Annonce

Aktuelt: Manglende nuancer, vagtlæger i protest, ligeløn og Trump

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra Socialdemokratiet, fagbevægelsen og verdens gang.
Statsminister mangler nuancerne i kampen mod ghettoer
Ifølge Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), kan den retorik, som statsministeren lagde for dagen i sin nytårstale, være med til at splitte mere end at bekæmpe problemerne i ghetto-områderne.

Med henvisning til Vollsmose, som er et boligområde i Odense, der er på regeringens officielle ghettoliste, peger borgmesteren på, at der faktisk er en positiv fremgang i området. Han henviser til, at flere unge i området får en uddannelse, og at gennemsnitsindkomsten stiger.

Det er ikke for at tale problemerne ned, for dem er der bestemt også, understreger Peter Rahbæk Juel overfor Berlingske. Men statsministeren mangler nuancerne.

”Der er udfordringer i Vollsmose, det anerkender jeg, men jeg synes bare, det er vigtigt at få alle nuancerne med. Når jeg ser på tallene, kan jeg faktuelt se i forhold til Vollsmose, at det går fremad på en række parametre og har gjort det de sidste par år,” siger Odense-borgmesteren til Berlingske.

Opsigelser truer vagtlægeordning i region Syddanmark
61 ud af regionens 160 vagtlæger har sagt deres stilling op som reaktion på, at der 1. januar blev indført et gebyr på 4000 kroner årligt for lægerne.

Gebyret er målrettet selvstændige behandlingssteder, og skal være med til at finansiere et tilsyn, som skal øge kontrollen med patientsikkerheden, skriver Ritzau.

Vagtlægerne er medregnet som selvstændige behandlere, men det møder stærk kritik fra regionen. Vagtlægechef Ole Holm Thomsen frygter, at der vil følge flere opsigelser med gebyret, da de fleste vagtlæger har jobbet som en bibeskæftigelse, til at supplere deres arbejde på praksis eller sygehus, fortæller Ole Holm Thomsen.

Regionsformand Stephanie Lohse (V) vil tage sagen op med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Fagorganisationer til politikere: send penge til ligeløn
De fire faglige organisationer, FOA, BUPL, Socialpædagogernes Landsforbund og Sundhedskartellet, der repræsenterer Dansk Sygeplejeråd og 10 andre fagforbund, beder i nyt brev til de danske folketingsmedlemmer om hjælp til at sikre en reel ligestilling i lønninger.

Det sker netop nu, hvor de offentlige overenskomstforhandlinger skydes i gang med første forhandlingsrunder i den kommende uge.

I brevet skriver de: ”Vi skriver igen, fordi et vindue, der har siddet urokkeligt fast i mange år, har åbnet sig. I forbindelse med overenskomstforhandlingerne på det offentlige område har lønmodtagersiden udtaget et historisk krav,” med henvisning til, at samtlige fagforbund, der forhandler de offentlige overenskomster, har stillet kravet om en ligelønspulje, der skal tilgodese de typiske kvindedominerede faggrupper.

Den nye melding møder kritik og forundring hos både politikere og fagfolk. For det er nemlig langt fra en del af forhandlingstraditionerne og den danske model, at politikere blandes ind i spørgsmål om løn.

Derfor ser SF’s Karsten Hønge heller ikke det som en mulighed, at politikerne blander sig. Han udtaler til Ugebrevet A4: ”Det kan ikke nytte, at man på nogen tidspunkter ikke ønsker indblanding og så øjeblikket efter ønsker, at politikerne øremærker penge til puljer.”

Manglende ligeløn på Island kan udløse bøder i fremtiden
Det kan være, at de faglige organisationer skeler lidt til Island i disse dage.

Sidste år vedtog det islandske Alting en ny ligelønslov, der har skærpet krav og sanktioner til de islandske virksomheder.

Konkret kan både offentlige og private virksomheder, der har over 25 ansatte, straffes, hvis ikke de opnår et certifikat, der dokumenterer, at de betaler lige løn til deres ansatte. Det sker med bøder.

Du kan læse mere om Islands historie med kamp for ligestilling og ligeløn hos DR.

USA’s bombeknap
Trump var på Twitter-tur igen i nat, da han kastede sig ud i en måle-konkurrence om størrelsen på hans versus den nordkoreanske diktator Kim Jong-Uns atombombe-knap.

Tweetet satte endnu engang gang i bekymringerne over, at lederen af nationen med det største atombombe-arsenal sender trusler afsted via sin social medie profil – og tillige, at det er netop Donald Trump, der har autoritet til at godkende en affyring af atomvåben.

For at – til dels – berolige og uddybe, har det amerikanske medie the New York Times lavet en gennemgang af, hvordan procedurerne for en affyring af atomvåben foregår i USA.

Her bliver det klart, at der hverken er tale om knap, eller at den ’bare’ kan trykkes på. For en god ordens skyld.

Læs gennemgangen her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Flere artikler om emnet