Annonce

Thorning kom op og hænge

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt fik i dag afsløret det officielle portræt, som skal hænge i folketinget ved siden af de øvrige tidligere statsministre.
Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) officielle portræt blev fredag offentliggjort af folketingets formand Pia Kjærsgaard, ved en lille ceremoni i folketingssalen.

Portrættet af Helle Thorning-Schmidt, i hendes klassiske positur med armene over kors, er malet i Folketingets Vandrehal -  det samme sted som portrættet nu skal hænge, sammen med alle hendes forgængere – bortset fra Lars Løkke Rasmussen, der lige må vente et par år endnu, med at blive foreviget.

Portrættet, der efter Thornings eget ønske, er malet af den danske kunstner Ditte Ejlerskov, der i sin præsentation hæftede sig ved, at Thorning er den første kvinde blandt statsministrene.

"Du er som en månelanding midt i patriarkatet,” sagde Ditte Ejlerskov, da portrættet blev afsløret.

Første fra Ishøj
Helle Thorning-Schmidt, der er 50 år gammel, blev statsminister i 2011, men fik kun lov til at sidde en enkelt periode ved magten indtil 2015. Hun er i dag direktør for hjælpeorganisationen Red Barnets internationale organisation i London.

Helle Thorning-Schmidt startede sin politiske karriere som medlem af Europa-Parlamentet i 1999. I 2005 blev hun valgt til folketinget og umiddelbart efter til formand for Socialdemokratiet, hvor hun afløste Mogens Lykketoft.

Hun er i øvrigt den første fra Ishøj, der kommer op og hænge i Folketinget.

Hyldest fra kolleger
En række af partifællerne og kolleger fra regeringstiden var mødt op til afsløringen. En af dem, EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager, hæftede sig ved at Thorning havde valgt en kvindelig kunstner, og skrev følgende på Twitter,

Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen mindede sine følgere på Twitter om, at Thorning var Danmarks første kvindelige statsminister.

Og også tidligere justitsminister Morten Bødskov huskede på Danmarks første kvindelige statsminister.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce