Social dumping: Politikerne forsvinder når medierne skifter fokus

Lige så snart mediernes interesse for sager om social dumping forsvinder, lader det desværre til at politikernes ønsker om forbedringer gør det samme.
I de sidste par år har fagforeninger, i adskillige tilfælde, forsøgt at gøre myndighederne opmærksomme på tydelige lovbrud hos flere virksomheder, som ansætter udenlandsk arbejdskraft til dumpingløn.

I enkelte af disse tilfælde, er det lykkedes at få stor medieopmærksomhed på sager, hvortil politikere fra både højre og venstre side udtrykker dyb forargelse over den manglende kontrol på området.

Det har blandt andet været tilfældet i sagerne om f.eks. Sirius Shipping, der er blevet idømt en millionstor bøde for brud på udlændingeloven og Kurt Beier Transport, som nu bl.a. er anmeldt for menneskehandel med de filippinske chauffører de havde ansat.

De to sager blev begge startet på baggrund af anmeldelser og forudgående arbejde af fagforeninger, fordi der ikke er nok fokus på myndighedskontrol med udenlandske arbejdere og deres forhold.

Politiske reaktioner gav håb

I de sidste mange år er andelen af danske søfolk i de danske skibe faldet voldsomt.

I min egen omgangskreds af søfolk var det derfor med stor begejstring, når vi læste om den ene efter den anden politiker, som ville indføre myndighedskontrol på skibene.

Politikernes udtalelser gav os et lille håb om, at vi som danske søfolk, igen kunne være lidt med i konkurrencen om at få arbejde på nogle af de danske skibe, i hvert fald dem med ankomster i danske havne.

Jeg kan ikke tro andet, end at flere danske lastbilchauffører, som også er presset af billig udenlandsk arbejdskraft, har lidt af det samme håb for fremtiden, da der også kom fokus på problemerne indenfor deres fag.

Nu er den massive mediedækning af sagerne aftaget. Det samme er tilsyneladende også politikernes interesse for at forbedre myndighedskontrollen.

Behov for handling nu

For mig virker det som om kampen mod lovbrud i forbindelse med social dumping, ikke længere står særlig højt på den politiske dagsorden.

Det er på trods af, at fagforeninger fortsat kan fortælle historier om adskillige virksomheder, både til lands og til vands, som fortsat bryder reglerne i samme omfang som tidligere, uden den store frygt for at det vil medføre konsekvenser.

Jeg håber, at politikerne snart vil sætte handling bag ordene, så vi kan få stoppet den letsindige tilgang til den danske lovgivning, som nogle virksomheder tilsyneladende har.

Hvis ikke der snart sker forbedringer på området, frygter jeg, at det er en tendens der, i endnu højere grad, vil sprede sig til resten af det danske arbejdsmarked.

Og det tror jeg ikke der er særlig mange danske lønmodtagere der er interesseret i.

Befaren skibsassistent og beskæftiget indenfor færgefart


Flere artikler om emnet

Annonce