Annonce

Det corona-forsømte forår: Nye studerende har aldrig lært at studere

En rekordstor årgang af førsteårs-studerende har aldrig lært at studere. Når coronaen er væk, har de brug for en hjælpepakke, mener studenter-formand.
I sommeren 2020 blev der optaget 69.526 nye studerende på de videregående uddannelser i Danmark.

Tusindvis af unge mennesker fik, som konsekvens af corona, drømmen om et sabbatår taget fra dem, ingen højskoleophold eller jordomrejser. De fleste valgte i stedet den sikre vej videre i systemet: At uddanne sig.

Flere end nogensinde før søgte ind på en uddannelse, og et flertal i folketinget valgte klogt at honorere denne efterspørgsel med et øget optag. 5000 spritnye studiepladser.

En mindre tragedie 

Der er nu gået knap et halvt år, og den største årgang nogensinde viser sig stadig kun på papiret.

I virkelighedens verden føler de fleste nye studerende nok nærmere, at de er startet alene som den eneste på deres årgang.  

Det har ikke kunne være anderledes

For selvom det kan være ensomt at studere i perioder, er det også et unikt fællesskab at være en del af. Det har ikke kunne være anderledes, men ikke desto mindre er det en tragedie, som vi nok kommer til at mærke effekten af mange år frem.

Hvor slemt det ender med at være, må vi lade fremtiden vise.

Hvad er normalen? 

Corona-situationen er stadig alvor, men vi begynder at kunne skimte en ende på al håbløsheden. Vaccinen er som en anden Messias en realitet, og det er nu kun et spørgsmål om hastigheden af nålestik for, at vi atter kan vende tilbage til en nogenlunde almindelig tilværelse.

For de mange nye studerende er normalen ZOOM-undervisning

For de fleste af os i hvert fald.

For mens mange af os ser frem til vende tilbage til normalen, er der mange, som ikke ved, hvad normalen er. For de mange nye studerende er normalen ZOOM-undervisning, begrænset fremmøde, fravær af fester og fravær af foreningsliv.

Alle ting, som bestemt ikke er definerende for det at studere. Det tror jeg de fleste, som har læst på en videregående uddannelse, kan skrive under på.

Brug for en studie-genstart 

Når uddannelsesinstitutionerne atter åbner for fulde gardiner, har universiteterne og de studerende en kæmpe opgave foran sig.

Der er rusture, som skal afholdes med tilbagevirkende kraft, læsesale, der skal indvies, et livligt foreningsliv, der skal udforskes og et fagligt efterslæb, der skal indhentes.

Når coronaen er overvundet, handler det om at indhente så meget af det tabte som muligt.

Uddannelsesinstitutionerne skal være klar til at investere i, at de mange nye studerende kommer godt i gang. Mentorordninger og studievejledning skal styrkes markant, og regeringen bør afsætte ekstraordinære midler til indsatser rettet mod at afbøde negative konsekvenser af en meget hård tid.

Det er nødvendigt for at lære en hel corona-årgang, 69.526 styks studerende for at være helt præcis, hvad det vil sige at studere.

Jakob Schrøder læser Statskundskab på Københavns Universitet og er formand for den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum.


Flere artikler om emnet