Annonce

Vragede veganere søger tilflugt hos Alternativet

Nyhedsanalyse: Tidligere frontmand i Veganerpartiet giver, sammen med en række partifæller, Alternativet et rygstød.
Den tidligere frontfigur og stifter af Veganerpartiet Michael Monberg har meldt sig ind i Alternativet.

Det oplyser partiet i en pressemeddelelse.

Ifølge Monberg er det "helt naturligt for mig, at det er i Alternativet, jeg vælger at lægge mine kræfter".

"Alternativet har et klart ønske om at ændre landbruget, få dyrene ud af burene og i det hele taget omlægge vores produktion, og det er politik, jeg 100 procent kan tilslutte mig," udtaler han.

Michael Monberg var med til at stifte Veganerpartiet tilbage i 2018. Partiet fik hurtigt samlet underskrifter nok til at blive opstillingsberettiget til folketinget, men blev siden ramt af stor intern uro og konflikter, hvilket har resulteret i flere formandsskifter.

Et rygstød til Alternativet

Ifølge Ekstra Bladet tager Michael Monberg omkring to håndfulde tidligere aktive i Veganerpartiet med over til Alternativet.

Det mange nye aktive medlemmer er et rygstød til Alternativet, som længe har været set som et parti på vej i graven.

For mange var sikkert klar til at begrave Alternativet, da partiet blev splittet, fire ud af fem folketingsmedlemmer meldte sig ud og efterlod Torsten Gejl, som eneste medlem af Folketinget.

Tæt på spærregrænsen

Men siden Franciska Rosenkilde tog over som formand har partiet langsomt arbejdet sig tilbage i meningsmålingerne.

I den seneste måling fra Voxmeter står partiet til 1,7 procent af stemmerne og er dermed ganske tæt på at kravle op over spærregrænsen.

En spærregrænse, som Veganerpartiet aldrig har været tæt på at komme i nærheden af, og som det er svært at forestille sig de kommer i nærheden af. Det er formentlig også den konklusion, som mange af dem der nu skifter til Alternativet, er kommet frem til.

Selvom der er tale om for offentligheden ukendte mennesker, så vil to håndfulde nye aktive medlemmer give et organisatorisk (og moralsk) boost til Alternativet, hvor der ellers ikke har været mange gode nyheder at skrive om de seneste år.

Fravælger Frie Grønne

Der er også interessant, at de har mange tidligere aktive i Veganerpartiet, aktivt vælger at skifte til Alternativet og dermed fravælger Frie Grønne, der ellers har slået sig op som de mest radikale på klimaområdet.

Fuldstændig kompromisløshed i forhold til klimaspørgsmålet var den store forskel på Frie Grønne og Alternativet, lød det, da partileder Sikandar Siddique lancerede partiet i september 2020.

Men selv for aktive veganere er Alternativet lige nu et bedre alternativ, end Siddique og Uffe Elbæks seneste projekt.


 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Alternativet virker ret stabile for tiden - der har i hvert fald ikke været megen uenighed at spore i deres folketingsgruppe i lang tid.

:-) Nej, da Torsten Gejl ikke er skizofren har du nok ret.
Men at Veganere skulle søge tilflugt hos Alternativet, svarer vel til at søger tilflugt for en storm bag ved et græsstrå.