Annonce

Tysk valg: “Enten bliver det godt - ellers går det i stykker meget hurtigt"

Hvordan ser fremtiden ud for Tyskland uden Angela Merkel? Det gav vores deltagere deres bud på, da Netavisen Pio afholdte livedebat om det tyske valg.

Den 26. september var den tyske befolkning i stemmeboksen for at give deres bud på, hvem der skal være med til at definere fremtidens Tyskland.

Det blev et farvel til hele landets, og på mange måder hele EU’s “Mutti”, Angela Merkel, som har varetaget kanslerposten gennem de sidste 16 år.

Hvilket land efterlader hun, og hvilken betydning har hun haft for Tyskland? 

De spørgsmål stillede vi vores paneldeltagere, da Netavisen Pio i samarbejde med Socialdemokratiet afholdte livedebat på Facebook om det tyske valg.

"Hun har mestret kriser rigtig godt"

“Der er en grund til, at hun er blevet kaldt “krise-kansleren”. Hun har mestret kriser rigtig godt, men hun har ikke været så proaktiv på de store reformdagsordener. Men udgangspunktet er sådan set fornuftigt”, siger Anne Fuglsang-Damgaard Sina, der er chefkonsulent hos Dansk Erhverv og tysklands-kender i debatten.

Har svækket både land og parti

Helt så begejstret for Angela Merkels indsats er skribent med fokus på europæisk og international politik Christian Foldager dog ikke:

“Hun efterlader et land, der er meget svækket på grund af manglende lederskab. Hvis man ser på hendes parti, CDU, så har det aldrig været så svækket.” 

“Ser vi på landet, er det præget af manglende resultater på særligt pensions-, migrations- og energiområdet. Samtidig er EU mere splittet end det har været længe“.

Fremtidens tyskland 

At Angela Merkel har været med til at svække sit parti, CDU, viser sig af valgresultatet, hvor den nu forhenværende kanslers parti og dets bayerske søsterparti CSU fik deres dårligste valg siden anden verdenskrig med kun 24,1 procent af stemmerne.

Det socialdemokratiske parti SPD blev valgets helt store vinder med 25,7 procent af stemmerne.

Socialdemokraterne er nu i forhandlinger om en ny regering med det liberale parti FDP og miljøpartiet De Grønne.

En sådan koalition kan udefra synes politisk modstridende. Deltagerne i vores panel er dog optimistiske: 

“Stemningen ser ud til at være god. Der vil være nogle afbalanceringer og nogle kompromiser, så alle får noget af kagen. Så hvis stemningen er god, så er der ingen grund til at det her ikke skulle blive en bæredygitig koalition, tror jeg”, siger professor ved CBS og ekspert i Tysklands EU-politik Poul F. Kjær, 

En svag, men midtsøgende kansler 

Det er den nuværende finansminister fra SPD, Olaf Scholz, der står stærkest i forhandlingerne om kanslerposten.

En kandidat, som vores paneldeltagere ser positivt på, når det handler om at samle den tværpolitiske alliance:

“Det er lykkes Olaf Scholz at lave en alliance med venstrefløjen i partiet på trods af, at han selv er en lidt højreorienteret kandidat. Det har givet en enorm stabilitet, at de her fløje har kunne mødes, og de virker til at kunne snakke fint sammen. Men han er en meget mindtsøgendende socialdemokrat”, siger Anne Fuglsang-Damgaard Sina.

“Scholz er jo ikke en stærk leder; han er en svag leder.

Selvom Scholz måske formår at samle tropperne på midten, tror Christian Foldager dog ikke, at han bliver en bemærkelsesværdigt stærk kansler:

“Scholz er jo ikke en stærk leder; han er en svag leder. Han stod enormt dårligt i målingerne indtil Laschet, den konservative kanslerkandidat, dummede sig i forbindelse med oversvømmelserne, da han blevet taget på et foto, hvor han stod og grinede. Han er blevet valgt af et fravalg af andre kandidater. Det er aldrig et godt udgangspunkt”, siger Christian Foldager.

Forhandlingerne om Tysklands politiske fremtid er stadig i gang, men Anne Fuglsang-Damgaard Sina er dog klar med sin dom: “Enten bliver det mega godt - ellers går det hele i stykker meget hurtigt”.

Livedebatten blev afviklet på Netavisen Pios facebookside den 9. november kl. 17.

Debatten er en del af podcast-serien; “Europa Under Overfladen”, som er udarbejdet af Netavisen Pio i samarbejde med Socialdemokratiet med støtte fra Europa-Nævnet.

Du kan finde hele debatten som podcast her: 

placeholder

Mette Skov Myrup er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet