Annonce

Myndigheder på jagt efter social dumping: Mange virksomheder har problemer 

Et overvældende flertal af virksomhederne havde problemer, da myndighederne kom på besøg
Foto: NATO
Byggearbejdere
I en landsdækkende indsats fandt myndighederne problemer hos flere virksomheder fordelt over Danmark.

De kan nu se frem til yderligere besøg og kontrol.

Problemer i Esbjerg og Århus

I Esbjerg fandt Skattestyrelsen tegn på social dumping i 15 ud af 16 af de virksomheder, som fik besøg.

Besøgende skete i et samarbejde med Arbejdstilsynet og politiet.

Virksomhederne var alle inden for byggebranchen.

Og de kan godt regne med, at det ikke er det sidste, de har hørt fra myndighederne i den sag.

 

“De kan nu alle se frem til yderligere kontrol fra os, så vi kan få rettet op på konkrete forhold og gjort regninger op i de situationer, hvor det er nødvendigt,” siger Ernst O. Nielsen, der er funktionsleder i Skattestyrelsen ifølge en pressemeddelelse om virksomhederne, hvor der blev fundet problemer.

Kontrollen har primært haft fokus på, om skat og moms blev afregnet korrekt af udenlandske virksomheder og medarbejdere.

Skattestyrelsen oplyser, at problemerne ofte handler om reglerne for arbejdsudleje, og hvorvidt medarbejdere og selvstændige reelt er lønmodtagere.

I Esbjerg er der forskellige problemer, vi skal have fulgt op på

“I Esbjerg er der forskellige problemer, vi skal have fulgt op på. Men umiddelbart mener vi, at medarbejderne i 10 udenlandske virksomheder reelt bør anses for at være lønmodtagere i de danske virksomheder, de udfører arbejde for,” siger Ernst O. Nielsen og tilføjer: 

“Og at medarbejderne i fem udenlandske virksomheder skal anses for arbejdsudlejet til de danske virksomheder, de udfører arbejde for. Det betyder, at der løbende skal afregnes dansk skat af deres indtægter.” 

Problemer i mange tilfælde 

Det var dog ikke kun i Esbjerg, at myndighederne gik virksomheder efter i sømmene. Også på Nykøbing Falster, Fyn og Århus var myndighederne på besøg.

På Nykøbing Falster var der tegn på social dumping i syv af otte kontrollerede virksomheder.

“I Nykøbing F. er der forskellige problemer, vi skal have fulgt op på. Der er tre udenlandske enkeltmandsvirksomheder, der reelt bør anses for at være lønmodtagere i de danske virksomheder, de udfører arbejde for. Samtidigt skal ni udenlandske arbejdere registreres som lønmodtagere hos et dansk selskab. Det betyder, at der løbende skal afregnes dansk skat af deres indtægter. Og så har vi tre virksomheder, som vi mener skal momsregistreres i Danmark” siger Ernst O. Nielsen.

På Fyn blev otte virksomheder i Odense, Assens og Haarby besøgt af myndighederne, og der var indikationer på social dumping i syv af dem.

“På Fyn er der forskellige problemer, vi skal have fulgt op på. Men umiddelbart mener vi, at medarbejderne i tre udenlandske virksomheder reelt bør anses for at være lønmodtagere i de danske virksomheder, de udfører arbejde for. Og at medarbejderne i fire udenlandske virksomheder skal anses for arbejdsudlejet til de danske virksomheder, de udfører arbejde for,” siger Ernst O. Nielsen.

Også virksomheder i Århus blev kontrolleret. I Århus fik syv virksomheder besøg, og der var problemer i seks af dem.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja. Hvor skal man dog starte og hvor skal man stoppe?

Svaret ligger hos de danske lønmodtageres stemme og forkæmper.

De ægte overenskomst bærende fagforeninger som 3F, FOA, HK ect.. De eneste lønmodtagerne kan stole på. Nu hvor Socialdemokratiet udelukkende går Mette Frederiksens ærende uden hensyn til de ægte Socialdemokratiske værdier.'

Sørgeligt. Men sandt.