Studenterformand: På tide at tale om universitetspraktikanters rettigheder

Det skal være slut med at lønne studenterpraktikanter med småbeløb, mener formanden for Frit Forum.
Foto: Jakob Boserup/CBS
Praktik har udviklet sig til at være en helt naturlig del af de fleste universitetsuddannelser.

Overordnet set er det en rigtig god udvikling. I Frit Forum - forening for socialdemokratiske studerende - er vi store tilhængere af at bringe universitetsuddannelser tættere på det efterfølgende arbejdsmarked, men vilkårene for praktikanter i dagens Danmark bliver vi simpelthen nødt til at forholde os kritisk til.

For de fleste universitetsstuderende er et praktikforløb en de facto nedgang i indkomst. Som reglerne er på nuværende tidspunkt, er det nemlig ulovligt at udbetale løn til praktikanter.

Dette hænger øjensynligt sammen med, at praktik indgår som en meritgivende del af uddannelsesforløbet, men i virkelighedens verden indtræder de fleste universitetspraktikanter i en vigtig rolle på arbejdspladsen.

Det er arbejdsgiverne meget bevidste om.

Tænk at få langtuddannet arbejdskraft i op til seks måneder ganske kvit og frit?

En lille erkendtlighed

Mange arbejdspladser er bevidste om denne åbenlyse uretfærdighed, hvorfor der også er indført en mulighed for, at praktikanter kan få udbetalt en erkendtlighed for deres indsats.

Hele 3.000 kroner om måneden kan det blive til. Dette er maks-beløbet vel og mærke. Tænk, at man har indrettet et system, hvor ens indsats på arbejdspladsen udelukkende honoreres på baggrund af arbejdsgiverens taknemmelighedsfølelse.  

I Frit Forum mener vi ikke, at man som studerende skal gå massivt op i løn for at kunne være i praktik.

Det vigtige i et praktikforløb er de kompetencer, man tager med sig fra den arbejdsplads man har været tilknyttet.

Vi har bare brug for faste rammer for at kunne sikre os, at det første møde med det professionelle arbejdsmarked, også er ordentligt.

Det kan ikke passe, at man udbetaler ”løn” til sine praktikanter efter forgodtbefindende.

Et er, at private virksomheder benytter sig at gratis arbejdskraft, men at også offentlige institutioner og selvejende offentlige institutioner gør, forstår jeg simpelthen ikke er lovligt.

Konkrete eksempler jeg kender til, hvor universitetspraktikanter er helt og aldeles ulønnet er: ministerier, Danmarks Radio – ja selv visse politiske partier benytter sig af dette smuthul.

Står udenfor “den danske model”

I Danmark roser vi den danske model - og med rette.

Det er dog indlysende, at den danske model ikke gælder alle, og det bør vi holde os for gode til. Lad os få lavet nogle ordentlige rammer, hvor fagbevægelsen også bliver inddraget.

Vi gør det med elever på erhvervsuddannelserne, hvorfor skulle vi så ikke kunne lave en trepartsaftale for akademiske praktikanter? Det synes jeg ærlig talt der er behov for.

Og det er ikke kun honorering af praktikanter der er problematisk – selve ansættelsesforholdet må vi også tage op til revision. For hvem er egentligt overordnet ansvarlig for praktikanterne – er det uddannelsen som praktikken er en del af, eller er det arbejdspladsen, man som praktikant er tilknyttet?

Vi er bedre end det her. I Frit Forum ønsker vi ordnede forhold for studerende i praktik!  

Jakob Schrøder læser Statskundskab på Københavns Universitet og er formand for den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum.


Flere artikler om emnet

Annonce

Annonce