Ældrepolitikken er blevet alt for symbolpolitisk

Vi skal have styr på det manglende personale i ældreplejen frem for at dyrke et bureaukratisk helvede med projektbeskrivelser, effektmålinger og Excel ark.
Ældreplejen i vores land er blevet en symbolpolitisk kampplads uden reelle løsninger på de store udfordringer. Demografien bliver i dag ikke ordentligt dækket og den ene projektpulje efter den anden er blevet præsenteret foran ministeriernes glasgange, uden det nødvendigvis gør ældreplejen bedre.

Jeg er så træt af de mange puljer og projekter som kommunerne hele tiden skal byde ind på

Jeg er så træt af de mange puljer og projekter som kommunerne hele tiden kan byde ind på hos ministerierne og styrelserne. For nyligt bad vi i ældreudvalget i min kommune om en status på samtlige projekter på ældreområdet. Otte A4-sider blev det til. Alt sammen med projekter vi enten lokalt havde fundet på eller som vi havde budt ind på hos ministerierne og styrelserne.

Et bureaukratisk helvede 

Os lokale politikere har, på tværs af partier, altid opfordret vores administration til at søge alle puljer der kunne være gode for vores kommune, mange af de puljer giver også konkret økonomi,som vi kan bruge på ældreområdet. Men jeg er bekymret for om vi er ved at være gået for vidt. Ikke bare i min kommune. Men i hele landet og på Christiansborg.

Udover at vi reelt ikke får løst de fundamentale udfordringer ældreområdet har, med manglende hænder, så bliver det også et bureaukratisk helvede med projektbeskrivelser, effektmålinger, evalueringer og Excel ark ud over det hele. Og når et projekt endelig kører, bliver det lukket ned igen fordi man opfinder et nyt navn til en pulje.

Det bliver et bureaukratisk helvede med projektbeskrivelser, effektmålinger og Excel ark
 

Vi skal have dækket demografien og vi skal have styr på manglen på personale i stedet for at lave symbolpolitiske puljer og milliarder, der er gode at præsentere foran finansministeriets glasdøre, men som ikke altid løser problemerne i vores virkelige ældrepleje. Jeg tror mere på en god solid ældrepleje end jeg tror på puljer til særlig udvalgte.

Styr på det basale: Mere personale til de ældre 

I stedet for at lave en værdighedsmilliard, burde man have sikret finansiering til en ordentlig demografiregulering der reelt gav værdighed i plejen. I stedet for en pulje mod ensomhed, som udvalgte kommuner kan være en del af, så burde vi sørge for at der var nok personale til yde omsorg for vores ældre medborgere.

I stedet for at puljer til musik på plejehjem, selvfølgelig stadig kun til særligt udvalgte, så burde der være personale nok til at man kunne have lave aftaler med den lokale musikskole eller byens husorkestre.

Der burde være personale nok til at man kunne have lave aftaler med den lokale musikskole

Vores nye regering giver håb og optimisme for velfærden. En velfærdslov der sikre en ordentlig demografisk regulering af vores velfærd, vil gøre at bundlinjerne er på plads. Og når de er det, så kan vi begynde at lave puljer til særligt udvalgte indenfor særlige områder.

Men nu er der brug for, at vi får styr på de helt basale elementer af vores ældreplejen. Nemlig nok dygtige ansatte der kan yde omsorg for vores ældre medborgere.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Byrådsmedlem (S) i Nyborg Kommune


Flere artikler om emnet

Annonce