Annonce

Skattelettelse til unge fritidsjobbere - se hvor meget ekstra de kan tjene

Ny aftale skal få flere unge til at tage et fritidsjob - der er i dag 70.000 færre unge, der har et fritidsjob end i 1980’erne
Foto: Siine Fiig
Der er i dag 70.000 færre unge, der har et fritidsjob end i 1980’erne. Det er baggrunden for en bred politisk aftale, der skal gøre det lettere og mere attraktivt for de unge at tage et fritidsjob.

Aftalen betyder blandt andet, at arbejdsmarkedsbidraget for unge under 18 år afskaffes.

Det vil betyde, at en 17-årig ungarbejder i et supermarked, der tjener 3.000 kroner om måneden, får hele 2.800 kr mere ind på bankkontoen om året.

Aftalen betyder også, at der bliver mulighed for at vejlede 13-17 årige om fritidsjob i den kommunale ungeindsats.

Tidsrummet hvor unge, der er fyldt 15 år, må arbejde udvides fra tidsrummet 06-20 til 06-22 eller 07-23.

Folketingets partier er derudover enige om, at det er hensigtsmæssigt at fremrykke datoen for afslutningen af undervisningspligten fra udgangen af juli til udgangen af juni. Det giver 15-årige bedre mulighed for at tage et fritidsjob i sommerferien, hvor de afslutter 9. klasse.

Bag aftalen står samtlige partier i Folketinget.

Minister: Fritidsjob sundt for de unge

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) glæder sig over, at Folketingets partier med aftalen får opdateret gamle, forældede regler:

tjener deres egne penge og oplever, at de kan bidrage

“Jeg mener helt grundlæggende, at det er sundt for vores unge, at de nogle timer om ugen møder op på arbejde, tjener deres egne penge og oplever, at de kan bidrage. Det er der desværre langt færre unge, der oplever i dag, end tidligere. Den udvikling skal vi have vendt. Det er tydeligt, at reglerne ikke er blevet systematisk opdateret de sidste 30 år.”

I juni måned indgik regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Dansk Arbejdsgiverforening, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner en fælles forståelse om flere fritidsjob.

Nu slutter samtlige partier i Folketinget så op om den samme ambition og tilslutter sig de lovændringer, der kan understøtte, at flere unge får et fritidsjob.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nu må 13-17 årige arbejde sent aften og nat. Det kommer til at betyde det bliver langt sværere for 18-20 årig at bevare eller finde et arbejde, da de skal have en væsentlig højere løn end de 13-17 årig.

Det hele virker som skabt til at presse lønnen ned for unge over 18 år og til syvende og sidst alle ansatte i lavtlønsområdet.

Det virker tæmmelig galimatias at 13-17 årige skal arbejde sen aften og nat. Det kommer til at gå stærkt ud over deres skolegang ligesom de risikere at komme til at stå i situationer de slet ikke magter.

Man kan med fordel forholde sig til det der står i aftiklen inden man kommenterer... Der er ikke tale om 13-17 årige, men 15-17 årig. Herudover vil det næppe ændre noget for de 18-20 årige som mig bekendt oftest er dem der har lukkevagter i butikkerne, hvor det her vil have betydning. En på 17 må ikke de samme ting som en på 18. Så der vil stadig være krav om at der skal være en 18 årig.

Jeg kunne da også godt tænke mig at vide hvilke situationer det er du mener de kan komme til at stå i mellem 22 og 23 som ikke kunne se før kl 22?

Jeg vil nok mene at det i sidste ende er forældrenes ansvar at der sættes en grænse - At lade en 15 - 16 årig arbejde til kl 23 om aftenen er efter min mening uansvarligt -

Nielsen, hvis vi selv skal sætte grænserne for alt ting er der jo hverken behov for lovgivning, politik eller fængsler eller andet statsrelateret.

Det kunne give seriøse skattelettelser.