Annonce

Tidligere topfigur i Alternativet angriber Fock i sexsag

”Der var, som jeg skriver, flere ting, som var ubehagelige og uden for nummer,” lyder det fra tidligere forperson for Alternativets hovedbestyrelse
En tidligere forperson for Alternativets hovedbestyrelse kritiserer nu den politiske leder, Josephine Focks, håndtering af en omstridt sexkrænkelsessag.

Kritikken kommer efter Josephine Fock i forbindelse med TV 2’s dokumentarfilm ”Partiernes skjulte overgreb" nok har lagt afstand til Alternativets håndtering af sagen med Mathilde Hougaard Boesen i 2015. Men Josephine Fock har samtidig henvist til, at hun – som partiets daværende gruppeformand - pressede på for, at krænkeren skulle afskediges.

Men den forklaring kan den tidligere forperson, Nilas Bay-Foged, ikke genkende.

”Det var jo Josephine selv, der sammen med Uffe (Alternativets daværende politiske leder Uffe Elbæk, red.) og Rasmus (partiets daværende politiske ordfører Rasmus Nordqvist, red.) var ansvarlig,” skriver Nilas Bay-Foged på Facebook.

Burde med en baggrund som leder i fagbevægelsen om nogen vide bedre

”Josephine var tilmed gruppeforkvinde på Christiansborg-sekretariatet, og burde med en baggrund som leder i fagbevægelsen om nogen vide bedre.”

Ønsker ingen heksejagt

Nilas Bay-Foged trak sig i 2018 som forperson for hovedbestyrelsen med henvisning til arbejdspresset.

I dag understreger Nilas Bay-Foged, at han med sit opslag på Facebook ikke ønsker at deltage i en ”heksejagt” på Josephine Fock.

”Jeg ønsker at bakke op om Mathildes beskrivelse af begivenhedsforløbet dengang,” siger Nilas Bay-Foged til Netavisen Pio.

Josephine gik ud med en ny, og anden historie

 

”Jeg stod side om side med hende i 2017, da sagen efterfølgende lækkede til pressen, og Josephine gik ud med en ny, og anden historie, om hendes stillingtagen. Og der var, som jeg skriver, flere ting, som var ubehagelige og uden for nummer.”  

Dobbelt så gammel

Mathilde Hougaard Boesen stod selv frem i 2019, i Jyllands-Posten, og fortalte om – efter en fest – at være blevet udsat for, hvad hun beskrev som en seksuel krænkelse begået af en medarbejder i partiet. Og en medarbejder der var mere end dobbelt så gammel som hende selv (hun var på det tidspunkt 19 år).

Mathilde Hougaard Boesen meldte sagen til politiet. Men efter flere måneders efterforskning – og efter at manden havde erklæret sig uskyldig - besluttede politiet ikke at rejse en sag.

Til gengæld besluttede Alternativet at afskedige den pågældende medarbejder, efter at Uffe Elbæk, Rasmus Nordqvist og Josephine Fock var blevet orienteret om anklagen.

Medarbejderen skulle fyres, uanset hvad der var op og ned i anklagerne. Officielt lød det, at han stoppede af personlige årsager, men han blev bedt om at blive i halvanden måned for at afslutte et større projekt.

Fyret og genansat

I første omgang handlede Alternativet altså på anklagen.

Men ikke alene syntes Mathilde Boesen, at det var ubehageligt at skulle arbejde samme sted som medarbejderen i yderligere halvanden måned, når han vidste, at hun var årsag til ledelsens beslutning. Medarbejderen stoppede ikke med at arbejde for Alternativet efter den halvanden måned.

Selv om medarbejderen stoppede på Christiansborg, blev han umiddelbart efter genansat for Alternativet i et internationalt projekt. Hvilket Mathilde Hougaard Boesen ikke fik at vide før et halvt år senere i december 2016.

Uffe Elbæk kaldte genansættelsen af medarbejderen "en fejl", han ikke havde haft kendskab til, mens Josephine Fock beskrev forløbet som "fuldstændig uacceptabelt" og placerede ansvaret hos den daværende sekretariatsleder. Han var på dette tidspunkt Uffe Elbæks nærmeste rådgiver og stoppede efterfølgende som følge af sagen.

Ifølge Josephine Fock stoppede hun også efterfølgende som gruppeformand, fordi hun blandt andet var uenig i denne håndtering.

Sammenbrud

Ligesom Nilas Bay-Foged kan Mathilde Hougaard Boesen dog ikke genkende det billede, som hun udtrykker det, nogle ynder at tegne af, at Josephine Fock skulle være en slags helt i historien, der ofrede sin politiske karriere for hendes sag.

”Det var nemlig ikke det, jeg oplevede dengang i 2017, hvor mit overgreb blev lækket til pressen, og jeg sad midt i det, der bedst kan beskrives som et værdisammenbrud,” skriver Mathilde Hougaard Boesen på Facebook.

En partikollega, der gjorde sig selv til offentligt offer

 

”I stedet oplevede jeg en partikollega, der spillede dobbeltspil, var strategisk med hvilke informationer, der blev delt og hvilke der blev holdt tilbage. En partikollega, der gjorde sig selv til offentligt offer i en sag, der slet ikke var hendes. Og stadig den dag i dag, gør det.”

placeholder

Glad for støtte

Mathilde Hougaard Boesen er glad for, at Nilas Bay-Foged deler de oplevelser, som de havde sammen i 2017.

"Der er mange, der siger, at de er på min side, men få formår at vise det i virkeligheden," siger Mathilde Hougaard Boesen til Netavisen Pio.

"Jeg håber, at Alternativets opgør med sexisme også kommer til at handle om presseadfærd og selvindsigt. Man kan lave nok så mange firkantede regler om håndteringen af krænkende adfærd, men det er kultur og magtforhold, det handler om."

Sololøb

Nilas Foged-Bay skriver på Facebook, at ”Josephines sololøb i medierne op til valget ‘17 var det noget af det grimmeste, jeg har oplevet.”:

”Samme år havde jeg også oplevet hendes ligegyldighed, hvor hun end ikke ville bede den tidl. ansatte om at forlade et arrangement i Alternativet, hvor han ikke var velkommen. Hun ville hellere bare stå med sin drink halvanden meter fra vedkommende, for hvad kunne hun gøre?! Måske løfte sit ansvar! Især når der allerede havde været begået grelle fejl i håndteringen.”

placeholder

Fock svarer igen

Josephine Fock har ikke ønsket at kommentere kritikken overfor Netavisen Pio.

Alternativets politiske leder henviser i stedet til partiets udtalelse ”VIGTIGT MED ÅBENHED OM SKIDT HÅNDTERING AF SEXISME”.

Heri hedder det, at sagen i 2015 ”slet ikke blev håndteret på en ordentlig måde og med respekt for den krænkede kvinde:"

”Det kan ikke siges klart nok: Sagen blev ikke håndteret anstændigt.”

Udtalelsen understreger samtidig, at alle partiets ledende medarbejdere i sekretariatet er siden skiftet ud.

Krænkeren skulle fyres (igen)

”Partiets daværende sekretariatschef valgte dengang at genansætte den fyrede medarbejder i en anden stilling,” hedder det. ”Det var selvfølgelig helt forkert. Især partiets daværende gruppeforperson (Josephine Fock) og forpersonen for hovedbestyrelsen pressede på, for at krænkeren skulle fyres (igen).”

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet