsyn efter samme sociallovgivning, som gælder for alle andre børn. Og jeg forstår godt, hvis kommunen mener, at de sidder tilbage med Sorteper. Og jeg vil sagtens kunne forstå, hvis de på denne baggrund rejser nogle økonomiske krav overfor regeringen,” meddeler han i en skriftlig kommentar.

Udrejsecenter Sjælsmark drives af Kriminalforsorgen, men Hørsholm Kommune, hvor centeret ligger, har tilsynspligt i forhold til centrets børn og unge.

De øvrige oppositionspartier kræver børnefamilierne helt ud af Sjælsmark, men det er Socialdemokratiet ikke klar til. Partiet frygter, at hvis man flytter børnefamilierne ud af Sjælsmark, så vil færre rejse hjem.

 

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Det er da hul i hovedet at tvangsfjerne børnene. Man kan da bare lade forældrene flytte ud af Sjælsmark. Det må da være meget brillere. Og bedre for både forældre og børn.

Det er da hul i hovedet at tvangsfjerne børnene. Man kan da bare lade forældrene flytte ud af Sjælsmark. Det må da være meget brillere. Og bedre for både forældre og børn.

Det er da hul i hovedet at tvangsfjerne børnene. Man kan da bare lade forældrene flytte ud af Sjælsmark. Det må da være meget billigere. Og bedre for både forældre og børn.

Og når de er tvangsfjernelse, vil de mistrives i lige så høj grad, for de mangler jo deres forældre. Hvad tænker du dog på? Det lyder lidt hen a la de Grønlandske børn i sin tid

Annonce