Annonce

Inde og ude i Nordjylland: Hvem vinder S-mandaterne?

Kredsanalyse: Kan en samling af utilfredse og halvt eller helt hemmelige socialdemokrater holde skansen i det røde nord?
Den socialdemokratiske bastion Nordjylland dækker hele det nordligste Jylland fra Hobro i syd til Skagen i nord. Der er ni opstillingskredse, hvoraf tre af dem dækker Aalborg Kommune.

Socialdemokraterne fik sidste gang 30,3 % af stemmerne, hvilket overraskende nok var en fremgang på 1 procent i forhold til valget i 2007 og ganske pænt over landsgennemsnittet på 24,8 %. Det resultat rakte til fem kredsmandater og et enkelt tillægsmandat. Alle de seks valgte genopstiller og de seks mandater er rimelig sikre, hvis Socialdemokraterne kan holde den forventede tilbagegang på under mellem 1,5 og 2 procent.

En af kredsene, nemlig Hjørringkredsen, er p.t. ledig og står uden kandidat. Det kan selvfølgelig ændre billedet totalt, hvis de stiller et stort navn op, selv med så forholdsvis kort tid til valget.

Lidt kuriøst, så er Nordjylland den eneste af storkredsene, bortset fra Bornholm, hvor Socialdemokraterne ikke har opstillet en eneste kandidat, der er eller har været minister.

Heller ikke de andre partier stiller med noget ekstraordinært i Nordjylland. Venstres absolutte topnavn er retsordfører Karsten Lauritzen, de radikale stiller med veteranen Marianne Jelved og Enhedslisten har Stine Brix, men ellers er det småt med navne og ansigter, som er kendt for andre vælgere end de absolut mest hardcore TV2/News-seere.

kredsanalyse_nordjylland_s-stemmer

Bulderbassen Bjarne
Der er ikke mange i den socialdemokratiske gruppe, der får bedre personlige stemmetal end Bjarne Laustsen, som de seneste år har været mest kendt for at være i intern opposition til partiledelsen.

Han blev fyret som ordfører af Helle Thorning-Schmidt nogle få dage efter, at hun var blevet valgt som formand, og også i denne periode har han været en vokal modstander af regeringens politik om blandt andet dagpengespørgsmålet. Siden den ballade er han dog blevet udnævnt som kommitteret (øverste civile chef) for Hjemmeværnet, hvilket synes at have haft en beroligende effekt på de kritiske udmeldinger.

Det skal dog nok ikke afholde vælgerne hjemme i Frederikshavnkredsen fra at sende Bjarne Laustsen tilbage til en formentlig sidste tur i Folketinget.

Kong Orla af Nordjylland
Den tidligere amtsborgmester i Nordjylland red ind på en massiv bølge i 2007 med 29.192 personlige stemmer, hvilket var femte flest i hele landet, kun overgået af Anders Fogh, Helle Thorning, Pia Kjærsgaard og Villy Søvndal.

Ved valget i 2011 kunne han ikke helt holde kadencen, hvor det kun blev til 18.121, en tilbagegang på 37,9 procent. Siden har der været rimelig stille omkring Orla Hav, der blandt andet har været erhvervsordfører og nu er fødevareordfører.

Orla Hav har, ligesom Bjarne Laustsen, markeret sig som en af de interne modstandere af dagpengereformen, men ellers er det nok de færreste udenfor Nordjylland, der kan nikke genkendende til den tidligere amtsborgmester. Orla Hav, der er opstillet i Aalborg Nordkredsen, må nok forventes at få yderligere tilbagegang, men ikke nok til at det truer hans genvalg, og han burde få et sikkert mandat nummer to. Orla Hav kan overleve at gå tilbage med 10.-11.000 personlige stemmer og stadig blive genvalgt.

’Hjemmedrengen’ fra Thisted
Nordjyllands storkreds blev ændret i forbindelse med valgkredsreformen, og det betyder, at man fik Thisted og Morsø kommuner lagt ind under det gamle Nordjyllands Amt. Det giver en lidt spøjs situation, hvor Thistedkredsen stemmer helt utroligt lokalt og siden 2007 har fungeret som en slags enklave, der afholder sit eget lille separate valg, hvor de to lokale folketingskandidater fra V og S kåres med valgresultater som ville gøre alverdens diktatorer helt flove.

Kommunalordfører Simon Kollerup fra ’enklavekredsen’ Thisted bragede ind i Folketinget ved sidste valg og er også sikker på genvalg, på trods af den lejlighedssag, han var indblandet i tidligere på året. Simon Kollerup har landspolitisk mest markeret sig som markant støtte af finansminister Bjarne Corydon og den økonomiske politik, som han forsvarede i et debatindlæg op til partikongressen sidste år. Debatindlægget skabte ham nok ikke nye venner på partiets venstrefløj, men det er der næppe nogen, der har opdaget i Thisted.

Simon Kollerup får et helt, næsten absurd højt antal af sine personlige stemmer fra Thistedkredsen, nemlig ikke mindre end 9.634 ud af sine 9.859 personlige stemmer (97,7 %) fik han på hjemmebanen.

Tre om måske to pladser
Selv om der er en lille buffer, der giver plads til at partiet kan gå tilbage på landsplan, uden at det koster et mandat i Nordjylland, så er mulighederne på nuværende tidpunkt omkring fifty-fifty.

Det betyder, at de sidste to mandater skal findes mellem tre nuværende folketingsmedlemmer, nemlig uddannelsesordfører og næstformand i folketingsgruppen Ane Halsboe-Jørgensen fra Brønderslevkredsen, transportordfører Rasmus Prehn fra Aalborg Vestkredsen og endelig sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen fra Himmerlandkredsen.

Valget i 2011 gav følgende resultat imellem de tre:

Navn
Personlige
Tildelte
I alt

Ane Halsboe-Jørgensen
5.171
3.075
8.246

Flemming Møller Mortensen
6.847
3.777
10.624

Rasmus Prehn
5.884
3.806
9.690

Flemming Møller Mortensen og Rasmus Prehn burde som udgangspunkt være favoritter, men siden sidste valg er Ane Halsboe-Jørgensen gået hen og blevet den eneste kvinde på listen, hvilket som tommelfingerregel giver omkring 100 personlige stemmer ekstra pr. kreds. Hun drager desuden fordel af, at hun har været indvalgt i en periode og derfor bør kunne holde flere af stemmerne hjemme i sin egen kreds, hvor hun sidste gang afleverede et uforholdsmæssigt stort antal stemmer (næsten 5000) til Orla Hav og Bjarne Laustsen. Hun kan dermed blive den kandidat, der høster mest på Orla Havs forventede tilbagegang.

Også Rasmus Prehn burde kunne drage en fordel af den forventede Orla Hav-tilbagegang. Han var ’hovedmistænkt ’i sagaen om hvem der var personen bag den stærkt omdiskuterede bog ’Den Hemmelige Socialdemokrat’. Rasmus Prehn er som transportordfører den absolut mest synlige af de nordjyske folketingsmedlemmer i hvert fald i de nationale medier. Det giver normalt lidt fremgang.

Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen fra Himmerlandkredsen er derfor den, der er mest udfordret. For det første er Himmerlandkredsen den næstmindste af kredsene, og for det andet får Møller Mortensen ikke helt så meget ud af den forventede Orla Hav-tilbagegang som Rasmus Prehn – af den simple årsag, at Orla Hav kun fik 600 stemmer i Himmerland, mod næsten 2000 i Aalborg Vest.

Det er svært, men vi gætter på at Ane Halsboe og Rasmus Prehn tager de to kredsmandater og at Flemming Møller Mortensens videre skæbne afhænger af, om partiet kan holde fast i tillægsmandatet.

Restgruppen
De tre sidste kandidater i feltet er Per Husted fra den meget lille Mariagerfjordkredsen, der i flere omgange har været inde som suppleant, og så to nye kandidater, den iltre og nu tidligere formand for erhvervsskoleeleverne Morten Ryom, der er blevet opstillet i den store Aalborg Østkreds og så en ny kandidat i Hjørringkredsen, hvor den hidtidige kandidat Martin Mølbak Jensen trak sig i sidste måned. Selvom Ryom fik lidt medvind af mediesegmentet, da han på Folkemødet sidste sommer vandt Politikens nørde-dyst ’DM i Debat’, så kan ingen af de tre kan dog forventes at blive valgt. Per Husted, fordi hans kreds er for lille, og de to andre fordi primært Bjarne Laustsen og Orla Hav sluger alle de nødvendige stemmer.
Pio forudser!
Bliver helt sikkert valgt

Bjarne Laustsen, Frederikshavnkredsen

Orla Hav, Aalborg Nordkredsen

Simon Kollerup, Thistedkredsen

Bliver sandsynligvis valgt

Ane Halsboe, Brønderslevkredsen

Rasmus Prehn, Aalborg Vestkredsen

Bliver sandsynlig ikke valgt

Flemming Møller Mortensen, Himmerlandkredsen

Bliver helt sikkert ikke valgt

Per Husted, Mariagerkredsen

Kreds ledig, Hjørringkredsen

Morten Ryom, Aalborg Østkredsen

Frem mod folketingsvalget valget bringer Netavisen Pio en serie af analyser af hvilke af de socialdemokratiske kandidater, der lige nu står til at blive valgt.

Her er analysen af Københavns Omegns Storkreds
Her er analysen af Fyns Storkreds
Her er analysen af Sydjyllands Storkreds  

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet