Årets DSU-plakat: "Mette the force be with you"

Mette Frederiksen har skubbet Lars Løkke Rasmussen til side som det absolutte topnavn på det års filmplakat fra DSU.
Årets valgplakat fra DSU er inspireret af Star Wars.
Siden folketingsvalget i 1987 har det været en tilbagevendende tradition, at den socialdemokratiske ungdomsorganidation, DSU, har lavet en filmplakat, når der er valgkamp.

Denne gang er det med den socialdemokratiske partiformand Mette Frederiksen i rollen som jedi-ridder klar til kamp . Med sig har hun blandt andet Henrik Sass Larsen som Han Solo, Dan Jørgensen som wookien Chewbacca og Mattias Tesfaye i et klassisk jedi-mester outfit. I baggrunden ses desuden Dødsstjernen med et stort V.

Kampen om valget er også kampen om velfærden

Ifølge DSU er det ikke Stjernekrigen, men velfærdskrigen der lige nu udkæmpes, lyder det fra DSU-formand Frederik Vad Nielsen:

”Velfærdskrigen” er det helt rigtige billede på den valgkamp vi står midt i. Vores velfærd er presset helt i bund over hele landet, med store nedskæringer på unges uddannelser. Kampen om valget er også kampen om velfærden,” siger han i en pressemeddelelse.

”Vi har lavet plakaten for at vise danskerne, at vi har brug for en ny regering, der prioriterer velfærden. Samtidig gør det ikke noget med et satirisk indslag i valgkampen.”

Løkke ikke længere i hovedrollen

For første gang i rigtig mange år handler DSU’s filmplakat til et folketingsvalg ikke om de politiske modstandere, og det er ifølge Frederik Vad Nielsen helt bevidst:

”Vi har lavet tre filmplakater med Lars Løkke Rasmussen, og det er lidt ærgerligt at blive ved med at sparke til en mand der konsekvent ligger med hovedet nede i asfalten,” siger han og fortsætter:

”Samtidig er Mette Frederiksen den første statsministerkandidat fra Socialdemokratiet siden Anker Jørgensen, der har haft sine ungdomspolitiske rødder i DSU. Det er vi stolte af," lyder det fra DSU-formanden.

Årets DSU-plakat ser sådan her ud.

Netavisen Pio har været en tur i arkiverne og gravet alle DSU’s gamle filmplakater frem.

 

Anker Bond

Til folketingsvalget den 8. september 1987 var Anker Jørgensen statsminister i Morgendagens Danmark, på en plakat kraftigt inspireret af Agent 007.

 

Detaljer: I stedet for James Bonds klassiske pistol, en Walter PPK, har Anker en rose og plakatens ”femme fatale” taber en falmet kornblomst, der er symbolet på Venstre. DSU giver filmen fem roser.

Inspiration: The Living Daylights (1987) med Timothy Dalton.

 

Forført af fjenden

Til folkeafstemningen om euroen i 2000, sendte DSU SF’s formand Holger K. Nielsen i armene på Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, med henvisning til at de begge var imod. Ifølge DSU var der tale om ”en farlig alliance”.

Detaljer: Ingen.

Inspiration: Basic Instinct (Iskoldt begær) fra 1992 med Sharon Stone og Michael Douglas.

 

Katastrofekurs

Efter den store succes i 'Forført af fjenden' blev Pia Kjærsgaard igen castet til en hovedrolle i DSUs plakatunivers.

Det skete til folketingsvalget i 2001 hvor hun, sammen med kaptajnen Anders Fogh Rasmussen, prydede plakaten i rollen som "tågehorn".

Detaljer: Det er den første plakat, hvor der bliver uddelt biroller nederst. Blandt andet fik den konservative leder Bendt Bendtsen rollen som matros og Lene Espersen som kahyts"jomfru".

Inspiration: Titanic (1997) med Leonardo DiCaprio og Kate Winslet.

