Annonce

Valg i Bulgarien er (endnu en) skæbnetime for EU

Ved søndagens valg i Bulgarien, skal vælgerne endnu engang tage stilling til, om de vil tættere på Putin eller slutte ring om EU.
Hvis du ikke er så velbevandret i bulgarsk politik (og det er de færreste nok) inden søndagens parlamentsvalg, kommer her en god og en dårlig nyhed.

Den gode nyhed er, at det bulgarske socialistparti står med en reel chance for at vinde valget. Dermed kan de vælte den borgerlige premierminister Boyko Borisov af pinden.

Den dårlige nyhed er, at det bulgarske socialistparti er et anti-vestligt- anti-EU, pro-russisk populistparti.

Derfor bliver søndagens valg i Bulgarien endnu et skæbnevalg for EU. Endnu engang skal vælgerne træffe et valg mellem populisme og leflen for tidens autokrater eller de stille og rolige forbedringer i et frit demokratisk samfund.

Parlamentsvalget er en udløber af det noget kaotiske præsidentvalg, der blev afholdt i det bulgarske i november måned. Her blev socialistpartiets kandidat, den 58-årige tidligere jagerpilot Rumen Radev, valgt på en pro-russisk dagsorden og med et ønske om at stoppe EU’s sanktioner mod Rusland. Valget af den EU-kritiske og pro-russiske Radev fik premierminister Borisov til at udskrive valg for at få bekræftet sin støtte hos befolkningen.

Selvom sanktionerne ifølge socialistpartiet har skadet Bulgariens økonomi, er EU’s fattigste land et af de eneste lande i unionen, der oplever en stabil økonomisk vækst. Bulgarien har gennem de sidste 8 kvartaler haft en uafbrudt vækst på 3 procent årligt, arbejdsløsheden er faldet til 6,7 procent, og lønningerne stiger.

Netop den økonomiske vækst og de gradvist forbedrede leveforhold er da også premierminister Boyko Borisovs hovedargument i valgkampen. ”Vi har renoveret jeres bymidte, vi har renoveret jeres sportshal, vi har givet jer en motorvej. Nu vil vi tage hånd om de andre problemer”, sagde Borisov til et valgmøde i byen Blagoevgrad ifølge Politico.

Både socialistpartiet BSP og Borisovs centrum-højre-parti GERB står i målingerne til at få omkring 30 procent af stemmerne og skal finde koalitionspartnere for at danne en regering.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet