Annonce

S i ophedet debat om DONG

Debatten om salget af DONG til en amerikansk investeringsbank kører for fuldt tryk i Socialdemokratiet.
Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) fører nu an i kritikken af salget (kapitaludvidelsen) af dele af DONG Energy til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Poul Nyrup Rasmussen bakkes op af tidligere ministre og flere af partiets borgmestre.

”Set fra Goldman Sachs er det en forrygende forretning. Set fra Danmark er det en bundskraber”, siger Poul Nyrup Rasmussen til Politiken, hvor han betegnede salget af DONG til Goldman Sachs som en "katastrofe."

Poul Nyrup Rasmussen, der tidligere har skrevet kritiske bøger om kapitalfonde og investeringsbanker, mener ikke, at Goldman Sachs er den rette samarbejdspartner for det danske energiselskab.

Den tidligere statsminister bakkes i diskussionen op af tidligere energiminister og EU-kommissær Poul Nielson, der heller ikke mener, at kapitaludvidelsen er nødvendig:

”Det er unødvendigt at sælge så stor en del DONG og så på de vilkår. Staten er ikke nødlidende,” siger han i følge DR til radioprogrammet P1 Business.

Også flere af partiets borgmestre, blandt andet nyvalgte Jacob Bjerregaard fra Fredericia samt Thomas Adelskov fra Odsherred og Thomas Gyldal Petersen fra Herlev, har blandet sig i debatten:

”Jeg er stærk skeptisk over for at sælge dansk arvesølv, som DONG er, til et tvivlsomt foretagende som Goldman Sachs, der går op i meget, meget kortsigtede investeringer. Det er vores energipolitik alt for vigtig til. Den handler om langsigtede investeringer, og derfor er Goldman Sachs en forkert partner til DONG,” siger Bjerregaard til DR.

Endnu er der ingen i den socialdemokratiske folketingsgruppe, der har talt imod salget, men flere medier fortæller, at folketingets formand Mogens Lykketoft har talt imod forslaget på et gruppemøde.

Corydon: Behov for kapitaludvidelsen
Den dystre analyse køber finansminister Bjarne Corydon imidlertid ikke. ”DONG har brug for pengene for at kunne gennemføre en satsning på havmølleenergi,” lød budskabet i en mail fra finansministeren, som blev sendt rundt til de socialdemokratiske partimedlemmer.

”Baggrunden for de økonomiske problemer er blandt andet betydelige tab på gasmarkedet, som følge af nye gasfund. DONG's aktuelle udfordringer viser med al tydelighed, at energiinvesteringer ikke er risikofrie,” skriver han blandt andet i mailen med henvisning til DONGs gaseventyr i England, der har kostet selskabet milliarder.

Finansministeren forholder sig i sin mail ikke direkte til kritikken af valget af Goldman Sachs som samarbejdspartner, men skriver følgende:

”Det (er) besluttet at modtage kapitalindskud i DONG fra investeringsbanken Goldman Sachs, ATP og PFA. Den beslutning er alene truffet ud fra, hvad der var det bedste tilbud for DONG og staten.”

Finansministerens udmelding blev fulgt op på de sociale medier, hvor partifæller som forsvarsminister Nicolai Wammen, kommunalordfører Simon Kollerup og Århus-borgmester Jacob Bundsgaard alle samstemmende skrev, at DONG manglede penge, at det var en god idé at hente kapital udefra, og at det var vigtigt at satse på grøn energi.

Også økonomi- og erhvervsminister Henrik Sass Larsen blandede sig i debatten; med en opsang til kritikerne på sin facebookside. Debatten om salget af DONG kommer på det forkerte tidspunkt, mener ministeren:

”Synes, at de sure Dong-kritikere skulle have brugt alle deres gode kræfter for de 9 år siden, da Svend Auken og S tilsluttede sig, at der kunne sælges op til 49 % af aktierne i Dong.”

Og mon ikke at Finansministeriet - med et professionelt firma som mellemmand - har taget det bedste tilbud?"

Sass Larsen budskab blev hen på eftermiddagen fulgt op af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, der mente at nu var tid til at kigge fremad:

"Man skal altid kunne diskutere vigtige beslutninger. Men beslutningen om Dong er truffet og lad os nu bruge kræfterne på at skabe grundlag for flere danske arbejdspladser!"

Regeringen har fortsat solidt flertal for salget af DONG, som støttes af både Venstre og de konservative. Finansminister Bjarne Corydon skal den 28. januar i samråd i Folketinget om salget af DONG.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet