Annonce

S og V: Vanvittigt, at forældre ikke har lov til at sige deres mening

Foreningen Forældre til Elever i Fri- og Privatskoler om Tønder-sag: ”Vi har desværre tonsvis af eksempler på, at kritiske forældre straffes med at deres børn smides ud”
Line Hansens yngste søn er en af de ti elever, der blev udsat for vold af en lærer på den tyske privatskole, Ludwig Andresen Schule, i Tønder.

Ved skoleårets begyndelsen meldte hun sin voldsramte søn ud af privatskolen, mens Line Hansens ældste søn fortsatte sin skolegang på Ludwig Andresen Schule.

I november blev læreren idømt et års ubetinget fængsel for vold mod eleverne på privatskolen. Line Hansen udtalte kritik af skoleledelsens håndtering sagen i pressen.

Det fik privatskolen til at bortvise hendes ældste søn fra skolen. Det vækker vrede hos Lars Aslan Rasmussen, ordfører for frie grundskoler for Socialdemokratiet, og undervisningsordfører for Venstre, Anni Matthiesen.

”Det er fuldstændig vanvittigt. I Danmark har vi ytringsfrihed, og her har man lov til at sige sin mening, uden at det vil få konsekvenser for hverken mor eller barn. Forældre skal have lov til at sige deres mening,” siger han til DR Nyheder.

Samme toner slår Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, an i P1 Morgen:

”Det er fuldstændig vanvittigt, fordi vi jo lever i et land med ytringsfrihed – og den gælder jo for alle,” siger hun.

I et brev til Line Hansen skriver ledelsen på Tønder-privatskolen, at ”når man er forælder på en fri grundskole er det nødvendigt at vise loyalitet over for skolen”. Ledelsen forklarer videre i brevet, at Line Hansen vedvarende kritiserer skoleledelsen – og derfor må hun efter skoleårets afslutning finde en ny skole til hendes ældste søn.

Anni Matthisen understreger i den forbindelse, at også privatskoler ”skal kunne tåle kritik”.

Var ikke gået i Folkeskolen

Medlem af Børn- og Skoleudvalget i Tønder Kommune, Mette Bossen Linnet (V), understreger over DR Nyheder, at en folkeskole aldrig ville kunne smide en elev ud, blot fordi barnets forældre er kritiske over for skolen.

Lars Aslan Rasmussen er helt enig:

”Jeg tror ikke, man kunne forestille sig at se en lignende situation i en folkeskole," siger han til DR Nyheder.

Næstformanden for Foreningen for Forældre til Elever i Fri- og Privatskoler (FFFP), Christiane Schaumburg, understreger, at Tønder-sagen langt fra er den eneste:

Vi har desværre tonsvis af eksempler på at kritiske forældre straffes med at deres børn smides ud af privatskolen

”Vi har desværre tonsvis af eksempler på at kritiske forældre straffes med at deres børn smides ud af privatskolen. Ytringsfriheden har trange kår,” siger hun til Netavisen Pio.

Hun og FFFP mener, at vejen frem kan være, at frie grundskoler og privatskoler pålægges dokumentationspligt og undergives Lov om Offentlighed i Forvaltningen, og at de private skoler pålægges at udarbejde handleplaner i konfliktsituationer.

Det er ikke ulovligt, at privatskolerne smider eleverne ud, hvis de oplever, at forældrene er besværlige.

Lars Aslan Ramussen frygter, at episoder, hvor privatskolerne lader konflikter med forældrene gå ud over børnene, kan få forældre til børn på privatskoler til at være tilbageholdende med kritik. Schaumburg er helt enig:

"Det risikerer at gå ud over børnene, hvis forældre ikke tør være kritiske," understreger Schaumburg.

Christiane Schaumburg har i flere artikler i Netavisen Pio kritiseret, at privatskoler groft sorterer i svage elever, bl.a. ordblinde og ADHD-ramte børn.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet