3F Ungdom om OK20: Hvis vi skal holde sammen, så skal vi også stemme sammen

Til jer, der har forhandlet færdig: Kig jer over skulderen og vær sikker på, at alle er med. Og til jer, der stadig forhandler: Giv den gas - vi stå bag jer!
OK20 buldrer derudad. Industrien har forhandlet gennembrudsforliget, og dét er der mange meninger om, som der er jo altid og naturligt vil være, når det er rammeforliget, som alle de andre forhandler ud fra.

Nogle roser det til skyerne, og andre mener, det er noget af det værste

Nogle roser det til skyerne, og andre mener, det er noget af det værste, de har set i mange år. Personligt som formand for 3F Ungdom og dermed repræsentant for flere tusinde unge i industrien, så ligger jeg nok midt imellem. Forligt har nogle rigtig gode men bestemt også noget som fortjener kritik.

Taksterne er lave: 1,7 procent i lærlingeløn er ikke meget. Slet ikke hvis det traditionen tro bliver copy-pastet til områder, der ikke har mulighed eller tradition for lokal forhandling, sådan som industrien har tradition for. Det virker for mig underligt, at i en tid hvor man gerne vil tiltrække flere unge, så får lærlingelønnen ikke et boost.

Taksterne er lave

For tidligt at stemme ja 

Men til gengæld tager vores pension et kæmpe skridt i retningen mod målet om fuld pension fra dag 1. Nemlig, at man allerede fra man er 18 år (plus anciennitet) skal have 6 procent i pension. De 2 år ekstra, vi nu har fået - selv til 6 procent - giver rigtig mange penge i den anden ende af arbejdslivet, og det er et godt skridt i den rigtig retning.

Nu vil jeg ikke gennemgå forliget i sin helhed - mest fordi hvis du læser med her, så har du nok hørt alt om det. Hvis ikke skal man ikke lede længe efter nogen, som gerne vil dele deres holdning - og det bekymrer mig faktisk en lille smule. Det virker for mig, som om der kører en meget struktureret indsats på at fortælle folk, at de sagtens allerede nu kan beslutte sig for at stemme ja. Det er problematisk for, hvad dælen sker der, hvis dem, der ikke har forhandlet endnu, ikke kan få løst de massive problemer, de slås med?

Vi beskytter små niche-fag, som ellers alene ville blive tromlet

Det er jo sådan, at vi har sammenkædningsreglen, som siger, at vi stemmer samlet alle sammen. Det har den fordel, at vi beskytter små niche-fag, som ellers alene ville blive tromlet af arbejdsgiver - og i fagbevægelsen ved vi jo, at vores styrke ligger i, at vi står sammen.

Kan svække arbejdsgiverne 

Problemet bliver så, når sammenholdet knirker, og de første over feltet hurtigt går ud og anbefaler et ja, mens de andre fag stadig sidder og forhandler. For hvordan kan man med en solidarisk ånd anbefale et ja, når alle ikke er kommet i mål? Tværtimod svækker det jo forhandlingen for os arbejdere. Hvis størstedelen er forhandlet færdig og anbefaler et ja, så bliver det rosinen i pølseenden af forhandlingerne, der får de dårligste kår, fordi der ikke er nogen reel fare for hverken et nej eller konflikt – og derved ingen risiko for, at arbejdsgiver får ballade.

Slå koldt vand i blodet og vent til alle er nået over målstregen, før vi fejrer sejren

Man kan mene, hvad man vil om sammenkædningsreglen, men nu er den her, og det kan vi ikke ændre på. Men netop fordi den er her, så er det bare hammer vigtigt, at vi husker at stå sammen, kammerater, og at vi sikrer os, at alle får en overenskomst, de kan se sig selv i. Så slå koldt vand i blodet og vent til alle er nået over målstregen, før vi fejrer sejren.

Så til jer, der er færdige med at forhandle: Kig jer over skulderen og vær sikker på, at alle er kommet med - og til jer, der stadig forhandler: Giv den gas - vi stå bag jer!

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Betonarbejder, formand for 3F ungdom og socialdemokratisk folketingskandidat i Nordjylland.


Flere artikler om emnet

Annonce

Annonce