 

Poul vender tilbage

Til Europa-Parlamentsvalget i 2004 var der så igen socialdemokrater på plakaten. Ved den lejlighed partiets spidskandidat Poul Nyrup Rasmussen sammen med de fem daværende DSU-kandidater, Steen Nielsen, Mads Panny, Anna Haaland, Anders Kronborg og en noget yngre Dan Jørgensen, der altså også optræder på dette års plakat, i en noget mere behåret udgave.

Symbolikken i at erstatte herskerringen med EU's 12 stjerner skal man nok ikke lægge så meget i.

Detaljer: Anders Fogh Rasmussen har lige sneget sig med som Gollum.

Inspiration: Den tredje film i Ringenes Herre-serien 'Kongen Vender Tilbage' fra 2003.

 

Dirty Dancing

Til folketingsvalget i 2005 var der igen genvalg til Anders Fogh Rasmussen og Pia Kjærsgaard, der ifølge DSU var i gang med "Danmarkshistorien farligste dans - en eksklusiv fest for de rigeste". Skal dansen fortsætte, lød spørgsmålet. Det mente vælgerne, at den skulle.

Detaljer: Ingen

Inspiration: Dirty Dancing (1987) med Patrick Swayze og Jennifer Gray.

 

Jackass 3 - the government

Til folketingsvalget i 2007 var inspirationen ungdomsfænomenet Jackass, som var en flok fyre der lavede tåbelige stunts.

Plakaten viste en række af den borgerlige regerings ministre, Anders Fogh Rasmussen, Lars Løkke, Connie Hedegaard og Bertel Haarder, på vej væk i en indkøbsvogn fra en eksplosion i Irak. Pia Kjærsgaard er med på slæb. "Frarådes alle velfungerende samfund" lød budskabet.

Detaljer: Naser Khader kan anes i baggrunden. Det var det valg, hvor Ny Alliance første gang kom ind.

Inspiration: Jackass - the movie (2002)

 

Klovn - the government

Ved folketingsvalget i 2011 var der genbrug af ideen med undertitlen "the government". Og hvis man synes at Jackass-plakaten havde været lidt for subtil, så blev der denne gang givet fuld gas med øldåser og bilag.

"En tragikomisk forestilling om en regering der klovner rundt, alt imens Danmark har kurs mod afgrunden," mente DSU ved den lejlighed.

Detaljer: I filmstriben under titlen er en lang række af den daværende VK-regeringes fejltrin. Løkkes optræden ved COP'15, Bertel Haarders risengrøds-klip og undervisningsminister Tina Nedergaard, der ikke kunne lægge to tal sammen.

Inspiration: Klovn - the movie (2010) med Casper Christensen og Frank Hvam. I øvrigt den eneste gang, at DSU har taget udgangspunkt i en dansk film.

 

Tømmermænd i Løkkeland

Til kommunalvalget i 2013 fik Venstre og Lars Løkke Rasmussen lige en tur til i maskinen. På plakaten ses Løkke sammen med nu afdøde Peter Brixtofte og Klaus Riskær, der jo også stiller op ved dette års valg.

Søren Pind har fået sat sit hoved på en abe. "En skattebetalt druktur på første klasse" har ifølge DSU fået fem stjerner.

Detaljer: Ingen, udover rødvinsflasker og bilag. Klaus Riskær har desuden fået en fin lille ansigtstatovering, ligesom Mike Tyson.

Inspiration: Tømmermænd i Thailand (Hangover II) med Bradley Cooper, Zach Galifinakis og Ed Helms.

 

Løkke på Tronen – Nulvækst is Coming

Til folketingsvalget i 2015 fik Løkke for tredje gang hovedrollen på DSU-filmplakaten og igen med masser af henvisninger til både øl og bilag. Den plakat var lavet over tv-serien Game of Thrones, der netop i dag, mandag, kører over skærmen for sidste gang.

Den viser Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, ikke på Jerntronen, men på et bjerg af tomme øldåser og han har sko på til 2.000 kroner.

Ifølge den socialdemokratiske ungdomsorganisation var der tale om "en episk tragedie om grådighed, bedrag og kaos".

Inspiration: Game of Thrones. Det var første gang at filmplakaten tog udgangspunkt i en tv-serie.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Talent og kreativitet er ikke mangelvarer i DSU.

Annonce